понеделник, 28 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11418 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?

  За професията и възможностите разказва Генади Митев, Senior Software Developer в българския офис на американската технологична компания Taulia
  06 юни 2018, 09:29 a+ a- a

  Генади Митев е старши софтуерен инженер в българския офис на американската технологична компания Taulia. Завършил е „Софтуерно инженерство“ във Факултета по математика и информатика (ФМИ) в СУ „Св. Климент Охридски“. Кариерата си стартира още във втори курс. Започва като стажант, сменя няколко компании, а от есента на 2014 е част от екипа на Taulia, към който се присъединява със стъпването на компанията в България. Започва като софтуерен инженер, а в момента вече е старши софтуерен инженер. 

  Срещнахме се с Генади, за да ни разкаже повече за работата си. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за програмистите.

  Какво е да работиш като старши софтуерен инженер в Taulia?

  Какви са основните отговорности на тази позиция?
  Привидно изглежда, че основната отговорност е писането на код. Но бих казал, че това заема доста малка част от работното време – под половината. Голяма част от него преминава в комуникация в екипа, разбиване на софтуерни изисквания, дискусия за нови проекти и намиране на технически решения за тях, даване на предложения, комуникация с останалите хора в компанията и т.н. Едва след това идва същинското писане на код. 

  Как типично протича един работен ден?
  Taulia е американска компания и когато ние спим, колегите в САЩ работят. Така че всяка сутрин започваме с четене на имейли и чатове, за да видим какво е свършено, дали има нещо спешно и т.н. И след това започваме с ежедневната си работа. Тя варира в зависимост от степента и фазата на проекта, по който работим. Когато сме в началото на нов проект и има много неясноти около него, имаме повече срещи, дискутираме как да продължим напред и връщаме обратна връзка на другите участници. Докато стигнем до фазата, в която сме сигурни, че решението, което сме взели, е правилно. Тогава започваме със същинската имплементация, където всеки от нас има отделни задачи и се заема с оперативна работа.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Аз смятам, че техническите знания не са на първо място, макар че така изглежда. Понякога много добре технически подготвен човек може да се окаже не толкова добър професионалист и да не успее да се впише в дадена компания или екип. Тъй като работим с хора, макар постоянно да стоим пред компютрите, много е важно човек да може да комуникира добре. Особено когато има проблеми, за да могат те да бъдат решавани навреме. Човек трябва да бъде и инициативен, тъй като професията е доста интересна, има много нови неща и инициативата, освен подклаждана от компанията, би трябвало да идва и от всеки от нас.

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  Лично аз поддържам знанията си чрез четене на статии и книги на техническа тематика. А в  Taulia имаме инициативи, които се стремят да поддържат квалификацията ни на достатъчно добро ниво. Ходим на конференции на техническа тематика, организираме си и вътрешни обучения на доста разнообразни теми, които невинаги са свързани пряко с работата. Правим и т.нар. Dev Lunch-ове, когато някой има да разкаже нещо интересно.

  Какви са възможностите за развитие?
  Развитието в компанията е базирано на разнообразието на работата. Нямаме строга йерархия като позиции и разделение на работата. Един човек, който е с по-малко опит, също може да взема сериозни технически решения. Разбира се, когато му се налага, винаги има кого да попита и с кого да дискутира въпроса, който решава. Всеки има възможност да си каже мнението и да дава нови идеи. И не само за технически проблем, а и за процеси в компанията и ежедневната ни работа – как да бъде улеснена и как да бъдем по-продуктивни. 

  Що се касае до следваща стъпка нагоре, йерархията в компанията е стандартна - софтуерен инженер, старши софтуерен инженер, технически ръководител/ръководител екип и архитект. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Най-голямата заблуда е, че може да инсталираме принтери и сме професионалисти в смяната на тонери. Смешно, но е факт... И все пак, ако трябва да бъда сериозен, основната заблуда е, че професията е сложна и не всеки може да я върши. Всъщност работата ни се състои в това да раздробяваме проблемите на по-малки проблеми. И доста често, когато дойде голям проект при нас, ни се струва много сложен и дълъг. Но когато го разглобим на части, нещата вече не изглеждат толкова страшни и са напълно по силите на всеки от нас.  Същевременно, друга голяма заблуда е, че работата ни е много лесна и че всеки може да я върши.  Напоследък това е модерна тема. Но, както е известно, работата ни изисква доста опит и аналитично мислене.

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на Taulia в Jobs.bg ТУК.

  Как протича интервю за работа в Taulia вижте ТУК.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  25 септември 2020, 16:55
  ЕК предлага нов пакет за цифровите финансови услуги
  Комисията предложи за първи път ново законодателство за криптоактивите
  25 септември 2020, 16:42
  Tesla съди администрацията на Тръмп
  Производителят иска да премахне забраната за внос на хардуер за автомобилите им
  25 септември 2020, 14:35
  Борисов: Няма да се правят КПП-та, няма да се затварят градове
  Тенденцията в страната ни е за намаляване на новозаразените за разлика от Европа, където увеличението е 22% за последните 2 седмици
  25 септември 2020, 14:19
  КНСБ поиска по 15% ДДС и данък върху доходите
  Синдикатите предлагат и въвеждане на еднократен данък богатство за 2020 г.
  25 септември 2020, 12:51
  Близо 40% от мениджърите на места за настаняване планират увеличаване на персонала
  Близо 35% от управителите отчитат увеличение на приходите през август, показват данни на НСИ