вторник, 18 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7908 прочитания

  Какво е да работиш в Grafixoft?

  Какви възможности за кариера предлага българската софтуерна компания и какво я прави предпочитан работодател - пред Economy.bg разказва Мария Пенчева, мениджър „Бизнес развитие“
  12 октомври 2021, 16:44 a+ a- a

  Мария Пенчева е мениджър „Бизнес развитие“ в българската софтуерна компания Grafixoft. Завършва магистърска степен по финанси в Швеция, но след завръщането си в България избира друг път за своята кариера, а именно в сферата на бизнес развитието на динамичната IT среда. Основен фокус в работата й са клиентите, пазарите и новите възможности. Започва кариера си в Grafixoft преди седем години и е единственият член в мениджмънта на компанията, който не се занимава с програмиране. Засега...

  Grafixoft е изцяло българска софтуерна компания, създадена през 1998 година в град Габрово от приятели с общи принципи и разбирания в работата. Те са базирани на честност, отговорност, качествено изпълнение и стремеж за надхвърляне на очакванията на отсрещната страна. „Това разбиране ги обединява и до днес и е основна ценност за всички работещи в компанията“, казва Мария Пенчева, мениджър „Бизнес развитие“ в Grafixoft.

  Пред Economy.bg Мария разказва какви възможности за кариерно развитие предлага компанията, какво я прави предпочитан работодател и какви професионалисти стоят зад нейния успех.

  Име: Grafixoft
  Сфера на дейност: Разработка и внедряване на софтуерни системи и решения
  В България е от: 1998
  Брой служители глобално: 90
  Брой служители в България: 90
  Офиси в България: град София, ул. Йерусалим №6
  Основни продукти/марки: Grafixoft
  Клиенти/Пазари: Канада, Швейцария, Англия, Австрия,

  С какво се занимава компанията – кои са основните продукти, услуги?
  В Grafixoft разработваме висококачествени, комплексни софтуерни решения за компании в различни индустрии. Благодарение на високата експертност на нашите служители покриваме целия цикъл на софтуерната разработка. Работим по проекти, за които получаваме само първоначалната идея на клиента и заедно достигаме до цялостното решение, както и по такива, за които сме имали пълните и конкретни изисквания. 

  Покриваме от първоначалните стъпки по проучване и изследване през съществената разработка, тестването, доставянето и поддръжката на готовия софтуерен продукт. 

  Други сфери на дейност на нашата компания са ITSM консултациите – помагаме на нашите клиенти да преобразят и модернизират бизнеса си чрез разработка и внедряване на ITIL базирани системи. Предлагаме и софтуерното тестване както като част от цикъла на разработка, така и като самостоятелна услуга.

  Кои са основните пазари и клиенти на компанията?
  През годините сме работили за различни клиенти и проекти в много държави. В момента нашите клиенти са базирани основно в Англия, Канада, Австрия и Швейцария. Като модел на работа харесваме и се стремим към дългосрочно партньорство и се радваме, че успяваме да го срещнем в лицето на нашите клиенти. Един от първите клиенти на компанията към настоящия момент е  и нашето най-дългосрочно партньорство, вече над двадесет години.    

  Къде има офиси компанията по света? Колко офиса има в България?
  Grafixoft има офис в София, това е централният офис на компанията. В момента компанията инвестира в две офис сгради в Габрово, така че съвсем скоро предстои и откриване на офис там. 

  Колко и какви специалисти работят в компанията?
  Както разказах в началото, компанията стартира с екип от трима души. Към днешна дата хората, работещи в компанията, са над 80 софтуерни специалисти, в това число софтуерни инженери, QA специалисти, софтуерни архитекти и консултанти. 

  Какви хора най-често търси компанията - с какъв опит, познания, умения, технологии?
  Ядрото на нашия екип са хора с над десет и повече години стаж в компанията, попили ценностите й и готови да споделят своя опит и познания в проектите и процесите. Поради динамичността на пазарите и разнообразието на клиентите почти постоянно търсим хора, с които да разширяваме и обогатяваме нашите екипи. Щастливи сме, когато при нас започват както млади специалисти с малък практически опит, така и старши такива, които от първия си ден допринасят със своите познания. Най-важно за нас е да намерим допирни точки между колегите на база разбирания и ценности. Когато това е налице и има желание и от двете страни, останалото се случва с времето. 

  Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
  Разбира се. Имаме много примери измежду служителите, които са започнали при нас като стажанти и не са притежавали никакъв професионален опит. Практиката показва, че този модел на изграждане и развиване на кадри е изключително успешен за нас. Отворени сме да инвестираме време и ресурси в професионалното развитие на стажанти и бъдещи наши служители. 

  Кои са основните технологии, които се използват в компанията?
  Технологиите никога не са константа, тъй като те са средство за създаване на софтуерно решение. Стремим се да не изоставаме от тенденциите в сферата и да развиваме опита и познанията на колегите ни в разнообразни технологии. Основни такива при нас са .Net,  JavaScript, React, Angular, C++, PHP, Microsoft SQL Server, Oracle и прилежащите подтехнологии, библиотеки и платформи.

  Как се въвеждат новите служители в компанията?
  Всеки нов служител в Grafixoft преминава през етап на представяне, запознаване с колегите и въвеждащи обучения. Стремим се първите дни да бъдат максимално леки и ненапрягащи. До голяма степен помощ за това оказва менторската ни програма. Всеки нов колега има предварително определени хора, които да му помагат в интеграцията и социализацията в екипа, в който започва работа. „Другарчето“ е винаги насреща, когато става въпрос за специфики в съответния проект, оперативни процеси, порядки в офиса или за почивка и кафе. Менторът обикновено е човек с повече стаж в компанията и опит в проекта, който пък спомага за по-лесното навлизане на новия служител в същинската работа.  

  Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлага компанията? 
  Вярваме, че кариерното развитие на всеки човек зависи първо от него самия, желанието му да се развива и учи, мотивацията му да се подобрява и готовността му да приема обратна връзка. Вслушваме се в желанията и интересите на служителите ни и се опитваме максимално да отговорим на тях, намирайки подходящи проекти, върху които да работят. Стремим се да насърчаваме хората да се развиват и да бъдат проактивни в следването на желаното им кариерно развитие.

  Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?
  Идеалните за нас служители не избират компанията, в която работят, по допълнителните придобивки. Предпочитан работодател сме заради неформалната, честна и директна комуникация, заради желанието ни да създаваме дълготрайни партньорства, не само с клиентите, но и с хората в компанията и заради запазването на  изградената култура и ценностна система в един иначе циничен корпоративен свят.

  Като допълнителни придобивки предоставяме на нашите колеги програма за допълнителни дни отпуск, базирана на стажа във фирмата, гъвкаво работно време, партита и тиймбилдинги, собствен фитнес за служителите на компанията, участия в спортни турнири, бонуси при нов член на семейството, различни сертификационни курсове, вътрешнофирмени обучения, плодове и безалкохолни напитки в офиса, както и happy hour всеки петък. Много от най-важните „придобивки“ обаче няма как да бъдат споделени и разбрани от външни за компанията хора, защото са свързани с индивидуалността на всеки един служител. :)

  Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят според Вас?
  Иска ни се да станем по-разпознаваеми не с придобивките, които предлагаме и не със заплатите, които служителите ни получават, а с това, че тук човек може да работи с изключителни специалисти върху сложни инженерни проблеми и тяхното разрешаване. Харесваме честните и директни взаимоотношения както в служебната комуникация, така и в останалата част от общуването ни като приятели. Grafixoft е място, в което се създават дългосрочни отношения и сме отворени за всеки, който споделя нашите разбирания. Ще завърша с една перифразирана известна мисъл на Махатма Ганди – стремим се да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ГРАФИКСОФТ ООД в JOBS.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Какво е да работиш в Appolica?
  Какво е да работиш в Resolute Software?
  Какво е да работиш в M2M Services?
  Какво е да работиш в i:Fao an Amadeus company?
  Какво е да работиш в Cognyte Bulgaria?
  Какво е да работиш в Hewlett Packard Enterprise?
  Какво е да работиш в Melon?
  Какво е да работиш в Gameloft Sofia?
  Какво е да работиш в Hypoport Sofia?
  Какво е да работиш в Delta Source? 
  Какво е да работиш в AtScale Bulgaria?
  Какво е да работиш в Лидл България?
  Какво е да работиш в МенторМейт?
  Какво е да работиш в Proxiad?
  Какво е да работиш в Endava?
  Какво е да работиш в Адастра България?
  Какво е да работиш в Coherent Solutions Bulgaria?
  Какво е да работиш във Fadata?
  Какво е да работиш в Walltopia?
  Какво е да работиш във Fourth България?
  Какво е да работиш в TELUS International Europe?
  Какво е да работиш в DataArt?
  Какво е да работиш в Schwarz IT България?
  Какво е да работиш в Anakatech?
  Какво е да работиш в A1 България?
  Какво е да работиш в Cargotec?
  Какво е да работиш в Kaufland България?
  Какво е да работиш в Кока-Кола ХБК България?
  Какво е да работиш в Paysafe?
  Какво е да работиш в Карлсберг България?
  Какво е да работиш в Melexis България?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 9 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 11 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 12 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 14 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите