понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8909 прочитания

    Women in IT: Мадлена Далкалъчева - Ръководител „Бизнес проучване и анализ на информационни масиви“, tbi bank

    В областта на данните специфичното за жените внимание към детайла може да бъде актив, който колегите мъже трябва да развиват с години, казва Мадлена
    16 април 2024, 16:54 a+ a- a

    Мадлена Далкалъчева - Ръководител „Бизнес проучване и анализ на информационни масиви“, tbi bank. Снимка: Economy.bg

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Мадлена Далкалъчева – Ръководител на отдел „Бизнес проучване и анализ на информационни масиви“ в tbi bank.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Свързващата нишка във всички степени на образованието ми е математиката. Още от етапите на средното ми образование имах силно изразен интерес към статистиката. Официалните ми образователни степени са все в сферата на икономиката и финансите, като притежавам магистърска степен по финанси. 

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
    Не съм се насочвала, ИТ сферата се насочи към мен. В началото доста се дърпах и винаги настоявах ролите ми да бъдат в бизнеса, защото вярвам, че каквато и да било техническа задача не е възможна, без задълбочено разбиране на бизнес процесите, които тази задача трябва да обслужи. Въпреки това, докато се развивах в кариерата си, много хора повлияха съществено на близостта ми с технологичния сектор. Всеки един от тях мога да изброя поименно и въпреки че с част от тях не сме колеги от много години, до ден днешен сме близки приятели. 

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше в съвсем различно поле. Бях редактор във в. „Капитал“. Когато все още бях студентка, си мислех, че най-скучното, което може да ми се случи, е да работя в банка. И тогава се научих никога да не казвам „никога“, защото вече 20 години работя в банковия сектор. А иначе „Капитал“ беше интересен опит, без който със сигурност животът ми щеше да се развие по различен начин. 

    Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    През цялата ми кариера позициите ми са били свързани с ИТ индустрията по един или друг начин главно поради фокуса ми върху работата с данни. Първата ми пряка работа в ИТ сектора беше проект за сливане между две банки, включващ предизвикателна миграция на данни и сливане на клиентски записи. Този опит постави началото на поредица от сливания, като всяко следващо ставаше все по-гладко и ефективно. 

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    Сега съм ръководител на отдел „Бизнес проучване и анализ на информационни масиви“  в tbi bank, където работя вече над 7 години. За да стигна дотук, преминах през позициите ръководител на отдел „Анализ на данни и инженеринг“ и ръководител на отдел „Анализ на данни“, на които придобих безценен опит. Когато приятелите ми ме питат какво работя, обяснявам, че работя всичко, свързано с данни, тяхната интерпретация, начинът, по който се движат през системите и крайният резултат от всички тези данни в отчетите на банката.

    А как бихте обяснили на едно 5-годишно дете какво работите? А на баба си :)?
    На 5-годишно дете ще обясня така: „Представи си, че имаш кутия, в която държиш всичките си любими играчки. Но понякога се чудиш с коя си играеш най-много. Е, това, което аз работя, е да мога да погледна в твоята кутия, да използвам най-различни инструменти, за да броя всеки ден с коя играчка по колко време си играеш и да ти кажа коя за всеки ден от седмицата ти е била любима.“

    А на баба ми може би ще обясня нещо от рода: „Представи си, че всяка компания е като пъзел с много парчета. Всяко парче от пъзела прави различни неща. Аз мога да видя всяко едно от отделните парчета и след това да ги сглобя, така че да успеем да видим голямата картина, за да могат хората да успеят да вземат правилните решения за всяко от парчетата, които управляват.“ 

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Категорично най-мотивиращо е, че виждаш резултата от усилията си веднага. 

    В областта на данните всичко се променя непрекъснато. Това те държи във форма. Нито един проект не се повтаря, всичко е различно всеки път, така че няма време нещо да ти омръзне.  

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Уча се от децата. Нищо не те приземява така, както те приземява необременеността на детското съзнание. Децата могат да ти покажат, че и най-сложната ситуация вероятно има далеч по-лесно решение от сложните схеми, които се въртят в главата ти.  Хората, които са били ролеви модели за мен, са много. Колеги, приятели, членове на семейството ми, дори образи от книги. В живота си влизаме в толкова много роли, че няма как моделът да е един. И на всеки един от тях съм дълбоко благодарна и всеки един от тях знае, че е оставил своя отпечатък върху човека, който съм днес.  

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ отдел?
    Не мисля, че полът има значение за предизвикателствата, в която и да било сфера. Те са предизвикателства за личността. Всеки сам решава какви предизвикателства да поеме. За мен основните предизвикателства са две: това, че безсънните нощи са по-скоро вероятно събитие, отколкото невероятно; постоянно променящата се среда, която може да доведе до това да си легнеш професор в дадено поле и да се събудиш абсолютно неук, защото промяната е постоянна, понякога дори драстична. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Колегите в tbi са прекрасни, няма как да не се чувствам добре. Не бих казала, че ИТ индустрията е за мъже, по-скоро те проявяват повече интерес в технологичната област, отколкото жените. Не са ме рекрутвали жени, а само мъже, което значи, че нямат нищо против да работят с нас, важно е дали ние имаме желание.  

    Снимка: Economy.bg

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Че имаме мустаци и тренираме борба. 

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Свободното време е за нещата, които обичаш извън работата си. Казвам го, защото, ако не си влюбен в работата си, си по-скоро нещастен човек, прекарващ 70% от будното си време в нездрава връзка без любов. Моето свободно време е за семейството и списъците с книги, които стават все по-дълги. Имам интереси в областта на фармакоикономиката, които подхранвам в свободното си време. Карам ски, плувам, играя табла, гледам футбол. Завършен фен съм на футболен клуб „Арсенал“. 

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Момичета, можете да бъдете всичко, което пожелаете в този живот! Ако изберете да положите усилия да се развиете в технологичната сферата, да знаете, че там ви чака всекидневно удовлетворение. Ще виждате резултата от труда си мигновено. Особено в областта на данните – там специфичното за жените внимание към детайла, може да бъде актив, който колегите ви мъже трябва да развиват с години. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на tbi bank в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Станислава Тахрилова-Николова - Manager Vendor operations, Amadeus Sofia
    Елена Григорова, Мениджър на отдел KYC/KYB в myPOS
    Любка Котова - Senior Scrum Master в Anthill
    Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech
    Димитрина Гинева, Engineering Manager, Liveperson
    Йоанна Атанасова, Technical Тeam Lead, Proxiad SEE
    Гергана Вълова – QA Team Lead в Merkle

    Теодора Димитрова – Digital Transformation Lead в Resolute Software
    Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia

    Яна Василева – Principal UX/UI дизайнер в Resolute Software
    Юлиана Колова - Digital Strategist, Световната Банка, България
    Светлана Костадинова – Team Lead, ZaUtre
    Ива Аладжова, Project Manager в DSS
    Николета Спасова, Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe
    Катя Иванова, Chief Sales Officer в Acronis
    Силвия Шишкова-Дочева - Project Manager в Blankfactor
    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 7 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 8 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 10 часа
    преди 13 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата