понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14348 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Senior .NET Developer в Endava?

  За професията и възможностите разказва Константин Ветов, старши пограмист в международната компания за ИТ услуги Endava
  31 октомври 2018, 09:15 a+ a- a

  Константин Ветов е старши .NET програмист в международната компания за ИТ услуги Endava. Има над 10 години опит като софтуерен инженер и познания в широк спектър от езици и технологии - .NET, C#, Web API, WCF, ASP MVC, Web Forms, Native ASP, Windows services, Entity Framework, SQL CLR, Automapper, Autofac, LINQ, AKKA.NET, Quartz.NET, Castle Windsor, Elastic Search, Kibana. Front-end технологиите, с които работи, са Angular 5, JavaScript, JQuery, JS, HTML, CSS (LESS/SASS), Bootstrap, AJAX.

  В Endava Константин работи по проекти, свързани с разработката на софтуерни решения за световни компании в областта на застраховането и временно набиране на персонал. Освен това отговаря за  развитието на младши специалистите в екипа и води стажантската програма в .NET дисциплината в офиса в София. Учил е в Нов български университет, специалност „Компютърни науки“. 

  Срещнахме се с Константин, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификацията, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за програмистите.

  Какво е да работиш като старши програмист в Endava?

  Началото на кариерата
  Завършил съм 31-во Средно училище за чужди езици и мениджмънт с профил Английски. След това през 2004 записах и бакалавърска степен в Нов български университет, специалност „Компютърни науки“. Още докато бях 3 курс в университета, започнах в малка фирма (около 15 човека), която разработваше продуктов софтуер предимно за италианския пазар. Бих казал, че благодарение на колегите там, обикнах още повече програмирането и като цяло създаването на продукт от нулата. Смело мога да твърдя, че моето увлечение по компютрите прерасна в страст и неусетно моята професия се превърна и в мое хоби.

  Какви са основните ти отговорности като старши .NET програмист?
  Първата и основна отговорност е създаването на качествен софтуер според изискванията на клиента. Неизменно от това като водещ програмист в моя екип, моя отговорност е да давам пример, както и да водя екипа и всеки поотделно към това да бъдат всеки ден все по-добри професионалисти и с лекота да преминават през ежедневните предизвикателства, както и да търсят сами нови такива. Познаването на бизнеса на клиента и идентифицирането на потенциални бъдещи разработки, които биха допринесли за развитието на бизнеса им, също попада в отговорностите на позицията ми.

  Как типично протича един работен ден?
  Бих казал, че единственото еднакво между делничните ми дни е, че идвам на работа и си тръгвам. Всичко останало през деня е много динамично и няма два еднакви дни. Точно това прави работата ми интересна и изпълнена с предизвикателства.

  И все пак, ако трябва да опиша един работен ден, той задължително започва с кафе – дълго с мляко – защото програмистът е единственото същество, което може да превръща кафето в код.  След това обикновено следва сутрешната оперативка, на която всеки от екипа споделя какво е правил вчера, какво смята да прави днес и дали има някаква затруднения или пречки. В тази последна част, ако има такава, се включвам обикновено и аз, за да разрешим пречките или да намерим човек, било то от страна на клиента, или вътре в нашата компания, който може да ни помогне с решаването на този проблем. 

  След това идва и другата забавна част от деня – моментът, в който оставаш сам с компютъра и кода и стремежа си днешният код да е още по-добър от вчерашния. 

  Разбира се, във всеки едни момент оставам на разположение за съдействие на колегите от екипа, както и на разположение на клиента за всякакъв вид дискусии, било то технически или организационни.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Противно на очакванията, колкото по-пъстроцветен е екипът откъм личностни качества, толкова по-леко и забавно протича един работен ден. Според мен това е най-важното – работата да не бъде тежест, а удоволствие. 

  И все пак бих отделил няколко основни качества, които високо се ценят в Endava. Това са бдителност, вежливост, да бъдем отворени както към клиента, така и към колегите си. Също така, да бъдем адаптивни - да прегръщаме промяната, както и да сме толерантни към различията.

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  В ежедневната си работа се сблъскваме с препятствия, които до този момент не сме срещали  – това само по себе си води до научаване на нови технологии и похвати, които ни правят по-добри. 

  Отделно от това, като компания предлагаща услуги за разработване на софтуер за различни клиенти, букетът от проекти в нашите офиси е достатъчно голям, за да можем, когато се чувстваме заседнали на едно място, да сменим проекта. А това води със себе си и нов технологичен набор, съответно и възможности за развиване на квалификацията си.

   Също така, всеки от нас има до себе си по-опитен колега в областта, в която работи, и заедно с техните напътствия чертаем картата в по-дългосрочното ни развитие. Такова развитие включва както самообучение, така и участие в различни конференции и семинари, които могат да бъдат безплатно организирани от Endava или нейни партньори, така и персонално финансирани от компанията.

  Какви са възможностите за развитие?
  Оттук насетне имам две възможности за развитие. Едната е чисто техническа – да бъда Design Lead, Architect или дори Discipline Lead. Другата е да придобия повече мениджърски умения и да се развивам в областта на управлението на проекти. 

  В Endava смятаме, че в личностното израстване е и израстването на компанията. Затова стимулираме и подпомагаме всеки, който споделя визията на компанията и проявява интерес към израстване в кариерата, било то технически или управленски.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Веднага се сещам за две. Едната е, че програмистите са идеалните хора, които могат да ви оправят счупения компютър. Много често, когато познати ме попитат с какво се занимавам и отговоря, че съм програмист, обикновено чувам: „Ааа значи можеш да ми поправиш компютъра?“. Не, не мога. Има хора, чиято професия е да оправят хардуер и софтуер по компютрите. Ние го създаваме. Другата голяма заблуда е, че по цял ден седим пред компютрите и „цъкаме игрички“. Това не е така. 

  Как си почиваш?
  Основното ми хоби е карането на ски, което практикувам вече 13 години. Но тъй като е в малък период от годината, през останалото време правя джогинг тренировки. Иначе обичам вечер да седна пред телевизора и да не мисля за абсолютно нищо. 

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева