вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    25703 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?

    За професията и възможностите разказва Стефка Дечина, която ръководи глобалната маркетинг стратегия на компанията
    05 октомври 2017, 09:55 a+ a- a

    Стефка Дечина е маркетинг мениджър на българската компания за сурови био десерти Roo brands. Има бакалавърска степен по „Медии и комуникации“ с втора специалност Социология от Университета в Манхайм, Германия. След завръщането си от Германия започва кариерата си в „Метро Кеш енд Кери“ като част от развиващия се маркетинг екип на компанията. Две години по-късно поема ръководството на маркетинг отдела на „Пикадили“, а впоследствие и на „Карфур“ след сливането на двете компании. Към Roo Brands се присъединява през 2016 и вече близо година ръководи маркениг активностите на компанията, като отговоря за екип от 6 души.

    Срещнахме се със Стефка, за да ни разкаже повече за настоящата си позиция. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?

    Какви са основните отговорности на тази позиция?
    Като маркетинг мениджър на Roo Brands отговарям за глобалната маркетинг стратегия и налагането на брандовете ни на всички пазари. Това включва търговски маркетинг, подкрепа на локалните ни партньори, дигитален маркетинг, събития по целия свят, търговски изложения и много креативна дейност по новите ни продукти. Имаме отбор от атлети, или супергерои както ги наричаме, за които също се грижим и менажираме. В екипа сме 6 човека и оттук координираме всички дейности по рекламата на продуктите ни в близо 50 държави. 

    Как типично протича един работен ден?
    Всеки ден е много различен, но винаги започва в 9:00ч с кафе и закуска, приготвена от нашите готвачи от Столова by Roobar. Следват срещи с екипа и обсъждания на нови продукти, кампании по пазарите и предстоящи събития. Обичаме да си каним интересни гости за обяд, защото за нас това е време за споделяне на идеи. 

    Почти всеки ден имаме среща с атлет от Team Roobar, който ни е дошъл на гости, за да планираме бъдещи проекти. След обяд е време за конферентни срещи с Канада и Америка. 

    Работният ден обикновено приключва след 18:00ч с музика или с кино в офиса. За нас е много важно да запазим искрата на креативното мислене жива и затова всеки петък имаме ден за тематично облекло. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    На първо място бих посочила разбиране за начина на работа на медиите – къде и как можеш да представиш продуктите на компанията, за да достигнеш до максимален брой потенциални потребители. В момента темпото на развитие на технологиите е изключително и е много важно да се следят промените и тенденциите, за да можеш да планираш стратегията за следващите години.

    Трябва да можеш да менажираш хора и работни процеси. Когато имаш няколко кампании в различни държави по едно и също време с различен фокус, правилното планиране, приоритизиране и разпределение на дейностите е от ключово значение. Аз силно вярвам в правилото на 5-те П-та:  Предварителната Подготовка Предотвратява Провала на Представлението. 

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    За мен много ценни са личните контакти и обмяната на идеи. Ето защо най-добрата форма на обучение са търговските изложения извън България. По време на изложенията се срещаме с хора и брандове, които  променят статуквото, които имат смели идеи и налагат тенденциите в областта за следващите 2-3 години. Виждаме оригинални продуктови дизайни, иновативни рецепти и наистина добри маркетингови стратегии. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Моята позиция е пряко подчинена на управителите на компанията, затова за мен развитие означава развитие на екипа, с който работя. При нас всеки отговаря за различен ресор и поема отговорността и свободата да го развива и подобрява всеки ден. За мен е много важно хората в моя екип да са спокойни, уверени в себе си, смели и готови да взимат обосновани решения. Ето защо развитието на всеки един от тях е основна цел на работата ми като ръководител. Това включва както обучения и срещи с клиенти, така и участие на семинари и изложения.  

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Отстрани работата на маркетинг мениджъра изглежда доста забавно – участваш в събития, публикуваш в социалните мрежи, срещаш се с клиенти. Истината е, че това е една от най-трудните и изискващи позиции във всяка компания. Маркетинг мениджърът е свързващото звено между всички отдели в компанията и трябва да осигури правилната комуникация и информираност в компанията и извън нея. Много често това включва работа през уикенди, ангажираност извън работно време и готовност за реакция 24/7. Да, забавно е, различно и интересно всеки ден, но в същото време може да бъде много изтощително. 

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на Roo Brands в Jobs.bg ТУК.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 16 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 16 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 17 часа
    преди 18 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 22 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев