вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    27219 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?

    За професията и възможностите разказва Милена Здравкова, MRO Purchasing Coordinator в Lufthansa Technik Service Center Sofia
    14 декември 2017, 13:10 a+ a- a

    Милена Здравкова е координатор в MRO екипа на Lufthansa Technik Sofia. Завършила е Икономика на туризма и Международни икономически отношения в УНСС гр. София. Кариерата ѝ стартира в сферата на туризма. С течение на времето и смяната на няколко работни места в областта разбира, че това не е нейното поприще и решава да се преориентира. Така се насочва към авиационната индустрия. Първата ѝ работа в сектора е свързана с продажба на самолетни и авиационни части в международна компания. Към Lufthansa Technik се присъединява през юни 2016 като оперативен байер. От октомври 2017 е координатор в MRO (Maintenance, Repair and Overhaul) екипа на компанията, който се занимава с поръчките за ремонт на самолетни части. 

    Срещнахме се с Милена, за да ни разкаже повече за настоящата си позиция. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията. 

    Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?

    Какви са основните отговорности и задължения на тази позиция? 
    Както наименованието на длъжността подсказва, аз се занимавам с координираща дейност. Това ще рече разпределение на работата в екипа. При намален капацитет се включвам и в оперативната работа, подпомагайки колегите си. Сред задълженията ми са и да служа като първи контакт при проблеми с нашите доставчици, т.е. компаниите, при които изпращаме части за ремонт и чиито поръчки управляваме. Основната цел на екипа е да предоставим на клиентите ремонтирани части в най-кратки срокове и аз подпомагам оперативните служители, които управляват тези поръчки. Наред с това се занимавам с координиране на процесите като цяло заедно с колегите ми от Хамбург и Ню Йорк, където също действат MRO екипи. Ние заедно работим по оптимизиране на нашите процеси, тъй като целият ни MRO бизнес се развива доста динамично. Постоянно сме подложени на динамика и промяна в средата, в която работим, и трябва бързо да се адаптираме. 

    Заедно с втория координатор в екипа ни и с колегите от  Хамбург и Ню Йорк участвам и в изготвянето на т.нар. Training Concept. Описваме всеки един процес и създаваме систематизирана информация, която е достъпна за всички оперативни служители и служи като база за тяхната ежедневна работа. 

    Друго мое задължение е да подготвям и обучавам новопостъпилите хора в екипа. 

    Как типично протича един работен ден?
    При нас е доста динамично и няма много дни, които да си приличат един с друг. Искам да спомена, че всички административни служители в Lufthansa Service Center Sofia имаме плаващо работно време. Това ми позволява да определям динамиката и продължителността на работния си ден. Обикновено започвам с преглед на имейлите и обработка на най-спешните. Едно от основните задължения на всички в екипа е да експедираме поръчки, т.е. да осигурим най-кратки срокове на доставка на ремонтираните самолетни части и това понякога изисква моята намеса.

    В момента сме в усилено набиране на нови кадри и голяма част от работното ми ежедневие преминава и в обучаване на новите хора. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    На първо място бих поставила умението да комуникираш с хора. Аз изпълнявам координираща дейност и разпределям задачи в екипа и това изисква индивидуален подход към всеки колега. Важно е и да умееш да балансираш между задълженията си вътре в екипа и работата по оптимизиране на процесите в компанията. Немаловажно е и да умееш да се справяш с напрежението възможно най-бързо. И тук, както във всяка работа, има напрежение, особено предвид факта, че работим с големи компании, които се опитват да налагат своя начин на работа. 

    Що се касае до специфични професионални умения, опит в сферата на търговията или авиацията би бил полезен, но не е задължително условие, за да си успешен на тази позиция. Уменията, които са нужни, се трупат тук на място и с времето, прекарано на точно тази позиция.

    Хубавото е, че аз като оперативен байер имам опита и познанията за структурата на компанията, както и опит в комуникацията с външни за Lufthansa Technik партньори. И това е нещо, което ми е изключително полезно на настоящата позиция. 

    Как поддържаш знанията и квалификацията си? 
    Аз считам, че човек се развива най-добре, когато е в контакт с хората и с обкръжението си, а не толкова, посещавайки различни курсове или четейки специализирана литература. Това понякога обърква или поне за мен е така. За мен контактът с хора е основен източник за развитие на личностни и професионални качества. Аз имам  щастието да съм част от екип, който е съставен от много млади и интелигентни хора. От всеки от тях мога да науча много и се старая да го правя. Радостна съм и, че съм част от компания като Lufthansa Technik, която дава възможност на всички служители да минават през редица обучения. Част от тях са задължителни и са свързани със спецификите на позицията, други от тях са опционални и развиват по-скоро човешки качества. Вече година и половина тук съм минала през немалко такива обучения и считам, че наистина са полезни. Но най-много научавам от контакта си с хората, както от нашия, така и от другите екипи. 

    Какви са възможностите за развитие?
    MRO екипите са може би най-динамично развиващите се в целия ни отдел.  И за мен, като сравнително нова на текущата си позиция, е предизвикателство да съм част от това динамично развитие. Виждам моето лично развитие по-скоро като част от развитието на екипите ни. Що се касае до  възможностите за развитие в йерархичен план, над координатора стоят тийм лидерът и мениджърът на целия отдел, който включва четирите основни екипа. Иначе по хоризонтала възможностите в такъв голям отдел като нашия са много и непрекъснато откриваме нови позиции. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия? 
    Основните заблуди са, че като служител на Lufthansa аз мога да помагам за самолетни резервации или че работя в авиокомпанията. А авиокомпания  Lufthansa е отделна компания от Lufthansa Technik, част от която е моят отдел. Ние сме част от една голяма група – Lufthansa Group, но  Lufthansa Technik не се занимава с резервацията на самолетни билети. Често ми се е налагало да отговарям на подобни въпроси и да отклонявам подобни искания. Ние сме концентрирани в ремонта на самолети и самолетни части. 

    Друга голяма заблуда е, че има елемент на авторитарност в работата на координатора. Аз не виждам място за такъв и считам, че по-скоро колегите от екипа трябва да се отнасят към координатора като към човек, който би им помогнал в трудна ситуация.  

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 16 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 16 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 17 часа
    преди 18 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 22 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев