вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    21067 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?

    За професията и възможностите разказва Мартин Иванов, който отговаря за представянето на различни по големина и вид клиенти в България
    15 март 2018, 09:54 a+ a- a

    Мартин Иванов е супервайзър „Регионални продажби“ в „Монделийз България“. Висшето си образование бакалавър завършва в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което заминава за Англия, където придобива магистърска степен от University of Bath по Международен мениджмънт.  Кариерата си в „Монделийз“ започва като стажант. След около година е назначен на позиция „Специалист планиране на категории“, а година по-късно вече заема ролята на супервайзър „Регионални продажби“.

    Срещнахме се с Мартин, за да ни разкаже повече за работата си като супервайзър „Регионални продажби“. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като супервайзър „Регионални продажби“ в „Монделийз България“?

    Началото на кариерата 
    Своят професионален път в „Монделийз“ започнах като стажант. Стажантската програма в компанията е на ротационен принцип, като се преминава през четири основни отдела – „Продажби“, „Маркетинг“, „Финанси“ и „Обслужване на клиенти и логистика“. Придобитият опит в различните отдели ми даде цялостен поглед върху бизнеса на компанията и ме подготви за следващата ми кариерна стъпка. След около година бях назначен на позиция „Специалист планиране на категории“. Функцията е комбинация от маркетинг и продажби, като основните отговорности са изготвяне на план за търговски активности за цялата година, анализ на пазара и последните трендове, както и непрекъсната работа с търговския екип с цел подобряване на представянето на  клиентите ни. Година по-късно заех сегашната си роля на супервайзър „Регионални продажби“.

    Какви са основните отговорности на тази позиция?
    Като супервайзър „Продажби“ отговарям за представянето на различни по големина и вид клиенти в България. Това включва изготвяне на бизнес план за всеки от тях в началото на годината, непрекъсната съвместна работа с дистрибутора ни за района, проследяване на резултатите спрямо поставените цели, реализиране на търговски активности и сделки, както и търсене на възможности за разширяване на бизнеса ни. 

    Отговарям и за екип от 6-ма мърчандайзъри. Те се грижат за нашата визия и изпълнението на нашите стандарти в магазините. Моя основна отговорност е да развивам и да работя с екипа си, с цел подобряване на резултатите и представянето ни. 

    Как типично протича един работен ден?
    Позицията, която заемам, е изключително динамична и всеки нов ден е много различен от предишния. Обикновено сутрин отговарям на имейли, преглеждам представянето на клиенти и се подготвям за предстоящите ми срещи. След това задължително отделям време за екипа си и изкарвам време с тях в техния район. Посещаваме клиенти, правим отчет на представянето ни и изготвяме стратегия как да го подобрим. Има дни, в които работата ми е свързана предимно с дистрибутора ни за района. Отделям специално време и внимание за тази дейност. Организираме срещи, изготвяме план за постигането на желаните резултати за месеца, проследяваме изпълнението си и търсим области за подобрение. За мен изключително интересни са преговорите с клиентите. Работата ми е свързана с локални търговски вериги, с международни клиенти в петролния канал и с кината в България. Всеки един от тях изисква индивидуален подход, както и отлични познания за бизнеса му.

    Задължително всеки месец се провежда среща на търговския ни екип, която намирам за много полезна, защото обменяме опит, обсъждаме резултатите и изготвяме стратегия за предстоящия ни период. Като цяло, работата покрива широк кръг от дейности и това прави всеки ден различен, предизвикателен и зареждащ.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Динамиката на позицията изисква по-широка гама от личностни и професионални качества. От една страна, се налага постоянна работа с хора, където се изискват силни комуникационни умения, работа в екип, търпение и умения за водене на преговори, където водещи са редица лични качества. От друга страна, се изискват отлични бизнес познания, планиране и аналитични умения, познания за пазара и клиентите, които са част от професионалните качества. Разбира се, всеки на тази позиция трябва да е целеустремен и да има желание да развива бизнеса на компанията, а и себе си професионално. 

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Изключително ценен и важен е контактът с хората и обмяната на опит. За мен това е един от основните източници за развитие на професионални и личностни качества. Имам удоволствието да съм част от екип, съставен от изключителни професионалисти и млади хора, от които уча много.

    Също така „Монделийз“ предоставя възможността на всеки един от служителите си да премине през редица обучения в различни бизнес области. Преминал съм през много от тях, които са изключително полезни и са ми помогнали в работата. 

    Имам удоволствието да съм трейнър за отдел „Продажби“. Водя обучения, както за екипи на Монделийз, така и за представители на нашите дистрибутори. Тази ми роля също допринася много за развитието на личностните ми и професионални качества.

    Какви са възможностите за развитие?
    В „Монделийз“ възможностите са много. С цел развитие на потенциала на хората си, компанията предлага смяна на позицията и израстване в организацията в различни отдели в и извън България. Така нареченият „шифт“ на отдели дава на хората възможността да се запознаят със спецификите и процесите на бизнеса от друга гледна точка, което е много ценно. 

    Ако говорим за отдел „Продажби“, позицията на моя пряк ръководител е Sales Manager (Мениджър „Продажби“), който е отговорен за продажбите в голяма част от България. 

    Като цяло компанията е изключително динамична и се стреми към оптимална и отговаряща на последните тенденции структура. Това предоставя много възможности за развитие в различни функции. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Една от заблудите е, че хората от отдел „Продажби“ мислят единствено как да постигнат месечните си резултати и не мислят в перспектива. Това не е така, защото всеки един от нас работи съвместно с другите отдели в компанията и изготвяме план за следващите няколко години, който стриктно следваме. Всичко е съобразено със стратегията на компанията за развитие и със съвременните трендове в бранша. Работата в екип и общата целеустременост са в основата на нашия екип и именно те ни помагат да постигнем целите си.

    Любимият въпрос на интервю за работа на Пламена Атанасова, мениджър „Човешки ресурси“ в „Монделийз България“, вижте ТУК.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 49 минути
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 2 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 19 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 20 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 20 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 21 часа