вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13057 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?

    За работата с бази данни и възможностите за развитие разказва Иван Донев, Data Platform Solutions Architect в „Инспирит“ и обучител в SQL Master Academy
    04 декември 2018, 13:36 a+ a- a

    Иван Донев е Data Platform Solutions Architect в „Инспирит“ и обучител в SQL Master Academy (учебният център на „Инспирит“). Той е експерт в областта на SQL Server Data Platform технологиите с над 10 години опит в областта. 

     Завършил е Техническият университет бакалавър „Компютърни системи“ и магистър „Електронно управление“. Работа започва още по време на обучението си. Стартира като ИТ специалист в „Германос“, а след това кариерата му продължава в сферата на базите от данни. Преминава през компании като Hewlett-Packard Global Delivery Center, където работи като SQL Server инженер, и Microsoft, където е старши инженер по поддръжката. Към SQL професионалистите в екипа на „Инспирит“ се присъединява в началото на 2018. 

    Срещнахме се с Иван, за да ни разкаже повече за своята професия и възможностите за реализация в областта на базите от данни. Какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди за тази сфера.

    Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?

    Какви са основните ти отговорности на тази позиция?
    Позицията ми съчетава три области – архитект, консултант и обучител, и основните ми отговорности са свързани с тях. Те включват работа с клиенти, разбирането на техните проблеми и доставянето на адекватни решения. Също така провеждам различни обучения в сферата на базите от данни, фокусирани около технологията на Microsoft и посещавам конференции в цял свят. Курсистите, които аз и моите колеги обучаваме, са както специалисти по бази данни, така и хора, които работят с данни и анализират данни.

    Какви са отговорностите на един специалист по бази данни? 
    Данните в момента са изключително конвертируема единица и са лесно достъпни. Всяка една компания има достъп до невероятен обем от данни. Преди тези данни да бъдат вкарани в някакъв контекст и да бъдат достъпни за анализ, те са просто данни. Основната цел на ИТ специалиста, който работи с бази данни, е да ги достави и да е сигурен, че те са налични постоянно. И в същото време да предостави контекст, така че бизнесът да може да ги анализира, разбира и да решава реални проблеми с тях. Не просто да се виждат отделни таблици с различни цифри, които в повечето случаи не могат да бъдат вкарани в контекст. 

    Как типично протича един работен ден?
    Динамично и със сигурност днешният ден няма нищо общо с вчерашния. Обикновено планираме дните си няколко месеца напред и задачите са изключително различни. От чисто технически, през обучаване на курсисти, до работа с клиенти. Доста често в сезона на конференциите има изключително много пътувания, срещи с различни хора с различни експертизи и различни проблеми. Единственото нещо, което може би се опитвам да повтарям всеки ден, е сутрешното кафе. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Най-важното за позицията  Data Platform архитект е да успееш да разбереш от какво има нужда клиентът. Технологията и нещата, които можем да направим с нея, могат да имат няколко различни решения. Може да се тръгне в различни посоки и е изключително важно да успееш да комуникираш с клиента и да бъдеш съпричастен с него. Трябва да погледнеш от негова гледна точка какъв е проблемът, който иска да реши, за да му предложиш правилното решение.

    Най-важното умение според мен е дисциплината. Изключително трудно е в технологичния свят, в който живеем, и особено ако работиш като ИТ специалист, да си постоянно в крак с информацията и да доставяш това, което си обещал. Защото в професията на консултанта това е абсолютен закон, независимо каква е цената. Разбира се, трябва да имаш и хъс към технологията. Добре е да не възприемаш работата си просто като професия от 9 до 18:00 ч., защото много често се налага да инвестираш доста повече от това. До някаква степен трябва да си и перфекционист, за да спазваш ангажиментите, които поемаш пред клиентите.  

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Изключително трудно, но аз имам късмета да съм в екип с изключителни професионалисти. Когато имам някакъв въпрос, те са хората, към които първо се обръщам. Всички заедно следим новите тенденции – четем книги, блогове, гледаме видеа, конференции и т.н. Информационният поток е невероятно голям, но с времето и необходимата дисциплина, човек успява да структурира процеса на учене и става много по-лесно. 

    Уча много и когато аз самият преподавам. Преподаването не е едностранен процес и това може би е по-сериозното учене от моя страна. Когато работя със студенти и клиенти, се сблъсквам с различни задачи, ситуации и проблеми и това също е начин, по който уча и надграждам знанията си. Технологията може да я научиш и следиш в електронните канали, но от другата страна са човешкият фактор и реалната среда, които доста често нямат общо с написаното по книгите. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Когато говорим за специалисти, консултанти и архитекти по бази данни, възможностите за развитие не следват някаква йерархия. Те са по-скоро в сложността на задачите, които решаваш, и ситуациите, пред които те поставят. Затова бих казал, че развитието е по-скоро личностно и от гледна точка на качествата, които успяваш да придобиеш и развиеш с всяка следваща задача. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Може би повечето хора си представят, че работата на архитекта в сферата на базите данни е само техническа. Инсталиране на една база данни и изграждане на приложение, което чете от  тази база данни. Но не е така. Данните са просто едни цифри, таблици и редове и докато те не получат някакъв контекст, нямат абсолютно никаква стойност, за която и да е компания. Така че освен техническите умения, които човек така или иначе придобива и наваксва с времето, трябват и много добри комуникативни умения. 

    Най-честата заблуда за консултанта е, че е лесно. Отиваш при един клиент, доставяш едно нещо за два месеца и след това забравяш и отиваш при следващ клиент. Всъщност не е така. Аз все още имам проекти отпреди няколко години, които постоянно премислям, връщам се към тях. Дори понякога се допитвам до хората, с които съм работил – как са нещата, добре ли се случват. 

    Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден? 
    Обикновено разпускам или с бира, или със спорт. Знам, че двете са напълно противоположни, но в различните ситуации и дни нещата се случват по този начин. Аз обичам да опитвам различни видове бири, но от време на време трябва и спорт. Занимавам се с кросфит - поне 3-4 пъти седмично. 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 14 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 14 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 15 часа
    преди 16 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 20 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев