вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13722 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Senior .NET Developer в Endava?

    За професията и възможностите разказва Константин Ветов, старши пограмист в международната компания за ИТ услуги Endava
    31 октомври 2018, 09:15 a+ a- a

    Константин Ветов е старши .NET програмист в международната компания за ИТ услуги Endava. Има над 10 години опит като софтуерен инженер и познания в широк спектър от езици и технологии - .NET, C#, Web API, WCF, ASP MVC, Web Forms, Native ASP, Windows services, Entity Framework, SQL CLR, Automapper, Autofac, LINQ, AKKA.NET, Quartz.NET, Castle Windsor, Elastic Search, Kibana. Front-end технологиите, с които работи, са Angular 5, JavaScript, JQuery, JS, HTML, CSS (LESS/SASS), Bootstrap, AJAX.

    В Endava Константин работи по проекти, свързани с разработката на софтуерни решения за световни компании в областта на застраховането и временно набиране на персонал. Освен това отговаря за  развитието на младши специалистите в екипа и води стажантската програма в .NET дисциплината в офиса в София. Учил е в Нов български университет, специалност „Компютърни науки“. 

    Срещнахме се с Константин, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификацията, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за програмистите.

    Какво е да работиш като старши програмист в Endava?

    Началото на кариерата
    Завършил съм 31-во Средно училище за чужди езици и мениджмънт с профил Английски. След това през 2004 записах и бакалавърска степен в Нов български университет, специалност „Компютърни науки“. Още докато бях 3 курс в университета, започнах в малка фирма (около 15 човека), която разработваше продуктов софтуер предимно за италианския пазар. Бих казал, че благодарение на колегите там, обикнах още повече програмирането и като цяло създаването на продукт от нулата. Смело мога да твърдя, че моето увлечение по компютрите прерасна в страст и неусетно моята професия се превърна и в мое хоби.

    Какви са основните ти отговорности като старши .NET програмист?
    Първата и основна отговорност е създаването на качествен софтуер според изискванията на клиента. Неизменно от това като водещ програмист в моя екип, моя отговорност е да давам пример, както и да водя екипа и всеки поотделно към това да бъдат всеки ден все по-добри професионалисти и с лекота да преминават през ежедневните предизвикателства, както и да търсят сами нови такива. Познаването на бизнеса на клиента и идентифицирането на потенциални бъдещи разработки, които биха допринесли за развитието на бизнеса им, също попада в отговорностите на позицията ми.

    Как типично протича един работен ден?
    Бих казал, че единственото еднакво между делничните ми дни е, че идвам на работа и си тръгвам. Всичко останало през деня е много динамично и няма два еднакви дни. Точно това прави работата ми интересна и изпълнена с предизвикателства.

    И все пак, ако трябва да опиша един работен ден, той задължително започва с кафе – дълго с мляко – защото програмистът е единственото същество, което може да превръща кафето в код.  След това обикновено следва сутрешната оперативка, на която всеки от екипа споделя какво е правил вчера, какво смята да прави днес и дали има някаква затруднения или пречки. В тази последна част, ако има такава, се включвам обикновено и аз, за да разрешим пречките или да намерим човек, било то от страна на клиента, или вътре в нашата компания, който може да ни помогне с решаването на този проблем. 

    След това идва и другата забавна част от деня – моментът, в който оставаш сам с компютъра и кода и стремежа си днешният код да е още по-добър от вчерашния. 

    Разбира се, във всеки едни момент оставам на разположение за съдействие на колегите от екипа, както и на разположение на клиента за всякакъв вид дискусии, било то технически или организационни.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Противно на очакванията, колкото по-пъстроцветен е екипът откъм личностни качества, толкова по-леко и забавно протича един работен ден. Според мен това е най-важното – работата да не бъде тежест, а удоволствие. 

    И все пак бих отделил няколко основни качества, които високо се ценят в Endava. Това са бдителност, вежливост, да бъдем отворени както към клиента, така и към колегите си. Също така, да бъдем адаптивни - да прегръщаме промяната, както и да сме толерантни към различията.

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    В ежедневната си работа се сблъскваме с препятствия, които до този момент не сме срещали  – това само по себе си води до научаване на нови технологии и похвати, които ни правят по-добри. 

    Отделно от това, като компания предлагаща услуги за разработване на софтуер за различни клиенти, букетът от проекти в нашите офиси е достатъчно голям, за да можем, когато се чувстваме заседнали на едно място, да сменим проекта. А това води със себе си и нов технологичен набор, съответно и възможности за развиване на квалификацията си.

     Също така, всеки от нас има до себе си по-опитен колега в областта, в която работи, и заедно с техните напътствия чертаем картата в по-дългосрочното ни развитие. Такова развитие включва както самообучение, така и участие в различни конференции и семинари, които могат да бъдат безплатно организирани от Endava или нейни партньори, така и персонално финансирани от компанията.

    Какви са възможностите за развитие?
    Оттук насетне имам две възможности за развитие. Едната е чисто техническа – да бъда Design Lead, Architect или дори Discipline Lead. Другата е да придобия повече мениджърски умения и да се развивам в областта на управлението на проекти. 

    В Endava смятаме, че в личностното израстване е и израстването на компанията. Затова стимулираме и подпомагаме всеки, който споделя визията на компанията и проявява интерес към израстване в кариерата, било то технически или управленски.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Веднага се сещам за две. Едната е, че програмистите са идеалните хора, които могат да ви оправят счупения компютър. Много често, когато познати ме попитат с какво се занимавам и отговоря, че съм програмист, обикновено чувам: „Ааа значи можеш да ми поправиш компютъра?“. Не, не мога. Има хора, чиято професия е да оправят хардуер и софтуер по компютрите. Ние го създаваме. Другата голяма заблуда е, че по цял ден седим пред компютрите и „цъкаме игрички“. Това не е така. 

    Как си почиваш?
    Основното ми хоби е карането на ски, което практикувам вече 13 години. Но тъй като е в малък период от годината, през останалото време правя джогинг тренировки. Иначе обичам вечер да седна пред телевизора и да не мисля за абсолютно нищо. 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 3 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 4 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 21 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 22 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 22 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС