събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6643 прочитания

    ИТ екипите в България: Технологичният екип на Resolute

    Запознайте се с професионалисти от екипа, който работи с един от световните лидери в сферата на медицинските технологии, и научете повече за проектите и възможностите за развитие
    21 март 2024, 10:25 a+ a- a

    Технологичният екип на Resolute. Снимки: Личен архив

    В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

    Запознайте се с Величка Жежева - Director Quality Assurance, Алек Христов - Senior Software Engineer, Даниел Димитров - Engineering Lead, и Мирослава Иванова - Senior QA Automation Engineer в технологичния екип на Resolute, който работи с един от световноизвестните лидери в сферата на здравеопазването и медицинските технологии.

    Resolute e технологична компания за софтуерна модернизация, част от инвестиционния холдинг Ocean Investments. Целта на Ocean Investments е промяна на екосистемата и качеството на живот в България  посредством партньорство с останалите фондове, инвестиционни компании, асоциации и участници в нея. Тяхна мисия е да идентифицира и подкрепя смелите предприемачи със силни идеи, като им помогне да реализират визията си и плановете си за растеж. 

    Представете ни Вашия екип – колко специалисти сте и какво правите?
    Величка Жежева: Екипът ни е изграден от Product Owner, Technical Lead, Scrum Master, Software Engineers and Quality Assurance Engineer. Всеки един от тях е специалист с над 5 години опит в сферата и успяваме много добре да съчетаем силните си страни, за да постигнем високи резултати. Работим със Scrum методология, което ни дава възможност да се самоорганизираме и постигаме целите си по възможно най-оптималния и продуктивен начин. По време на PI Planning срещите Product Owner-ът ни обяснява какви са приоритетите за този PI, целият екип обсъждаме в каква последователност ще изпълним задачите, обмисляме какви зависимости към другите екипи имаме. Коментираме рискове, които виждаме, и по какъв начин може да ги премахнем. По време на PI Planning срещите правим high level plan. В началото на всеки спринт правим среща, на която участва екипът. Обсъждаме по какво ще работим през следващите две седмици и какво искаме да постигнем. Дискутираме как точно ще постигнем целта и започваме работа. В края на спринта имаме обща ревю среща с всички останали екипи и стейк холдъри, на която показваме постиженията си и получаваме обратна връзка дали не сме пропуснали нещо. Също така в края на всеки спринт имаме ретроспективна среща, на която разговаряме за това какво сме направили добре, какво и как може да подобрим. Така имаме открита комуникация и по-голямо доверие вътре в екипа.  

    Величка Жежева

    Director Quality Assurance

    Завършила съм специалност „Информатика“ във Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кариерата си като Quality Assurance Еngineer стартирах преди 18 години в една американска компания. Две години по-късно станах част от екипа на „Телерик“ и работих там 10 години. Желанието ми за развитие и самоусъвършенстване непрестанно ме мотивира да придобивам знания и сертификати, свързани с работата ми, някои от които: ISTQB Foundation Level, ISTQB Advance Level – Test Analyst, ISTQB Advance Level – Technical Test Analyst, ISTQB Advance Level – Test Manager, Professional Scrum Master I, SAFe 4 Agilist Exam. През 2017 година се присъединих към Fourth Bulgaria, като Principal QA във FourthApp екипа, който отговаря за разработването на мобилни приложения. Три години по-късно заех позицията QA Tech Lead, на която отговарях за изграждането на глобалната QA стратегия на компанията.

    Преди две години се присъединих към Resolute. Отговарям за изграждането на QA направлението, подсигуряване качеството на продуктите, по които компанията работи, и използването на най-новите и модерни технологии за тестване. Също така съм част и от development екип, което ми дава възможност да не губя форма и да имам hands on experience.

    Свободното си време обичам да прекарвам с близки и приятели, да ходя на водна аеробика или йога, да се разхождам сред природата, да опитвам различни кулинарни изкушения, да редя пъзели. Също така обичам да пътувам както в България, така и извън нея.

    По какви проекти работите? Какви технологии използвате?
    Алек Христов: В момента работим по два проекта, използвани в здравния сектор. Единият е уеб приложение за мобилни устройства, което се използва в болници по цял свят, а другото е уеб приложение, което събира и визуализира множество данни от различни източници. Използваме доста различни технологии, свързани с различните фази по разработката на един софтуер. Самата разработка на приложенията е с Backend на Node.js и Frontend на Angular. Използваме и Kendo UI за визуализация на повечето компоненти. За базата данни ползваме интересната ArangoDB с Foxx Microservices, разбира се, накъде без Git, когато става въпрос за source control. За да бъдем сигурни, че постигаме високо качество на кода, пишем и тестове с помощта на Cypress и Polarion. Когато става въпрос за CI/CD, Jenkins помага доста за автоматизирането на процеса. Красивите дизайни на приложенията ни биват направени на Figma. Можем да се похвалим и че следваме Agile процесите by the book, което е доста рядко срещано в повечето проекти. Дори използваме Scaled Agile Framework (SAFe) за планиране и цялостна организация. Като казах организация, Jira и Confluence се грижат тя да върви гладко и добре документирано. Всички тези технологии, събрани заедно, определено се грижат за цялостното създаване и поддръжка на качествен софтуер. 

    Алек Христов

    Senior Software Engineer

    За себе си мога да кажа, че съм горд възпитаник на Телерик академия и магистър по специалност „Софтуерни технологии“ във Факултета по математика и информатика в Софийски университет. Вече 6 години съм Full Stack Engineer и изключително се наслаждавам на работата си. Много ми харесва това, че работя както по Backend-a в даден проект, така и по Frontend-a му, тъй като това ми дава възможност да видя цялостната картина и да навляза и опозная повече архитектурата на уеб приложението, което спомага за изпълнението на daily тасковете.

    Вече почти 5 години съм в Resolute, като през последната година започнах да работя по проект в медицинския сектор, а преди това 4 години работих по Law Enforcement проект, който беше лидер в сферата си на щатския пазар. През свободното си време обожавам да обикалям в планината, да играя футбол, да тренирам във фитнес залата и разбира се, да пътувам по нови и различни дестинации.

    Стремя се да водя здравословен начин на живот и съм изключително педантичен и дисциплиниран към храненето си. Смятам, че спортът е изиграл огромна роля в изграждането на тази дисциплина, помага ми за успешната екипна работа, носи ми наслада и се грижи за ниските нива на стреса. За мен спортът е ключът към продуктивността както в личен, така и в професионален план.

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Даниел Димитров - Да се събираме заедно в офиса е изключително важно за мен. Радвам се, че в Resolute имаме общо разбиране за важността на живия контакт. Затова имаме хибриден модел на работа – 2 дни в офиса седмично. Големият и модерен офис, който предлага креативна среда, просторни заседателни зали, място за отдих, ежемесечни събития, са част от привилегиите, които силно ценя.  

    Живият контакт е ключът за създаване на истинска връзка с хората от компанията. Това прави по-лесно създаването на общност, в която всеки има възможността да изрази своите идеи и да допринесе за развитието на компанията. 

    Даниел Димитров

    Engineering Lead

    Ролята ми в Resolute е изключително предизвикателна и разнообразна. По образование съм магистър, а целият ми професионален опит като програмист е бил в медицинския сектор. Специализиран съм във FrontEnd – JavaScript & Angular. Имал съм възможността да участвам в създаването на вътрешна UI библиотека подобна на Kendo UI.

    С течение на времето започнах да ставам все по-добър в работата си и исках да предам знанието си на по-младши хора от мен, за да допринеса за развитието на ИТ сектора в България поне малко. Затова участвах в създаването и изпълнението на обучителен план на младши програмисти от стажант до Regular. Също така имам и онлайн обучение „Хакни ИТ интервюто“, което е специализирано за българския пазар. Автентичност, проактивност и скромност са моите суперсили.

    Поддържам високото си ниво на енергия и концентрация със здравословно хранене и тренировки.   

    Как типично преминава един работен ден в екипа? 
    Мирослава Иванова: Сутринта започва с любимото кафе, шеги, много усмивки и споделяния. Обменяме опит по темите, които ни вълнуват. След това денят влиза в работния ритъм, стартирайки сежедневната ни среща. В нея си разказваме с какво сме се сблъскали в предходния ден, какво сме успели да направим, кое ни е затруднило и какво сме планували за текущия ден.  Всеки ден е различен посвоему. Понякога имаме повече срещи, планирайки бъдещите задачи. Също така анализираме как сме се справили с вече завършени задачи. Екипната работа, споделянето и помощта са изключително важни за нас. Те ни помагат да приключваме задачите си в срок. В обедната почивка се събираме, за да се разходим и обядваме заедно, след което се впускаме отново в дълбината на работния процес.   

    Мирослава Иванова

    Senior QA Automation Engineer

    Здравейте, казвам се Мирослава и съм част от екипа на Resolute малко повече от година. Завършила съм Софийския университет със специалност „Информатика“. Избрах да не бъда програмист и затова се потопих в търсене на слабостите на софтуера като Quality Assurance Еngineer. Работила съм 12 години в Telerik/Progress, след което продължих в HedgeServ.

    В годините съм имала възможност да работя с много и различни технологии. Имам интереси и в DevOps средите. Завърших курс към Прагматик и продължавам с разширяването на знанията си.

    Извън работната среда съм много активен човек. Обичам да спортувам, да чета, да се срещам с приятели, разходките с любимото куче и разбира се, морето и планината.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Мирослава Иванова: Ежедневно работим и с други екипи от фирмата. Това са бизнес отделът и UX екипът. Най-често работим с UX/UI екипа на фирмата, защото за нас е важно всичко, което доставяме на клиентите ни да е възможно най-лесно и интуитивно за ползване. За тази цел сме се доверили на колегите от UX/UI екипа, които са експерти с дългогодишен опит в тази област. Те разработват дизайна, като вземат предвид технологията, на която ще реализираме проекта. Валидират дизайна с клиента, а след като е одобрен, го представят и на нас, за да започнем работа.  

    Често работим и с маркетинг екипа във фирмата по различни инициативи, организирани от тях. За нас е важно да споделяме опита си с останалите хора от бранша. 

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Даниел Димитров: Всеки един от нас се гордее с нивото на организираност и ефективността на екипа ни. Разбира се, това не е лесно. Нужни са много умения от различен тип – технически, меки, организационни. 

    Ефективността ни по време на работа се прехвърля и извън офиса. Колкото по-добре вършим работата си, толкова по-качествено можем да се забавляваме. Вярвам, че ежедневно трябва да правя това, което се очаква от мен, за да заслужа мястото си сред екипа.  

    Какво сплотява екипа Ви? Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Алек Христов: Повечето прекарано време заедно е ключът към сплотяването на екипа. Инициативата, която най-много спомогна за това, бе летният офис във вила на морето. Там имахме възможността да прекараме повече време заедно и да се опознаем по-добре. Определено препоръчваме подобни remote активности, на това му се казва истински тиймбилдинг. Също така  гледаме да сме редовни в офиса, винаги обядваме заедно. Имаме и традиция всеки петък да обядваме на различно място от стола в офис сградата ни. Обичаме и да спортуваме, играем бадминтон, ходим в планината, редовно участваме в класовете по йога в офиса и веднъж в месеца правим и вечер за бордови игри. Активностите извън работно време са изключително важни за изграждането на добрата симбиоза в екипа. 

    Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Величка Жечева: Ако ти си креативен човек, който иска да учи в приятелска среда, където може да споделя своите идеи, мисли, и да усеща, че мнението му има значение, заповядай в нашия екип!  

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Resolute Software JSC в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:   

    Communication и Cargo екипите в AXSMarine 
    Cloud & DevOps с направление Azure, МенторМейт
    C++ екипът на Resolute

    Карго екип в AXSMarine
    SRE екипа на ITGix
    Екип Mobile Clients, Milestone Systems

    BIS Base, SEEBURGER

    Center of Excellence, Антхил
    Salesforce Commerce Cloud, Технологично звено на Аксенчър България
    Оперативното звено на Аксенчър България
    SAP Product Compliance и SAP Environment Health and Safety, SAP Labs Bulgaria
    Екип Globalization Services, SAP Labs Bulgaria
    Екип .NET, Scalefocus 
    Софтуерният екип на ЛЕМ България
    Екип Data, Scalefocus 
    DCoE екипът на МенторМейт
    Екип Technical Support, SEEBURGER

    Екип Mobile Team, Scalefocus
    Back-end екипът на SiteGround
    Екипът на Funding Circle в Questers
    Екип DATA, Blankfactor
    Екип QA, SiteGround
    Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
    Екип DevOps, Scalefocus
    Екип Внедряване SoftOne ERP
    Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
    Екип Data Quality, Experian България
    Екип Front-end Development, Scalefocus
    Екип SPA/front-end, SiteGround
    Екип RSM, Tek Expert
    Екип Engineering, Nexo
    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години