понеделник, 15 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5287 прочитания

  Women in IT: Албена Митова - Data Engineer, Blankfactor

  Макар и хората да си представят, че работещите в IT сферата по цял ден пишат безкрайни редове код, това далеч не е непременно така, казва Албена
  14 март 2023, 09:19 a+ a- a

  Албена Митова - Data Engineer в Blankfactor. Снимка: Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени. 

  Запознайте се с Албена Митова - Data Engineer в Blankfactor.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Бакалавърската ми степен е в сферата на международните икономически отношения – специалност, даваща добра основа в бизнес направления като икономика и финанси. Магистърската ми степен е „Стратегическо управление и консултантство“ и именно по време на нея се зароди моят интерес към текущата ми професия, а именно работата с данни. Макар и не изцяло техническа специалност, програмата запознава с безкрайните възможности, които данните предоставят, това как да ги обработваме и анализираме, за да извлечем полезна информация от тях, на база на която да вземаме успешни бизнес решения. 

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
  Мога да кажа, че определено не беше любов от пръв поглед. Още преди години, когато бях в училище и трябваше да избера какво да уча в университета, родителите ми настояваха да запиша софтуерно инженерство. Глупаво и упорито аз твърдях, че това не е за мен, компютрите хич не ме влекат и искам да уча нещо свързано с икономика или бизнес. Кой да ми каже тогава, че двете неща далеч не са взаимно изключващи се и всъщност именно бизнесът поражда нуждата от технологии и седи в центъра на тяхното развитие. Години по-късно, в последната година от висшето си образование, се сблъсках с предмет в университета, наречен Data Analytics, като част от него имахме проект да изградим стратегия за подобряване на бизнес резултатите на реална компания, на база анализ на сурови данни, извлечени от техните системи. Ето тогава разбрах, че технологиите често вървят ръка за ръка с бизнес науките и съществуват професии, които комбинират най-доброто от двата свята, а именно в моя случай умението да извличаме и обработваме масивите от данни, но едновременно с това и знанието да ги анализираме и разбираме техния бизнес смисъл.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Моят професионален път в тази сфера започна като Business Intelligence специалист – това са хората, които карат данните да „разказват“ истории под формата на различни анализи и дашборди, или с други думи, хората, които превръщат безкрайните редове с данни от таблици в разбираема информация. Както всяко ново начинание и това е имало своите трудности. За мен най-голямото предизвикателство беше, че за първи път се сблъсках с чисто техническия аспект на работата, а именно обработката на данни посредством различни програмни езици. Няколко години по-късно вече на позиция Data engineer специализирам именно в това направление – обработката и подготовката на данни за различни типове анализи или моделиране.

  Албена казва, че обича да прекарва отпуските си  някъде далеч, откъсвайки се от ежедневието си и потапяйки се в атмосферата и историята на някое ново място. Снимка: Личен архив

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента работя като Data Engineer в Blankfactor.  Основните проекти, в които участвам, са в изграждането на ETL (Извличане и обработка на данни) процеси и Data warehouse/lake системи. А сега на по-разбираем език, преди време, когато баба ми ме попита какво работя и какво е това „дейта инженер“, разбира се, трябваше да започна по-отдалеч. Разказах ѝ как в днешно време всички модерни „компютри“ създават и събират данни, които хората искат да трупат и обработват, така че да могат да анализират и извличат от тях полезна информация. За да ме разбере още по-добре, ѝ дадох пример от нейното ежедневие, а именно как когато тя пазарува в супермаркета и отбележат стоките ѝ на касата, магазинът запазва данни какво точно си е купила, на каква цена и колко бройки, за да може след това да направи анализ кои стоки се купуват най-много, на какви цени, в кой ден и по този начин например да предложи нови стоки или промоции за клиентите си. Разбира се, това е доста дълъг и сложен процес, но моят принос в него е изграждането на системите, които събират, управляват и обработват тези данни, така че те да могат да бъдат използвани от бизнес анализатори или data scientist-и за следващи анализи или изграждане на модели. 

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Когато споделя на някого, че се занимавам с обработка на данни, често отговорът е: „Това звучи доста скучно“. Да, признавам, че звучи скучно да се ровиш по цял ден в таблици с данни, но когато започнеш да разбираш значението на данните, работата става доста по-интересна. А в днешно време с напредването на технологиите данните са буквално навсякъде около нас. Всички модерни устройства, системи или бизнес процеси генерират данни и несъмнено потенциалът в това е огромен. Светът на данните се развива стремглаво, а с него и технологиите, свързани с работа с данни, което безспорно предлага множество възможности на работещите в тази сфера както да се докоснат до иновативни и модерни технологии, така и да се развиват постоянно, учейки нови технологии и методи за обработка или работа с данни. 

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  За мен най-голямото предизвикателство в това е да се науча да се включвам в чисто „мъжките“ разговори в офиса, като това да обсъждаме най-новите спортни модели автомобили например. :) Шегата настрана, да, и в компанията, в която работя в момента, мъжете числово преобладават, но това не означава, че цари мъжко царство и няма място за нас жените. Точно обратното, колегите се стараят винаги да ни приобщават в разговорите си, пък даже и често получаваме необходимото ни внимание под формата на някой мил жест. В моя професионален опит към този момент, никога не съм се сблъсквала с някаква форма на дискриминация или нещо подобно, точно обратното – винаги съм виждала разбиране и човешко отношение към младите майки например.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Това, че мъжете преобладават в индустрията, е безспорен факт, но това не е непременно нещо лошо и не трябва да спира жените да се развиват в тази сфера, ако тя е тяхното професионално призвание. Според мен всеки човек допринася със своята гледна точка и силни страни, а това няма как да не е от полза, в която и да е ситуация. Така е и в нашата работа – колегите се допълват, някои са силни в едно, други – в друго, а именно в това се крие ключът към успеха във всяко едно начинание. Нещо повече, макар и хората да си представят, че заетите в IT сферата по цял ден пишат безкрайни редове код, това далеч не е непременно така. Част о ежедневните ни задължения често са да комуникираме с клиенти, да разбираме техните бизнес и технологични казуси, да умеем да представим нагледно нашите решения, което само по себе си изисква набор знания и меки умения, някои присъщи за мъжете, други пък за жените. 

  Албена на панорамната площадката Орлово око. Снимка: Личен архив

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Както за повечето хора, които работят в офис и често от вкъщи, за мен спортът и това да прекарвам време навън сред природата са основни приоритети и нещо, което ми помага да релаксирам. Няма нищо по-хубаво от това след натоварен работен ден да разпуснем с малко физически активности, да покараме колело в парка или пък просто да направим една разходка в планината сред природата. Отпуските си пък често прекарвам някъде далеч, откъсвайки се от ежедневието си и потапяйки се в атмосферата и историята на някое ново място. С натоварения начин на живот, който водим в днешно време, умението да си почиваме и да се откъсваме от задълженията си, става изключително важно, затова и напоследък толкова често се говори за така наречения work-life balance. За щастие, IT сферата позволява да балансираме двете най-важни направления в живота ни, като позволява да сме мобилни и гъвкави.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Бих ги посъветвала да помислят какви наистина са техните интереси и каква професия би ги удовлетворила в дългосрочен план. За щастие, противно на схващанията, че IT светът се състои само от програмисти, тази сфера всъщност е огромна и в момента съществува голямо разнообразие от различни направления, в които един професионалист може да се развива. Освен това IT професията е невинаги чисто техническа, а много често комбинира в себе си както други бизнес направления, така и конкретни знания и умения, като например умението да разбираш и анализираш данни или пък да управляваш проекти. Това позволява все повече хора да успяват да намерят своето място в IT света и да допринасят със своите знания и умения.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Blankfactor Bulgaria EOOD в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство