сряда, 31 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  35851 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?

  За професията, отговорностите и възможностите разказва Габриела Загарова, която проектира и разработва приложения за iPhone/iPad в MentorMate
  21 декември 2016, 10:21 a+ a- a

  Габриела Загарова е на 25 години. Завършила е ПМГ „Никола Обрешков“ гр. Казанлък и „Компютърни науки“ към Факултета по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. По програмирането се пали още в гимназията и решава да продължи да учи и да се развива в тази посока. В момента предстои да завърши магистърската програма по електронен бизнес и електронно управление в същия факултет. От повече от три години се занимава професионално с проектиране, разработка и поддръжка на приложения за iPhone/iPad в MentorMate. Възможност да стане част от екипа на компанията Габриела получава в рамките на инициативата „Дни на кариерата“, която ежегодно се провежда в Технически университет - София. Там тя научава, че търсят стажант за iOS. „Точно в този момент бях завършила кратък курс за iOS в университета. Стана ми интересно и се записах – изпратих CV, извикаха ме на интервю и така започнах“, разказва Габриела. Това е първата ѝ работа като програмист. 

  Срещнахме се с Габриела, за да ни разкаже за професията разработчик на мобилни приложения за iOS. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?

  Кои са основните отговорности на позицията iOS разработчик?
  Може би най-голямата ми отговорност е работата с хора и с различни екипи. В момента работя по два проекта паралелно и се налага да общувам с два екипа. Това налага така да синхронизирам работата си, че да не бавя нито един от другите екипи, както и да водя комуникация с различни хора – с клиенти, проджект мениджъри, с други колеги разработчици. Другите отговорности са свързани с техническата част – да си върша работата качествено; да пиша четим код, който след това колегите ми също да могат да четат; да спазвам изискванията на клиента, да ги разбирам правилно и да ги изпълнявам. 

  Как протича типичен работен ден?
  Доста динамично. Имам множество срещи. В компанията работим по agile методологията, която е свързана със срещи на екипа всекидневно. Отделно имаме регулярни срещи на всеки две седмици, на които планираме какво трябва да правим. И предвид факта, че в момента работя по два проекта, тези срещи се удвояват.  Непрекъснато редувам единия проект с другия. Така например единият проект се пише на Objective-C (един от езиците за iOS), а другият - на Swift, съответно - редувам и езиците. Така че е доста динамично и интересно. 

  Как се създава едно мобилно приложение за iPhone/iPad?
  В началото имаме клиент, имаме изисквания и някаква идея, която трябва да се случи. След това идва ред на дизайните. Колегите от дизайн екипа подготвят примерни екрани, как те ще изглеждат и какво точно трябва да правим. И след това ние започваме да пишем реално програмата или проекта. Като периодично изпращаме някаква версия на QA екип или на клиента, който може да провери докъде сме стигнали, дали му харесва и дали иска нещо да промени и подобри. И така, докато не покрием всички изисквания, които сме поставили като цел за първа версия на продукта. След това се пуска в Apple Store. 

  За първото мобилно приложение
  Първото приложение, по което работих като програмист, беше предназначено за деца и за ученици. Ставаше въпрос за интерактивна библиотека за четене. Приложението беше само за iPad, визуализираше звук и картина на дадени книги и отбелязваше кои точно думи се произнасят в момента. Т.е. на децата им беше по-лесно да се учат да четат и да разпознават думите в изречение. Тъй като беше детско приложение, беше много интересно, клиентите бяха много позитивни и ни предадоха и на нас това настроение. 

  Кои са основните качества, за да бъдеш успешен на тази позиция?
  Много си говорихме за комуникацията и за работата в екип, така че според мен едно от най-важните неща е да си комуникативен. Донякъде трябва и да си креативен, защото това не е професия, в която има точно определени правила. Всеки ден измисляме нещо ново, всеки ден технологиите се променят. Техническите умения и познания няма да ги коментирам – те са задължителна част от качествата на един такъв професионалист. Човек трябва да има желание да учи нови неща и да се адаптира. Защото всеки ден, всяка минута излизат нови технологии, смартфони, системи... 

  Как се поддържа квалификацията?
  Имаме интернет, имаме необятно поле от информация. Периодично се случват много технически конференции. Напоследък доста от тях се провеждат в България, което е още по-хубаво. Ако пък са зад граница и човек не може да присъства, има качени видеа в YouTube, които също са източник на познание. Но според мен най-важното място, от което получавам знанията си, в момента са колегите ми и проектите, по които работя. Практиката е най-добрият учител. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Възможности има много, в зависимост от това, какви са интересите на човек. Специално в програмирането това, че аз днес съм  iOS разработчик, не означава, че това е единственото нещо, с което мога да се занимавам. Веднъж, когато си навлязъл в тази сфера, може би преходът към други технологии е по-лесен. Може да смениш технологията, може да решиш да станеш много добър специалист в нея. Има и много възможности и за работа с хора – може да станеш тиймлидер или лидер на един проект. Мениджър, консултант и съветник са други интересни възможности. 

  На мен лично в бъдеще би ми било интересно да работя повече с хора и да се занимавам повече с организационни задачи. Точно заради това магистратурата ми е не толкова техническа, а по-скоро свързана с проджект мениджмънт и лидерство. 

  Кои са най-големите заблуди за професията?
  Най-големият мит вероятно е, че не е женска професия. Аз с риск да прозвуча малко нескромно, смея да твърдя, че съм доказателство за това. Не е вярно, че жените не ставаме за програмисти. Не е вярно, че нямаме логическото мислене - имаме го дори в повече. Други митове са може би, че програмистите са малко затворени хора, които само стоят пред компютъра и нищо друго не правят. Това също не е вярно – нашите колеги тук са много активни, спортуват, имат разнообразни хобита и са много интересни хора, които можеш да опознаеш.  

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на MentorMate Bulgaria Ltd. в Jobs.bg тук.

  Как протича интервю за работа в MentorMate вижте тук.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Илия Лингорски, БНБ: България е на финалната права към еврозоната
  Предстои откриване на специализирана интернет страница за еврото
  преди 14 часа
  Служебният кабинет предлага нов удължителен бюджет
  Срокът на действие на сега действащия удължителния закон е до 10 юни
  преди 15 часа
  Електрическите модели на Ford ще могат да се зареждат на зарядните на Tesla в САЩ
  Суперзарядните на Tesla могат да се превърнат в стандарт за индустрията, смята главният изпълнителен директор на Ford
  преди 16 часа
  50 медици завършиха курса по оказване на спешна помощ по въздух
  Това успешно полага основните на системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS)
  преди 17 часа
  Алтерко стартира академия за международни обучения
  Съвместно със СофтУни компанията пусна първия си международен онлайн курс