вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    18347 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?

    За новата за страната ни професия разказва Лилия Петрова, управител на магазин dm в Paradise Center
    20 юли 2018, 11:21 a+ a- a

    Лилия Петрова е управител на магазин от веригата dm България. Отскоро изпълнява и функциите на дрогерист – все още нова и пробиваща си път професия в България. През миналата година служители на dm преминаха едногодишно обучение в Австрия заедно със свои колеги от всички страни, в които компанията работи. По аналогия на този курс 20 управители на магазини в София се обучиха за дрогеристи в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“.

    Лилия е един от 20-мата управители, които в момента работят като дрогеристи, макар и професията все още да не съществува официално в България. Срещнахме се с нея, за да ни разкаже повече за позицията. Защо избира да се включи в обученията, какви са отговорностите на дрогериста, с какво се различава от продавач-консултанта и какви са възможностите за развитие. 

    Какво е да работиш като дрогерист в dm България?

    Началото на кариерата
    Лилия Петрова е завършила право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Паралелно с обучението работи в сферата на търговията като управител на магазин за дрехи. След като се дипломира, решава да продължи развитието си в сектора: „Видях, че в dm България търсят управител на магазин и тъй като съм фен на компанията, реших да кандидатствам. Одобриха ме и вече шеста година съм част от екипа на веригата“.

    Защо избра да учиш за дрогерист?
    Имахме много добра презентация от колегите, които минаха обучението в Австрия. Те казаха, че е много трудно и задълбочено, но е много полезно за работата ни. Аз съм човек, който обича предизвикателствата и затова реших да се включа в програмата. А и като професионалист смятам, че е едно нормално израстване. Обучението продължи цяла година. Всяка седмица от 9:00 до 17:00 ч. бяхме на училище. Трудно е да влезеш в този ритъм и така да структурираш цялата си седмица, че и работата ти да не изостава. Но пък си струваше отделеното време и придобитите знания. Ако преди съм се притеснявала, че нещо не знам, сега това притеснение го няма и съм много по-уверена в работата си. 

    Какви са основните отговорности на дрогериста?
    Основното е консултацията на клиентите. От нас се изисква не само да прочетем етикета на продуктите, а да разберем от какво има нужда клиентът и да му предложим най-подходящия за него продукт. Това е смисълът от цялата тази година учение. Ние имаме много голям асортимент – над 14 хиляди артикула, и човек много трудно може да се ориентира и да избере най-доброто за себе си. И тук идва нашата роля. Като дрогеристи ние не само познаваме продуктите, но и техния състав и действието на всяка една съставка и можем компетентно да консултираме клиента.

    Каква е разликата между продавач-консултант и дрогерист?
    Продавачът е човек, който може да ви убеди. Докато нашата роля е не само да ви убедим, а да сте 100% сигурни, че това, което сте купили, ви е полезно. Вие може да си купите нещо, но да не сте доволен. За нас е важно клиентите да си тръгват доволни. Дори да нямаме някой продукт, въпреки големия ни асортимент, клиентът трябва да избере най-доброто за себе си, независимо дали ние го предлагаме. Вярвам, че един спечелен клиент е 10 нови. Това го предавам и на моите колеги в магазина. 

    Как протича типичен работен ден?
    Моят работен ден започва с усмивка. А когато денят е добър, така и приключва. В един работен ден най-важното е да разпределя задачите в магазина и да контролирам тяхното изпълнение. И в същото време да бъда в контакт с клиентите. Отделям и време това, което съм научила в курса, да го предам на момичетата в магазина. Колегите ми очакват да съм запозната с всяко едно нещо. Няма въпрос, който да ми зададат, и аз да не мога да отговоря. Те се опитват да научат максимално много от мен. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия? 
    Най-важното е да си позитивен и много комуникативен. Когато говориш с клиента, ти трябва да разбереш от какво наистина има нужда и да му предложиш най-подходящия продукт. Така той ще е доволен и ще се връща при нас. Аз виждам продуктите не като краен продукт, а като комплекс от съставки. В обучението за дрогеристи ние много задълбочено ги разгледахме – учихме билки, химия, биология... И научихме как всяка една съставка влияе на организма.

    Как се поддържат знанията и квалификацията?
    С непрекъснато учене. Не мога да кажа добра формула, но аз продължавам да чета и да се интересувам. Нашата работа е като айсберг. Ние виждаме едни 10%, които са консултацията и може би най-лесната част. Но зад това нещо стои много четене и учене.

    Какви са възможностите за развитие?
    Като цяло работата ми е много интересна и непрекъснато има новости и нови продукти. Това изисква от нас да сме много по-компетентни, за да ги представяме на клиентите. Живеем в много информиран свят и хората се интересуват, знаят, питат. Това изисква от нас да сме все по-добре подготвени. В нашия бранш точно тези новости са интересни и дават поле за много голямо развитие.  Стига да има желание, всеки може да учи повече и повече. Смятам, че пазарът в бъдеще ще има нужда от все по-компетентни дрогеристи.

     
    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 59 минути
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 2 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 3 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 20 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 21 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 21 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС