вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    20026 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?

    За професията, отговорностите и възможностите разказва Христо Асенов, директор „Брокерски услуги“ MBL|CBRE
    22 ноември 2016, 16:13 a+ a- a

    Христо Асенов е директор „Брокерски услуги“ в MBL|CBRE -  компания, специализирана в предоставянето на консултантски и брокерски услуги в областта на бизнес имотите, асоцииран партньор на CBRE.

    Повече от  12 години Христо работи в сферата на недвижимите имоти. Кариерата му стартира, след като кандидатства по обява на агенция за недвижими имоти с идеята да пробва бизнеса и започва да му харесва. „Брокерският бизнес е много динамичен, разнообразен, всеки ден си изправен пред нови ситуации и предизвикателства, които трябва бързо и точно да разрешаваш“, разказва Христо. „Реално няма таван на заплатата, колкото повече успешни проекти реализираш, толкова по-висок финансов бонус получаваш“, обяснява той. В MBL е от основаването на компанията през 2007-ма, когато собственикът на фирмата Асен Лисев го кани да се присъедини при сформирането на екипа. Като директор „Брокерски услуги“, Христо Асенов ръководи дейността по структуриране на инвестиционни сделки и управлението на имоти в сегментите търговски площи, индустриални зони и земи. През годините реализира многобройни сделки с клиенти като Lamda Developments, Kaven Orbico, Chipita, BNK, Billa, Nestle, Schneider Electric, Baumax, Speedy, World Courier, Praktiker, Technopolis и ред други. 

    Вижте какво разказа Христо за брокерската професия и позицията директор „Брокерски услуги“ в MBL|CBRE. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.  

    Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?

    В какво се състои работата на директор „Брокерски услуги“?
    Нашата компания предлага пълен спектър от услуги, свързани с бизнес имотите. Работим в следните основни направления – брокерски услуги, консултантски услуги и оценки, управление на проекти. Аз менажирам едно от тези звена. В „Брокерски услуги“ ние отговаряме за отдаването под наем и придобиването на бизнес имоти. Съответно това направление е разделено на три отдела – офис площи; търговски площи; индустриални площи и земя. Във всеки отдел хората се специализират само в сделки, транзакции и консултации със съответния тип имоти, тъй като те имат своята специфика. Моите задължения включват подбор и обучение на екипа, работа с ключови клиенти, управление на ежедневните операции, също и промотирането и маркетирането на нашите услуги. 

    Как протича типичен работен ден?
    Бих го описал с една дума – динамично. Общо взето, нашата работа е свързана със срещи с клиенти, подготовка на документацията за транзакциите, предтърговски преговори. Трябва да си много фокусиран и организиран, за да изпълниш всичките задачи, които излизат пред теб. Работата ни не се ограничава само до офиса, срещи с клиенти и показване на имоти. Понякога тя продължава в по-неформална атмосфера, като например корпоративни събития, вечери и обeди с клиенти, коктейли и други. Случва ни се често да пътуваме в страната, тъй като наши екипи покриват цяла България. 

    Какви качества и умения са нужни, за да бъдеш добър брокер?
    Ние залагаме много на качествено образование. Държим хората да владеят добре чужди езици и да имат изключително добра компютърна грамотност. Търсим желание за работа, хъс и висока мотивация. Не поставяме бариера пред липсата на опит. Мнозина  са стартирали при нас, без да имат абсолютно никакъв опит в бизнес имотите. И ние сме ги обучили на функционалното знание, което е необходимо, за да обслужват нашите клиенти. 

    Каква е разликата между брокера на бизнес имоти и на жилищни имоти?
    Аз съм бил и на двата пазара и мога да кажа, че решенията в жилищните имоти се вземат много по-емоционално. Няма толкова финанси, икономика, наука, процедури и правила. По-скоро идва някой, вижда нещо, ахва и взема решение в рамките на една минута. Няма изграден процес на вземане на решение. Голяма част от клиентите, с които ние работим, са мултинационални корпорации. При тях процесите са много изчистени и всичко е ясно. Ако наемаш имот, трябва да използваш брокер, трябва да преминеш през определени стъпки, да изготвиш бизнес план. Той минава нагоре по веригата, одобрява се и едва тогава проектът стартира. Пак има емоция, но всичко е по-логично, структурирано, финансово обусловено и с оперативна насоченост. Това е основната разлика. И съответно,  необходими са много повече знания за  бизнес имотите, тъй като казусите и сделките са много по-големи. Една малка грешка от 1 евро на квадратен метър при договор за 1 000 кв. м за 5 години ще ти струва 60 000 евро. , т.е. грешките се наказват и струват много скъпо. 

    Как се поддържа квалификацията?
    Аз поддържам своите знания чрез вътрешнофирмени семинари и обучения, както и със специални квалификации в сферата на  бизнес имотите, преговорите, бизнес комуникацията и продажбите. Общо взето, всяка година се старая да се включа в поне 5-6 курса, защото смятам, че всеки курс те обогатява с нещо. Освен с контакти, винаги научаваш някаква дребна частичка мъдрост, която ти помага. Също така чета биографии на бизнес лидери, истории на големи компании и винаги намирам зрънце мъдрост в тях, което мога да приема и приложа в своя кодекс на поведение или бизнес, така също се развивам и обогатявам. В компанията организираме и ежегодни семинари, в които в рамките на 5 дни излизаме някъде извън офиса (Банско, Боровец или друга подобна дестинация), където се обучаваме на вътрешнофирмени процедури, на функционално знание, правим много ролеви игри. Обучаваме се и по време на работа – мениджърите са достъпни ежедневно и решават всеки един проблем, който изникне пред колегите. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Ние сме сравнително плоска структура, така че бих казал, че всеки служител на MBL е като партньор във фирмата. Хората, които работят тук, имат възможност да водят бизнес комуникация и сделки на много високо ниво и така те стават водещи специалисти в бизнес общността в България. Отделно, нашето партньорство със CBRE им дава възможност и достъп до международни клиенти и корпорации, които влизат на българския пазар, и това е една интересна кариера за много от нашите сътрудници.

    Кои са най-големите заблуди за професията?
    Първо искам да развенчая мита, че всеки може да бъде брокер на недвижими имоти и че не се изискват никакви знания и умения. Това не е така. Първо, трябва да имате много добро образование, за предпочитане икономическо или финансово. След това да владеете много добре чужди езици и да познавате пазара. Ние сме бизнес консултанти, които помагат на клиента да вземе правилното решение във връзка с придобиването, продажбата или управлението на имота. Искам да разбия представата на младите хора, че брокер не е интересна професия и че само ходиш, отключваш и показваш някакви имоти. Реално е много повече от това, - изпълнено с казуси и мултидисциплинарна материя, в която често ни се налага да навлезем в дълбочина. При срещите ми с адвокати и нотариуси в моята работа, често ме питат дали не съм техен колега, благодарение на моите знания за бизнеса. . „Не - отговарям им, - просто съм любител на недвижимите имоти“. 

    На второ място искам да споделя, че за съжаление, брокерската професия в България няма стандарти. Липсва единен стандарт, по който да се измерва брокерската услуга. Ние се опитваме вътрешнофирмено да наложим стандартите на нашия глобален партньор CBRE в бизнес поведението, бизнес етиката и в обхвата на услугите. Това дава самочувствието на нашите колеги, че са във водеща фирма на пазара и това е една удовлетворяваща кариера за тях.   

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 18 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 19 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 19 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 20 часа
    преди 21 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates