неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  20499 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?

  За професията, отговорностите и възможностите разказва Христо Асенов, директор „Брокерски услуги“ MBL|CBRE
  22 ноември 2016, 16:13 a+ a- a

  Христо Асенов е директор „Брокерски услуги“ в MBL|CBRE -  компания, специализирана в предоставянето на консултантски и брокерски услуги в областта на бизнес имотите, асоцииран партньор на CBRE.

  Повече от  12 години Христо работи в сферата на недвижимите имоти. Кариерата му стартира, след като кандидатства по обява на агенция за недвижими имоти с идеята да пробва бизнеса и започва да му харесва. „Брокерският бизнес е много динамичен, разнообразен, всеки ден си изправен пред нови ситуации и предизвикателства, които трябва бързо и точно да разрешаваш“, разказва Христо. „Реално няма таван на заплатата, колкото повече успешни проекти реализираш, толкова по-висок финансов бонус получаваш“, обяснява той. В MBL е от основаването на компанията през 2007-ма, когато собственикът на фирмата Асен Лисев го кани да се присъедини при сформирането на екипа. Като директор „Брокерски услуги“, Христо Асенов ръководи дейността по структуриране на инвестиционни сделки и управлението на имоти в сегментите търговски площи, индустриални зони и земи. През годините реализира многобройни сделки с клиенти като Lamda Developments, Kaven Orbico, Chipita, BNK, Billa, Nestle, Schneider Electric, Baumax, Speedy, World Courier, Praktiker, Technopolis и ред други. 

  Вижте какво разказа Христо за брокерската професия и позицията директор „Брокерски услуги“ в MBL|CBRE. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.  

  Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?

  В какво се състои работата на директор „Брокерски услуги“?
  Нашата компания предлага пълен спектър от услуги, свързани с бизнес имотите. Работим в следните основни направления – брокерски услуги, консултантски услуги и оценки, управление на проекти. Аз менажирам едно от тези звена. В „Брокерски услуги“ ние отговаряме за отдаването под наем и придобиването на бизнес имоти. Съответно това направление е разделено на три отдела – офис площи; търговски площи; индустриални площи и земя. Във всеки отдел хората се специализират само в сделки, транзакции и консултации със съответния тип имоти, тъй като те имат своята специфика. Моите задължения включват подбор и обучение на екипа, работа с ключови клиенти, управление на ежедневните операции, също и промотирането и маркетирането на нашите услуги. 

  Как протича типичен работен ден?
  Бих го описал с една дума – динамично. Общо взето, нашата работа е свързана със срещи с клиенти, подготовка на документацията за транзакциите, предтърговски преговори. Трябва да си много фокусиран и организиран, за да изпълниш всичките задачи, които излизат пред теб. Работата ни не се ограничава само до офиса, срещи с клиенти и показване на имоти. Понякога тя продължава в по-неформална атмосфера, като например корпоративни събития, вечери и обeди с клиенти, коктейли и други. Случва ни се често да пътуваме в страната, тъй като наши екипи покриват цяла България. 

  Какви качества и умения са нужни, за да бъдеш добър брокер?
  Ние залагаме много на качествено образование. Държим хората да владеят добре чужди езици и да имат изключително добра компютърна грамотност. Търсим желание за работа, хъс и висока мотивация. Не поставяме бариера пред липсата на опит. Мнозина  са стартирали при нас, без да имат абсолютно никакъв опит в бизнес имотите. И ние сме ги обучили на функционалното знание, което е необходимо, за да обслужват нашите клиенти. 

  Каква е разликата между брокера на бизнес имоти и на жилищни имоти?
  Аз съм бил и на двата пазара и мога да кажа, че решенията в жилищните имоти се вземат много по-емоционално. Няма толкова финанси, икономика, наука, процедури и правила. По-скоро идва някой, вижда нещо, ахва и взема решение в рамките на една минута. Няма изграден процес на вземане на решение. Голяма част от клиентите, с които ние работим, са мултинационални корпорации. При тях процесите са много изчистени и всичко е ясно. Ако наемаш имот, трябва да използваш брокер, трябва да преминеш през определени стъпки, да изготвиш бизнес план. Той минава нагоре по веригата, одобрява се и едва тогава проектът стартира. Пак има емоция, но всичко е по-логично, структурирано, финансово обусловено и с оперативна насоченост. Това е основната разлика. И съответно,  необходими са много повече знания за  бизнес имотите, тъй като казусите и сделките са много по-големи. Една малка грешка от 1 евро на квадратен метър при договор за 1 000 кв. м за 5 години ще ти струва 60 000 евро. , т.е. грешките се наказват и струват много скъпо. 

  Как се поддържа квалификацията?
  Аз поддържам своите знания чрез вътрешнофирмени семинари и обучения, както и със специални квалификации в сферата на  бизнес имотите, преговорите, бизнес комуникацията и продажбите. Общо взето, всяка година се старая да се включа в поне 5-6 курса, защото смятам, че всеки курс те обогатява с нещо. Освен с контакти, винаги научаваш някаква дребна частичка мъдрост, която ти помага. Също така чета биографии на бизнес лидери, истории на големи компании и винаги намирам зрънце мъдрост в тях, което мога да приема и приложа в своя кодекс на поведение или бизнес, така също се развивам и обогатявам. В компанията организираме и ежегодни семинари, в които в рамките на 5 дни излизаме някъде извън офиса (Банско, Боровец или друга подобна дестинация), където се обучаваме на вътрешнофирмени процедури, на функционално знание, правим много ролеви игри. Обучаваме се и по време на работа – мениджърите са достъпни ежедневно и решават всеки един проблем, който изникне пред колегите. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Ние сме сравнително плоска структура, така че бих казал, че всеки служител на MBL е като партньор във фирмата. Хората, които работят тук, имат възможност да водят бизнес комуникация и сделки на много високо ниво и така те стават водещи специалисти в бизнес общността в България. Отделно, нашето партньорство със CBRE им дава възможност и достъп до международни клиенти и корпорации, които влизат на българския пазар, и това е една интересна кариера за много от нашите сътрудници.

  Кои са най-големите заблуди за професията?
  Първо искам да развенчая мита, че всеки може да бъде брокер на недвижими имоти и че не се изискват никакви знания и умения. Това не е така. Първо, трябва да имате много добро образование, за предпочитане икономическо или финансово. След това да владеете много добре чужди езици и да познавате пазара. Ние сме бизнес консултанти, които помагат на клиента да вземе правилното решение във връзка с придобиването, продажбата или управлението на имота. Искам да разбия представата на младите хора, че брокер не е интересна професия и че само ходиш, отключваш и показваш някакви имоти. Реално е много повече от това, - изпълнено с казуси и мултидисциплинарна материя, в която често ни се налага да навлезем в дълбочина. При срещите ми с адвокати и нотариуси в моята работа, често ме питат дали не съм техен колега, благодарение на моите знания за бизнеса. . „Не - отговарям им, - просто съм любител на недвижимите имоти“. 

  На второ място искам да споделя, че за съжаление, брокерската професия в България няма стандарти. Липсва единен стандарт, по който да се измерва брокерската услуга. Ние се опитваме вътрешнофирмено да наложим стандартите на нашия глобален партньор CBRE в бизнес поведението, бизнес етиката и в обхвата на услугите. Това дава самочувствието на нашите колеги, че са във водеща фирма на пазара и това е една удовлетворяваща кариера за тях.   

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 2 дни
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева