вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12349 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?

    За професията и възможностите разказва Даниела Соколова, старши консултант „Управление на риска“ в българската технологична компания
    23 октомври 2018, 10:48 a+ a- a

    Даниела Соколова е професионалист с дългогодишен опит в сферата на управление на процеси и управление на риска. Завършила е слаботокова инженерна специалност в Техническия университет и „Финанси, счетоводство и право“ в УНСС София.  Първата ѝ работа е свързана с проектиране на слаботокови инсталации – пожароизвестяване, пожарогасене, контрол на достъп. Даниела е човекът, прокарал пътя на пожарогасене с аргон в България, като част от компанията, за която работи по това време. Още тогава започва да се занимава с управление на процеси и през 1999 г. „преживява“ първата си сертификация по ISO 9001:1994, в сила по това време. Харесва ѝ и до днес продължава развитието си в тази сфера – вече над 20 години. „Хубавото на тази професия е, че се подчинява на едни и същи правила, независимо от индустрията“, казва Даниела и добавя, че е работила в различни сектори - телеком, аутсорсинг, търговия... Към екипа на „Телелинк Бизнес Сървисис“ се присъединява в началото на 2018 на позицията старши консултант „Управление на риска“.

    Срещнахме се с Даниела, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификацията, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Това е професията, която внася ред. Колкото по-голяма става една организация, в толкова по-голям хаос се намират процесите ѝ в един момент. Защото работата идва, хората се стремят да я свършат и им остава много малко време да помислят за най-ефективния начин и най-късия път за постигане на дадена задача. В един момент организацията осъзнава, че това не може да продължава повече така и вика някой като мен, който да подреди малко къщичката. 

     Преди да ви изброя моите отговорности, бих искала да разкажа малко за екипа. Екип „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“ се състои от специалисти в областите управление на процеси, управление на риска, одитиране и ИТ. Екипът е компетентен да прави консултации на клиенти с цел внедряване на добри практики за постигане на съответствие с доброволните ISO стандарти. Най-популярните:  ISO 9001 - за управление на качеството; ISO 27000 за управление на сигурността на информацията, ISO 20000  – за ИТ услуги, както и по отношение на подобряване на бизнес процеси и съществуващи технологии и внедряване на нови технологични решения за постигане на съответствие с Регламента за защита на личните данни, който влезе в сила на 25 май 2018. 

    А моите отговорности са свързани с развитие на екипа, планиране на работата на екипа и най-вече с предаване на 20-годишния ми опит към по-младите в професията колеги. 

    Как типично протича един работен ден?
    Един работен ден за мен не започва сутринта, а още от предната вечер. Аз обичам сутрин, когато си отворя очите, да знам къде ще бъда, какво ще правя, с кой член на екипа ще бъда там. Да съм наясно каква е целта, която трябва да се постигне в този работен ден и как тази цел ще допринесе за изпълнение на проекта, по който работим. Затова планирам още от предната вечер. Проектите, колегите и клиентите, с които работим, са най-различни, така че,  когато работиш с хора, няма начин да има два еднакви дни. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Както стана ясно, планирането и управлението на времето са качествата, които са съществени за нашата професия. Друго важно качество е аналитично мислене и логика, тъй като управлението на бизнес процеси изисква от нас да намираме правилна последователност от дейности и от действия, да търсим причинно-следствени връзки, причини за дадено проявление и причини за постигане или непостигане на определен резултат в дейността. Но тези умения не биха се материализирали в добър резултат, ако няма най-важното умение – това да работиш с хора. Цялата тази информация, с която боравим, обикновено се намира в главите на хората. Ние трябва да имаме умението да ги предразположим и те да ни имат доверие, за да споделят с нас не само практики, които ползват в момента, а и проблемите, които имат, и резултатите, които искат да постигнат. За да можем ние, в един структуриран вид след това, да им представим както тяхната работа, така и да дефинираме възможностите за подобрение на техните процеси. 

    За тази професия помага да имаш инженерно образование, защото логиката и аналитичното мислене там са много необходими. От друга страна обаче, за да може да разбираш бизнеса и неговите нужди и да виждаш връзката между това как работят процесите, от какво има нужда организацията и защо взима такива решения, помага икономическото образование.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    С много четене. И връщайки се назад и давайки си сметка за целия този опит, който имам, на всеки две години ходя на училище. Подобрявам сертификации в нови области, взимам нови сертификации и квалификации. Ходя на курсове за нови добри практики и запознаване с нови стандарти и регламенти. Също така участвам в дискусионни групи за установяване на моментни практики като добри в бъдеще. И съм имала щастието и възможността да видя как нещо, което се дискутира като процес, се превръща в практика и накрая в ISO стандарт.

    Какви са възможностите за развитие?
    По-скоро бих ги определила като личностни. Не бих казала, че човек трябва да се стреми към вертикално развитие тук. Най-отблагодаряващото се на тази професия е възможността да учиш всеки ден. Защото това не е млада професия, но се развива с темповете на технологията и всеки ден ти се налага да научаваш нещо ново. За мен най-голямото развитие е да можеш да учиш хора и да им предаваш това, което ти знаеш. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Аз се сещам за една огромна заблуда. И тя е, че управлението на риска и управлението на процеси, са професия. Това не е професия, това е занаят. Професията се учи в училище, в университета, в дебелите книги. Занаятът се учи на работа, тук, на място, следвайки професионалист с голям опит, от когото можеш да взимаш тънкостите на занаята и да учиш, работейки нещо, което харесваш. 

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на „Телелинк Бизнес Сървисис“ в Jobs.bg ТУК.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 2 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 3 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 20 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 21 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 21 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС