четвъртък, 23 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11786 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?

  За професията и възможностите разказва Димитър Костов, който ръководи маркетинг екипа на компанията за България
  14 март 2019, 10:28 a+ a- a

  Димитър Костов е маркетинг мениджър за продукти с намален риск във „Филип Морис България“. Завършил е Националната финансово-стопанска гимназия в София и СУ „Св. Климент Охридски”, откъдето има магистърска степен по бизнес администрация. Първата си работа започва още като ученик. Стартира в софтуерна фирма, където сглобява компютри и изучава основите на програмирането. По време на обучението си в университета се занимава с онлайн търговия.

  Работа във „Филип Морис“ започва, след като завършва университета. Присъединява се като младши счетоводител на временен трудов договор по заместване. След това преминава през различни позиции в областта на финансите, продажбите, планирането. Димитър има повече от 9 години опит в компанията, а от 2 години ръководи екипа, отговорен за маркетинга и комерсиализацията на продуктите с намален риск на компанията в България. 

  Срещнахме се с Димитър, за да ни разкаже повече за професията си. Какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди за работата в областта на маркетинга.

  Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?

  Какви са основните отговорности на тази позиция?
  Ролята ми в организацията е да дефинирам и да съблюдавам изпълнението на стратегията за продуктите с намален риск на компанията в България. Това са продукти без тютюнев дим, които имат потенциала да намалят риска в сравнение с продължителното пушене.

  Основните ми отговорности са на два фронта. От една страна, съгласувам работата на всички отдели в организацията, така че да работят в синхрон помежду си, както и в синхрон със стратегията за България и за Европа в изпълнение на мисията за изграждане на бъдеще без дим. И от друга страна, управлявам маркетинг екип, който се грижи за продуктовия асортимент, за ценовата политика, за подготовката и за осъществяването на маркетингови кампании и събития. 

  Как типично протича един работен ден?
  Обикновено пристигам в офиса към 8:30 ч. и прекарвам около половин час в планиране на деня си и на седмицата си. Следващият половин час отделям за изпълнение на лични задачи. След 10 часа обикновено денят ми протича в различни срещи. Като например срещи с маркетинговия екип за съгласуване на маркетинг кампаниите, работа по индивидуалните проекти с всеки от хората в екипа ми, срещи с мениджърите във всички отдели в организацията за съгласуване на съвместната ни работа по кампаниите. Както и срещи с управленското ниво на мениджмънта за стратегическите проекти и вземане на решения по тях или с регионалния мениджмънт, където обсъждаме регионалната стратегия и споделяме най-добри практики за Европа.

  Пътувам доста често, обикновено по два пъти в месеца съм на една по-дълга командировка. Дали в централата на „Филип Морис Интернешънъл“ в Швейцария, или най-често из Европа, където регионалният мениджмънт прави срещите, в които съгласуваме стратегията и обменяме добри практики. 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  За изпълнение на моята роля най-важно е да има добро познание за всички сфери на бизнеса. Аз самият не съм тясно специализиран в никоя сфера, но имам опит от финанси, логистика, дистрибуция, стратегическо планиране, проучване на пазара и маркетинг, както и управление на екипи. Почти винаги хората в моя екип са по-добри експерти от мен в отделна сфера, а аз имам цялостната картина и по този начин се допълваме чудесно. 

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  В момента в организацията се случват толкова много разнообразни и вълнуващи неща, че най-важното е да избера сфера, в която да се съсредоточа. Веднъж, когато това стане, имам възможност да се включа в конкретни проекти и да видя на практика какво се случва. Има възможност да използвам добрите практики, с които Филип Морис Интернешънъл разполага на глобално ниво, и обикновено са необходими не повече от един външен трейнинг или една книга, за да задълбоча знанията си в определена сфера. 

  Какви са възможностите за развитие?
  В досегашния си опит до тук смятам, че още не съм видял границите за развитие в организацията. Винаги има нужда от способни хора, които могат да поемат отговорност и да оправдават доверието на клиентите, на колегите и на управлението. От моята позиция пътищата за развитие са различни. Възможно е да се отдам на друга сфера на същото ниво. Във „Филип Морис“ винаги има възможности и за роля в региона, където се обхваща целият Европейски съюз, или роля в централните функции, които имат глобални задължения.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  В моя опит най-големият мит в маркетинга е, че това е отдел, от който се очаква непрекъснато да бълва множество вълнуващи и артистични идеи. Според мен фундаментално в маркетинга е доброто разбиране на нуждите на потребителя и намирането на най-подходящия начин за задоволяването им. Смятам, че вълнуващите и артистични неща са важни, но там експерти са рекламните агенции, с които с удоволствие работим.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Извън работа се стремя да прекарвам цялото си свободно време със семейството си, с приятелите си, с кучето си. В моментите, в които оставам сам, обичам да слушам аудио книги на всякакви художествени и нехудожествени теми. Мои любими автори са Тери Пратчет и Джеймс Клавел.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 54 минути
  Швейцарската национална банка повиши лихвите с 0,5%
  Тя промени и икономическата си прогноза, като леко повиши очакванията за ръст на швейцарската икономика
  преди 2 часа
  Над 80 от служителите на Kaufland влизат в първото издание на „Академии за развитие“
  Участниците ще разширят професионалните си компетенции, за да могат да заемат по-високи позиции в компанията
  преди 4 часа
  Китай одобри първата си иРНК ваксина срещу Covid-19
  Тя е разработена от китайската компания CSPC Pharmaceutical Group Ltd
  преди 5 часа
  Алтерко разработва първия си персонализиран чип
  Разработването и производството на чиповете за Shelly ще бъде в партньорство с производителя на платки Espressif Systems
  преди 9 часа
  Фед вдигна лихвите с 0,25%
  Нашата банкова система е стабилна и устойчива, със силен капитал и ликвидност, заяви Джероум Пауъл