вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14513 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?

    За професията и възможностите разказва Димитър Костов, който ръководи маркетинг екипа на компанията за България
    14 март 2019, 10:28 a+ a- a

    Димитър Костов е маркетинг мениджър за продукти с намален риск във „Филип Морис България“. Завършил е Националната финансово-стопанска гимназия в София и СУ „Св. Климент Охридски”, откъдето има магистърска степен по бизнес администрация. Първата си работа започва още като ученик. Стартира в софтуерна фирма, където сглобява компютри и изучава основите на програмирането. По време на обучението си в университета се занимава с онлайн търговия.

    Работа във „Филип Морис“ започва, след като завършва университета. Присъединява се като младши счетоводител на временен трудов договор по заместване. След това преминава през различни позиции в областта на финансите, продажбите, планирането. Димитър има повече от 9 години опит в компанията, а от 2 години ръководи екипа, отговорен за маркетинга и комерсиализацията на продуктите с намален риск на компанията в България. 

    Срещнахме се с Димитър, за да ни разкаже повече за професията си. Какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди за работата в областта на маркетинга.

    Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?

    Какви са основните отговорности на тази позиция?
    Ролята ми в организацията е да дефинирам и да съблюдавам изпълнението на стратегията за продуктите с намален риск на компанията в България. Това са продукти без тютюнев дим, които имат потенциала да намалят риска в сравнение с продължителното пушене.

    Основните ми отговорности са на два фронта. От една страна, съгласувам работата на всички отдели в организацията, така че да работят в синхрон помежду си, както и в синхрон със стратегията за България и за Европа в изпълнение на мисията за изграждане на бъдеще без дим. И от друга страна, управлявам маркетинг екип, който се грижи за продуктовия асортимент, за ценовата политика, за подготовката и за осъществяването на маркетингови кампании и събития. 

    Как типично протича един работен ден?
    Обикновено пристигам в офиса към 8:30 ч. и прекарвам около половин час в планиране на деня си и на седмицата си. Следващият половин час отделям за изпълнение на лични задачи. След 10 часа обикновено денят ми протича в различни срещи. Като например срещи с маркетинговия екип за съгласуване на маркетинг кампаниите, работа по индивидуалните проекти с всеки от хората в екипа ми, срещи с мениджърите във всички отдели в организацията за съгласуване на съвместната ни работа по кампаниите. Както и срещи с управленското ниво на мениджмънта за стратегическите проекти и вземане на решения по тях или с регионалния мениджмънт, където обсъждаме регионалната стратегия и споделяме най-добри практики за Европа.

    Пътувам доста често, обикновено по два пъти в месеца съм на една по-дълга командировка. Дали в централата на „Филип Морис Интернешънъл“ в Швейцария, или най-често из Европа, където регионалният мениджмънт прави срещите, в които съгласуваме стратегията и обменяме добри практики. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    За изпълнение на моята роля най-важно е да има добро познание за всички сфери на бизнеса. Аз самият не съм тясно специализиран в никоя сфера, но имам опит от финанси, логистика, дистрибуция, стратегическо планиране, проучване на пазара и маркетинг, както и управление на екипи. Почти винаги хората в моя екип са по-добри експерти от мен в отделна сфера, а аз имам цялостната картина и по този начин се допълваме чудесно. 

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    В момента в организацията се случват толкова много разнообразни и вълнуващи неща, че най-важното е да избера сфера, в която да се съсредоточа. Веднъж, когато това стане, имам възможност да се включа в конкретни проекти и да видя на практика какво се случва. Има възможност да използвам добрите практики, с които Филип Морис Интернешънъл разполага на глобално ниво, и обикновено са необходими не повече от един външен трейнинг или една книга, за да задълбоча знанията си в определена сфера. 

    Какви са възможностите за развитие?
    В досегашния си опит до тук смятам, че още не съм видял границите за развитие в организацията. Винаги има нужда от способни хора, които могат да поемат отговорност и да оправдават доверието на клиентите, на колегите и на управлението. От моята позиция пътищата за развитие са различни. Възможно е да се отдам на друга сфера на същото ниво. Във „Филип Морис“ винаги има възможности и за роля в региона, където се обхваща целият Европейски съюз, или роля в централните функции, които имат глобални задължения.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    В моя опит най-големият мит в маркетинга е, че това е отдел, от който се очаква непрекъснато да бълва множество вълнуващи и артистични идеи. Според мен фундаментално в маркетинга е доброто разбиране на нуждите на потребителя и намирането на най-подходящия начин за задоволяването им. Смятам, че вълнуващите и артистични неща са важни, но там експерти са рекламните агенции, с които с удоволствие работим.

    Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
    Извън работа се стремя да прекарвам цялото си свободно време със семейството си, с приятелите си, с кучето си. В моментите, в които оставам сам, обичам да слушам аудио книги на всякакви художествени и нехудожествени теми. Мои любими автори са Тери Пратчет и Джеймс Клавел.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    За поредна година: България изнася в САЩ повече, отколкото внася
    Американските инвестиции в България за 2023 са в размер на 514 млн. долара, заетите в американски компании у нас са 10 908 души, сочи нов доклад
    преди 1 час
    Siemens и Nvidia разширяват сътрудничеството си в сферата на генеративния AI
    Нов продукт съчетава Siemens Xcelerator с Nvidia Omniverse Cloud API
    преди 4 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 5 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 6 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места