неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2623 прочитания

    Women in IT: Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech

    В Анакатек съотношението мъже/жени е 50:50, което говори много силно за отношението на компанията към равнопоставеността на половете, казва Златка
    18 януари 2024, 09:36 a+ a- a

    Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech. Снимка: Личен архив

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се със Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Учене през целия живот е житейската философия, която рефлектира силно върху личните ми ценности. Първото ми образование е с педагогически профил, след това продължих в направление „Стопанско управление“ и магистратура по бизнес администрация в Софийския университет. През последните осемнадесет години съм заемала различни роли в ИТ индустрията, основно в оперативния мениджмънт. Преминала съм множество обучения и сертификации в страната и чужбина, свързани с управление на проекти, трансформация на бизнес процеси, ефективно управление на промени, както и прилагане на целия спектър от инструменти за подобряване и оптимизация на процесите в организацията, базирани на методологията Lean Six Sigma. Участвала съм активно в изграждането на оперативната рамка на стартъп компании от ИТ индустрията, а и не само.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
    Няма конкретен човек, който да е повлиял на решението ми да се насоча към ИТ сферата. По-скоро беше щастливо стечение на обстоятелствата – бях в процес на търсене на работа и ми попадна позиция с изискване за високо ниво на английски език и отлична компютърна грамотност – отговарях на условията, кандидатствах и така започнах.

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми официална работа беше още докато следвах в университета, като учител по английски език. Работата винаги ми е създавала чувство на удовлетвореност и независимост и се отнасям с голяма благодарност към всеки опит, който съм придобила през годините. Летните ми ваканции винаги са били много ангажирани с различни задължения и отговорности, подготвени от родителите ми. Не си спомням дори и един ден, в който да не е имало какво да правя и затова смятам, че семейството ми има основна роля в изграждането и формирането на добра дисциплина и навици за работа и учене, за което съм им много благодарна.

    Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Започнах със стандартна обява за работа през 2006 година – явих се на интервю и скоро след това получих оферта да постъпя на работа в Rouge Data Services. Позицията беше входно ниво в организацията, отговарях за поддръжката и управлението на база данни в специализиран софтуер. Клиентите ни бяха големи брокерски компании за недвижими имоти в САЩ. Работехме изцяло в чуждоезична среда и тогава за първи път се сблъсках с международни стандарти за качество и управление, което впоследствие се оказа безценен опит за мен. 

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В ролята ми на Head of Customer Service в Anakatech отговарям за цялостното планиране и управление на дейността, свързана с клиентското обслужване и постигане на основните бизнес цели на организацията, зададени към моя екип. В това число качество на изпълнение на работата и постигане на различни цели, свързани с потребителското преживяване, лоялност, продуктивност и ефективност. Паралелно с това отговарям за въвеждането на добри практики за непрекъснато подобрение на бизнес процесите в оперативния екип. Активно участвам в планирането и подбора на кадри, както и в развитието на човешките ресурси.

    В компанията се стараем да осигурим различни възможности на нашите служители да надграждат знанията и компетенциите си в интересна за тях сфера, свързана с работата. Имаме много добри примери за успешно реализирали се колеги от оперативния екип в техническите звена като: R&D, Manual QA и други. Миналата година в Anakatech стартирахме процес по изграждането на цялостна рамка за кариерно развитиe като важен инструмент за допълнително насърчаване на професионалния напредък и ангажираността  на служителите.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Винаги се стремя да създавам условия, които да подпомогнат всеки един човек от моя екип да бъде успешен и да развие пълния си потенциал. Щастлива съм, когато виждам хората около мен да израстват, а особено мотивиращо е, ако съм успяла да допринеса, макар и с малко, за тези успехи.

    „През лятото обичам да се катеря в Пирин и Рила, любими са ми по-предизвикателните маршрути“, споделя Златка. Снимка: Личен архив

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Непрекъснато се уча от хората, с които работя. Техните качества и различните подходи, които прилагат в дадена ситуация ми дават ценни уроци, към които винаги се отнасям с внимание и интерес. Чета много и се старая постоянно да намирам начини да подобрявам себе си и света около мен. Малкълм Гладуел е един от любимите ми автори през последните години, много сладкодумен разказвач. От неговите книги съм заимствала подходи, свързани с комуникацията и общуването като цяло, личностното развитие, успеха, вземането на важни решения. Книгата му „Давид и Голиат” ме накара да погледна на грешките и недостатъците по един съвършено различен начин. 

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Може би едно от основните предизвикателства е балансирането между личния и професионалния живот. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    В Анакатек съотношението мъже/жени е 50:50, което говори много силно за отношението на компанията към равнопоставеността на половете. Винаги съм се чувствала добре в ИТ средата. Имам късмета да работя с изключителни професионалисти, които се интересуват преди всичко от знанията, уменията и потенциала на хората. Споделяме много общи ценности, които ни обединяват, помагат ни да създаваме успешни проекти, да развиваме съществуващите продукти с голяма добавена стойност за нашите клиенти и за бизнеса като цяло.

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Честно казано, не съм чувала. 

    Балконското градинарство е едно от последните хобита на Златка. Снимка: Личен архив

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Имам разнообразни интереси – избирам занимания, които ми носят радост и ме зареждат емоционално. През лятото обичам да се катеря в Пирин и Рила, любими са ми по-предизвикателните маршрути. Планинското колоездене също е моя страст от няколко години. Ходя на репетиции по народни танци, практикувам йога, обичам да гледам хубави филми със семейството си. От няколко години правя опити да се занимавам с градинарство, засега само на балкона :). Миналата година успях да отгледам ягоди и някои подправки, с което много се гордея. Мечтая си един ден да имам достатъчно време да се грижа за голяма градина, където да отглеждам част от зеленчуците и плодовете, които консумираме.

    Отскоро съм доброволец във фондация „Ела и ти“, чиято цел е да организира посещения на труднодостъпни места за хора в неравностойно положение. Там срещнах едни от най-вдъхновяващите и невероятни хора. Може да прочетете повече за дейността на фондацията и да ги подкрепите ето тук.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    ИТ индустрията дава широко поле за изява, разнообразни възможности за обучение и развитие, достъп до най-новите технологии на пазара. Предоставя гъвкавост на работното време и работното място, както и добро възнаграждение. Но изборът на професия не трябва да бъде самоцел, по-важно е човек осъзнато да върви по пътя, да се стреми да трупа практически знания и умения, да е дисциплиниран и постоянен в усилията си. Нека не забравяме, че успехите се дължат преди всичко на постоянството и усилията, които сме положили в процеса на постигане на целите си.

    Вижте по какви проекти работи Anakatech

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Ай Ес Джи Би Джи ЕООД в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Димитрина Гинева, Engineering Manager, Liveperson
    Йоанна Атанасова, Technical Тeam Lead, Proxiad SEE
    Гергана Вълова – QA Team Lead в Merkle

    Теодора Димитрова – Digital Transformation Lead в Resolute Software
    Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia

    Яна Василева – Principal UX/UI дизайнер в Resolute Software
    Юлиана Колова - Digital Strategist, Световната Банка, България
    Светлана Костадинова – Team Lead, ZaUtre
    Ива Аладжова, Project Manager в DSS
    Николета Спасова, Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe
    Катя Иванова, Chief Sales Officer в Acronis
    Силвия Шишкова-Дочева - Project Manager в Blankfactor
    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години