сряда, 04 август 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11408 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?

  За професията и възможностите разказва Диан Георгиев, който отговаря за изпълнението на обектите в българската строително-инвестиционна компания
  31 май 2018, 09:34 a+ a- a

  Диан Георгиев е главен инженер в българската строително-инвестиционна компания „Планекс”. По специалност е строителен инженер – завършил е „Строителство на сгради и съоръжения“ и две магистратури – „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Транспортно строителство“ във ВСУ „Черноризец Храбър“. Кариерата му стартира още по време на студентските години. В „Планекс” започва работа през 2002 като помощник технически ръководител при изграждането на хотел „Сириус Бийч“ във варненския КК „Св. Св. Константин и Елена“. В „Планекс“ Диан преминава цялата йерархия в строителството. Израства до технически ръководител, а малко по-късно работи в Технически отдел като ръководител на проект. След това проектира кофражите за грубото строителство в компанията. Следващата позиция, която заема, е началник обект на голям проект – изграждането на Търговско-развлекателен комплекс „Галерия Варна“, понастоящем „Делта Планет“ МОЛ. От 2010 е главен инженер на „Планекс” ЕООД. 

  Срещнахме се с Диан във Варна, за да ни разкаже повече за работата си. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?

  Какви са основните отговорности? 
  Отговорността ми е да организирам изпълнението на обектите в компанията. Аз се грижа те да са обезпечени с хора, механизация, материали и т.н. Приоритетите ми са да направлявам взаимодействието между всички наши звена – механизация, снабдяване и обектово ръководство. Oтговарям за проектите на „Планекс“ във Варна – районът ни е от Обзор, през Шумен до Шабла.

  Как протича един работен ден?
  Работният ми ден обикновено започва в офиса. Първо, имам работа с офертен отдел. Обсъждаме новите оферти, които даваме във връзка с предстоящи обекти. След като си свърша задачите в офиса – кореспонденция или нещо друго, тръгвам по обектите. Там имам оперативна работа с ръководителите на проекти, техническите ръководители и т.н. С тях решаваме належащите въпроси, свързани с проекта. 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Трябва да имаш желание, да си отдаден на професията и да можеш да приемаш предизвикателства. Ежедневно има какво да се научи – било то от колегите, с които работя, като проектанти и инвеститори, било то на самия обект. Всеки проект е различен и във всеки проект има някакво предизвикателство и нещо специфично, което трябва да бъде решено. С годините непрекъснато се трупа опит, който дава увереност за следващи проекти. 

  Как поддържаш знанията и квалификацията си? 
  В „Планекс“ получих подкрепа от ръководството още от първия работен ден. Те ми помогнаха в образованието. С колегите имаме непрекъснати обучения в страната и в чужбина. Имаме партньори, с които работим и които редовно ни канят, за да ни представят нови продукти и възможности. На практика ние отиваме и се учим от европейския опит. 

  Какви са възможностите за развитие? 
  Съдейки по моята кариера, перспективите са много добри. В една голяма и бързо развиваща се компания винаги има големи възможности. Първо има вертикален растеж, започвайки от най-ниското ниво. Имам колеги, които са започнали като стажанти и които в момента се развиват, като някои от тях са стигнали до технически ръководители и ръководители проекти. Но дори и след едно такова вертикално израстване, винаги има възможност за хоризонтален растеж. Всичко е въпрос на желание и умения на човека, който е решил да се занимава с професията. Този, който работи и се отдава, винаги получава растеж. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Най-големият мит е, че без да работиш, ще постигнеш нещо – напротив трябва да влагаш много. Грешна е представата, че достигайки до по-висока позиция, ти спираш да работиш и стоиш само в офиса. Напротив – при нас в строителството всичко е много динамично и се развива на площадката. Не присъствайки на обекта, ти се отделяш от тази среда и не можеш да ръководиш нещата в прекия смисъл. Мит е, че получавайки по-висока позиция, стоиш в офиса пред компютъра и командваш от телефона. Истината е, че всичко се случва на работната площадка. 

  Любимият въпрос на интервю за работа на Радостина Милкова, „Планекс” ЕООД, Варна, вижте ТУК.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Пускат допълнителен нощен влак между София и Бургас
  Той ще пътува до края на летния сезон
  преди 5 часа
  ТЕЦ „Марица Изток 2“ включи допълнителни мощности
  В резултат цената на електроенергията на свободния пазар падна със 70 лв. за МВтч за ден
  преди 6 часа
  МЗ препоръчва да не се пътува до Кипър, Гърция и Турция
  Препоръката е заради високите нива на заболяемост в тези страни
  преди 7 часа
  Индустрията ще спира производства заради скъпия ток
  Бизнесът настоява за временно ограничаване на износа на ток, в готовност е за протести
  преди 8 часа
  Бизнес активността в еврозоната с 15-годишен връх
  Скокът се дължи основно на възобновяване на сектора на услугите, показва проучване на Markit
  преди 8 часа
  МЗ: До дни България влиза в оранжевата зона
  Предстои затягане на мерките, заяви заместник-министърът на здравеопазването