вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14703 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?

    За професията и възможностите разказва Иван Дамянов, който отговаря за оценката на дейностите преди сключването на договор с клиента
    05 февруари 2018, 10:02 a+ a- a

    Иван Дамянов e Quotations Engineer в Lufthansa Technik One Planning and Engineering Department. Завършил e бакалавърска степен в ТУ-София със специалност „Транспортна техника и технологии“. След това продължава обучението си във Великобритания и завършва магистърска степен в Coventry University със специалност Automotive Engineering.

    Срещнахме се с Иван, за да ни разкаже повече за професията Quotations Specialist. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?

    Началото на кариерата
    Моята кариера стартира след като завърших магистърската си степен във Великобритания. Решението ми беше да се върна в България и тук да се развивам професионално. Тъй като възможностите  за работа като автомобилен инженер не са в изобилие, реших да потърся каквато и да било инженерна специалност в някоя голяма международна компания, за да имам досег с колкото се може повече хора и да натрупам опит. Така се озовах в „Сименс“ на позиция „Инженер сградна автоматизация“. След 2 години прекарани там реших, че е време да потърся развитие в сферата на транспортното инженерство. Така, през 2014 година, попаднах на сегашната си позиция като „Инженер производствено планиране, прогнозиране и развитие“ в Lufthansa Technik Sofia.

    Какви са основните отговорности на тази позиция?
    Lufthansa Technik Sofia извършва ремонт и поддръжка на пътнически самолети. Голяма част от функциите на компанията са централизирани и базирани тук в София. Част от тях е и моят отдел, който отговаря за оценката на дейностите преди сключването на договор с клиента.

    След като получим работен пакет (списък от дейности по техническото обслужване на самолетите) от клиента, задачата ни е да проверим качеството на получената документация 

    (ако има нещо, което липсва, да го изискаме), да оценим работния пакет по отношение на необходим труд (човекочасове), време на престой на самолета в хангара, както и да направим прогноза за количеството необходими материали като цена. Винаги трябва да сме сигурни, че всички „дребни“ детайли, които изисква клиента, са спазени и правилно отразени в подготвените оценки на работата. Друга основна част от нашата работа е да поддържаме бази от данни с документи. Това включва анализиране на данните след като вече дадена работа е свършена на самолета, за да се направи съпоставка на реалното потребление на човекочасове в сравнение с тези, които са оценени предварително. Анализът на обратната връзка, който получаваме от клиентите и колегите от производството, също е много важно да бъде обработен и използван за последващите оценки. 

    Как типично протича един работен ден?
    Денят ни започва с преглед на списъка, в който са записани всички запитвания, които са дошли със съответните крайни срокове за оценка. Ако има някой свободен проект, то той се взима от човек от екипа и започва работата по него. Съответно, ако някой от екипа подготвя проект с кратък срок и не може да се справи, това се казва и се обмисля вариант как да му се помогне и да се разпредели работата, така че всички проекти да бъдат предадени на време. След това всеки работи по конкретния проект, като непрекъснато има обсъждане на различни предизвикателства, които се появяват и така всички в екипа непрекъснато трупаме знания и опит и се обучаваме. Веднъж седмично имаме среща на екипа, на която се обсъжда кой с какви специфични проблеми се е сблъсквал в даден проект и как тези проблеми могат да бъдат решени за бъдещи проекти.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Нужно е човек да има добри технически познания, особено в сферата на авиацията. Друго важно качество е добрата комуникация, тъй като работата ни включва комуникация с много хора от доста различни отдели на Lufthansa, както и с външни клиенти. Изключително важно е човек да не се притеснява от предизвикателствата и да е отворен към решаването на нови проблеми, тъй като това е част от ежедневната ни работа. 

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Като човек, който не е завършил авиационно образование, за мен беше огромно предизвикателство да навляза максимално бързо в тази сфера и да добия колкото се може по-пълни знания. Благодарение на страхотния екип от професионалисти и отзивчивостта на колегите с повече опит, успях за кратък период да достигна едно добро ниво, за да мога да съм полезен на екипа. След това в процеса на работа, добивах нови знания и увереност в това, което правя. За да поддържаме знанията и уменията си, Lufthansa инвестира в служителите си, като ни изпраща редовно да посещаваме курсове както за различни типове самолети, така и за добиване на допълнителни умения като комуникация, управление на времето, компютърни умения и т.н. Проактивността и черпенето на знания от по-опитните колеги е един от най-ефективните начини за мен да подобрявам уменията си.

    Какви са възможностите за развитие?
    Авиационната индустрия е една от бързо развиващите се сфери и човек, ако има желание, винаги може да се развива в тази инженерна област. Проектират се нови типове самолети от големите производители като Airbus и Boeing, които ще трябва да бъдат обслужвани и поддържани. Lufthansa Technik, като лидер на пазара за базово обслужване на самолети, има интерес да привлече компании с такива нови типове самолети. Съответно хората, които ще работят по подготовката и обслужването, трябва да бъдат обучени, за да може компанията да има необходимото ноухау, когато се стигне до реалното посещение на такъв самолет в хангарите на Lufthansa Technik. Като най-пресен пример мога да кажа, че в последните 3-4 месеца доста колеги преминаха обучение за Airbus A350 и Boeing 787, тъй като се очаква в съвсем скоро време да започне реална подготовка за ремонт и  поддръжка за тези последни модели самолети.

    Що се отнася до моето лично развитие, за мен е важно да ставам по-добър в това, което правя, и да го предавам на колеги с по-малък опит, за да може заедно екипът и Lufthansa Technik да вървим напред.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Най-голямата заблуда, която хората имат за тази професия е, че един човек се занимава и планира всичко, стои до самолета и контролира работата. Противно на тези очаквания, подготовката на един самолет да влезе в хангара и да бъде обслужен, минава през 5 различни отдела. В допълнение мога да кажа, че времето от първия контакт на клиента, който притежава самолета, до реалното влизане в хангара отнема поне няколко месеца. Екипът, в който работя в момента, е от 120 човека и реално първи вижда пакета, който клиентът желае да бъде изпълнен и дава информация на следващите отдели по веригата.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 16 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 16 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 17 часа
    преди 19 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 22 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев