неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9311 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Павлета Тодорова, ръководител „Бизнес развитие“ в компанията
  17 февруари 2022, 14:35 a+ a- a

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center, пред Economy.bg разказва Павлета Тодорова, ръководител „Бизнес развитие“ в компанията.

  Кои са основните проекти, по които работят екипите в България? Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
  Опирайки се на своя 25-годишен международен опит, Atos Bulgaria Competency Center е специализирана във внедряването и поддръжката на бизнес софтуер за големи компании и предприятия. През годините сме изградили експертиза в сферата на бързооборотните стоки, хранително-вкусовата промишленост, фармацията, банкoвите услуги и други. Решенията ни обхващат всяка една дейност на бизнеса – производство, търговия, логистика, човешки ресурси, финанси и т.н.

  Ние предоставяме цялостна услуга на нашите клиенти – от консултиране и планиране през изпълнение до поддръжката на дигиталните продукти. Идвайки при нас, клиентите ни знаят, че ние ще обхванем целия жизнен цикъл на техния проект. Затова и голяма част от проектите ни са изключително сложни и комплексни.

  През 2021 извършихме една от най-мащабните миграции към SAP S/4 HANA в света (най-новото ERP решение на SAP) за Coca-Cola HBC, които оперират на 28 пазара и на три континента. Любопитно е да отбележим, че тази миграция беше осъществена изцяло дистанционно заради пандемията, а по проекта работиха над 200 консултанти от Atos.
  Разработваме и свои иновативни проекти, като cloud базиранотo IoT решение Connected Coolers, помагащо на търговците да следят хладилните витрини в магазинната мрежа и да управляват продажбите си. Или vision picking решението, с което складовите наличности могат да се следят и управляват с помощта на специални очила, интегрирани с бизнес софтуера.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  В компанията работят над 500 специалисти с различна експертиза – имаме SAP консултанти, програмисти, ръководители на проекти, инфраструктурни експерти, дейта инженери и други. Разнообразието от роли при нас е изключително и това привлича талантите, защото винаги имат какво да учат при нас.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Работим с изключително много технологии, като на първо място, разбира се, са SAP Integrated Solutions и ABAP (програмният език на SAP). Сред останалите са JAVA, JAVA Script, .NET, SharePoint, Office 365, iOS & Android Mobile Solutions, MS Azure, SQL, HTML, CSS и други.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Имаме два типа проекти – внедряване или подобряване на софтуерни решения, както и поддръжка на сложни системи, които се използват от потребители в много държави и са силно интегрирани (AMS). Доскоро използвахме класическите методологии за управление на тези проекти. От две години извършваме широкомащабна трансформация към DevOps начин на работа, базиран на методологията SAFe (Scaled Agile). В момента над 350 души, организирани в над 50 екипа, разработват повече от 100 продукта за наш клиент. Предстои интегрирането на поддръжката към този начин на работа. Всички дейности по осигуряване на сигурността също са интегрирани в процеса на разработка. Все повече се разчита на автоматизацията и фокусирането върху добавената стойност, която носим на клиентите.

  Как се промениха проектите през годините?
  Проектите се променят заедно с новостите в технологиите и изискванията на клиентите ни. Това, което остава непроменено, е желанието на клиентите ни да имат решения, които са дотолкова усъвършенствани, базирани на последните технологии, че да пестят време и ресурси, за да може бизнесът им да расте и да се развива.

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  През последните две години несъмнено това е дистанционният начин на работа, но е нещо, което успяхме бързо да усвоим и по никакъв начин не попречи на изпълнението на проектите ни. Иначе – всеки проект и клиент изискват индивидуален подход и е много важно да разбереш какви са нуждите, какви ресурси ще ти трябват, за да изпълниш проекта, и разбира се, да си винаги в крак с последните нововъведения в сферата. Затова и създадохме серия от вътрешни сесии, на които колегите ни да обменят опит и знания.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Несъмнено проектът, с който най-много се гордеем, е миграцията към SAP S/4 HANA, която направихме за Coca-Cola HBC. Ние сме от малкото специалисти на българския пазар, които могат да се похвалят с опит и знания в имплементацията на най-новото поколение ERP на SAP.

  Този проект е специален по много причини. Първата е, разбира се, неговият мащаб – тук говорим за операции в 28 страни, над 12 хиляди потребители, огромен обем данни, много специално разработени клиентски програми. Втората е неговата комплексност. При такава миграция става дума за конвертиране на множество терабайти бази данни, както и за обновяване и интеграция с множество външни системи и приложения. Само от наша страна екипът беше от 200 специалисти, които работиха често и денонощно, проигравайки повече от 20 000 тестови сценария преди самата миграция. И да не забравяме, че всичко това трябваше да се случи дистанционно.

  Към този момент имаме още три успешни имплементации на SAP S/4 HANА и то отново дистанционно. Те са за “Агрополихим“, водещ производител на торове в Югоизточна Европа, в „Девин“ ЕАД (част от групата Spadel) и „Профилинк“, които са продуктивни от началото на тази година.

  Какво предстои при отделните проекти?
  По отношение на проектите ни – те се увеличават постоянно. Привличаме все повече нови международни клиенти и разширяваме обхвата на услугите и опита си. В бъдеще ще продължим да развиваме и собствените си решения, които са базирани на IoT и AI, защото това е бъдещето. Съвсем наскоро присъствахме на международното изложение за търговия NRF в Ню Йорк, където представихме платформа, която ще усъвършенства работата на търговците и използва последните технологии за разпознаване на обекти.
  В по-глобален аспект ще продължим да надграждаме експертизата си, както и да увеличаваме екипа си. Съвсем скоро предстои да стартираме стажантската си програма, за да дадем шанс на млади кадри да стартират кариерата си още преди да са се дипломирали.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АТОС БЪЛГАРИЯ КОМПЕТЪНСИ ЦЕНТЪР ЕООД в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 2 дни
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева