сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3199 прочитания

  Women in IT: Яна Василева – Principal UX/UI дизайнер в Resolute Software

  В Resolute имам шанса да работя в голям екип от будни и мотивирани дизайнери, което прави работата изключително интересна, казва Яна
  04 юли 2023, 09:53 a+ a- a

  Яна Василева – Principal UX/UI дизайнер в Resolute Software. Снимка: Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Яна Василева – Principal UX/UI дизайнер в Resolute Software. Resolute е част от Ocean Investments – семейна инвестиционна компания, фокусирана върху early-stage technology иноватори в сферите на киберсигурност, здраве и недвижими имоти.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Малко нетипично за човек от ИТ винаги съм била с хуманитарен профил. Имам бакалавърска степен по скандинавистика от СУ „Св. Климент Охридски“. Там, освен че интензивно учехме норвежки и датски, имахме много дисциплини, свързани с култура, превод, и комуникация. Извън СУ съм учила средновековна литература и език в Исландския университет в Рейкявик. Имам следдипломна квалификация по графичен дизайн към ФНТС, а след това надградих дизайн образованието си с курса по UX дизайн в академията на Телерик. 

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Докато бях студентка, работех като съпорт агент за скандинавски клиенти и покрай това, че говоря езика, успях да се трансферирам от колцентъра в една ИТ компания, която правеше софтуер за норвежки клиенти. 

  Приносът за тази промяна имат колегите ми от Скандинавистиката, с които често кандидатствахме за работа и ни приемаха на едни и същи места. В ИТ попаднах на по-човешко отношение, по-добро заплащане и на практика неограничено поле за развитие, което е достатъчен аргумент да искаш да работиш в тази сфера.

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Първата ми лятна работа беше като ученичка – работих като сервитьорка в едно кафене, за да си събера пари за компютър от старите – с грамаден монитор с кинескоп. Целта ми беше да имам компютър, за да се науча да работя на фотошоп и да правя колажи и ретуш на снимки. 

  Мисля, че и по това време не съм имала някаква ясна представа накъде мога да се развивам. 

  Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Първата ми работа в ИТ беше за една норвежка фирма, която прави софтуер за строителната индустрия. Отначало бяхме малък екип и всичко беше много динамично и ангажиращо, докато успеем да наберем инерция и да назначим още хора. Това обаче ми помогна да уча бързо и за няколко години да се преквалифицирам първо като експерт в R&D отдела на фирмата, а след това като специалист по дигитален маркетинг. 

  От самото начало в маркетинга се занимавах с всичко, свързано с норвежкия пазар. Освен това обаче имах и шанса да общувам много с клиенти, да ходя в командировки и на място да ми показват как работят и какво им липсва в продуктите на компанията. Така набрах първоначалния опит да се преквалифицирам като UX дизайнер.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента съм Principal UX/UI дизайнер в Resolute Software. Работата на UX дизайнера е свързана с това да разбере какъв трябва да е един софтуер, физическо устройство или какъвто и да е продукт, за да бъде полезен, ефективен и приятен за ползване от хората. 

  В нашия случай ние опознаваме потребителите на различни видове софтуер, съобразяваме какви са техните проблеми, контекста, в който ползват софтуера и как може да им помогнем, за да постигат целите си максимално бързо и лесно.

  UX  дизайнерите имат ключова комуникативна роля в процеса по създаване на един продукт и без тях светът би бил много по-неудобен и неефективен.

  Ние работим активно с клиентите и правим дигитални прототипи, които се създават много по-бързо и евтино от един жив софтуер, за да валидираме със сигурност, че те са доволни от дизайна, преди той да бъде превърнат в код. 

  От друга страна, дизайнерите са адвокати на самите потребители и се грижат да се реализира продукт, който е технически лесен за изпълнение и създаден по вкуса и разбирането на продуктовия мениджър, но да не създава затруднения на крайния потребител.

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  В Resolute работим по проекти с различна цел и продължителност, с продукти от много разнообразни сфери. Лично мен ме мотивира това да мога да работя с различни хора и да виждам света през техните гледните точки. За последната година съм имала възможност да общувам с професионалисти на много високо ниво в сферата на здравеопазването, строителството, финансите в САЩ, Австралия, Канада, Швейцария. Винаги ми е било интересно да комуникирам с такива хора, да успея да им представя идеите си и да измислим решения заедно.

  За пръв път в Resolute имам шанса да работя в голям екип от будни и мотивирани дизайнери, което прави работата изключително интересна. Въпреки че не живея в София, поне веднъж в седмицата работя от офиса, за да може да обменяме идеи и да поддържаме екипната динамика. Взаимодействието с колеги независимо от кои екипи е най-бързият и удобен начин да научиш нещо ново и да споделяш знания всеки ден. 

  Екипът от дизайнери на Resolute. Снимка: Resolute

  Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
  Винаги много силно са ми въздействали учителите и преподавателите в университета, които, освен че са специалисти в областта си, умеят да комуникират с хората. На работа съм забелязвала същото у колеги, които ръководят екипи или продукти, и си мисля, че в комуникацията е разликата между добрия професионалист и човека, който просто работи на някаква позиция.

  За щастие, в Resolute има доста такива професионалисти и винаги ми е полезно да работя заедно с тях, защото научавам много.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Досега винаги съм работила в организации, в които има жени на позиции Lead, директор, CEO, и са били изключително ефективни в работата си. Работила съм със страхотни професионалисти – програмисти, QA и бизнес анализатори, които са жени. Много организации вече са на етап от развитието си, в който има равнопоставеност на мъжете и жените. 

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  От моята гледна точка най-голямото клише е, че трябва да може да рисуваш или да си бил графичен дизайнер, преди да станеш UX дизайнер. Всъщност единственото, което се изисква, е да имаш емпатия, наблюдателност и аналитично мислене. В основата на това е, че хората асоциират думата „дизайн“ с външния вид на нещата, а не с това как са конструирани и работят.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Тъй като съм филолог по образование, много обичам да чета книги, по възможност в оригинал, а не преведени. Имам си колекция на норвежки, датски и английски, която обаче все не смогвам да изчета.

  Обичам да пътувам, да ходя на концерти и фестивали. Интересувам се от изобразително изкуство и скулптура, затова винаги обикалям галерии и музеи, когато съм в чужбина. Преди около година изкарах курс по стрелба с огнестрелно оръжие и това е може би най-екстремното ми хоби.

  Пътешествията са едно от любите хобита на Яна. Снимка: Личен архив 

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Като начало бих ги посъветвала да инвестират време и да се самообразоват от безброй многото онлайн източници, за да видят дали материята наистина им е интересна и как се справят с разбирането ѝ. Да не се страхуват да се включват в стажантски и менторски програми, защото там могат да видят на практика работната среда и типа хора, с които биха работили. Не на последно място, да знаят, че работата в ИТ е постоянно развитие и да бъдат готови да учат през цялата си кариера.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Resolute Software JSC в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 9 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 11 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 12 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 15 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите