вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17298 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?

    За професията и възможностите разказва Тодор Григоров, който отговаря за инфраструктурата при внедряването на продукти на крайни клиенти
    03 август 2018, 10:29 a+ a- a

    Тодор Григоров e Head of Project Infrastructure в софтуерната компания Fadata, специализирана в предоставянето на решения за застрахователи. Завършил е „Право“ в Софийския университет,  „Информационни технологии в съдебната администрация” в УниБит и магистратура „Софтуерни архитектури и управление на качеството“ също в УниБит.

    Малко преди да се дипломира в СУ, стартира първата си работа, с която сменя изцяло посоката. Започва в ИТ отдела на информационна агенция, харесва му и решава да продължи развитието си в ИТ сектора. Преди да се присъедини към Fadata, Тодор работи повече от 5 години в Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center, където преминава през общо седем позиции. Започва като 2nd Level Technical Support Engineer и се издига до Service Delivery Manager, като ръководи екип от над 50 души. От 2013 преподава в различни университети, сред които СУ и Пощенски университет. 

    Преди година Fadata му предлага интересна позиция и той решава да я поеме. Присъединява се към компанията през 2017 като Project Infrastructure Lead, а в момента вече е Head of Project Infrastructure. Срещнахме се с Тодор Григоров, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификация, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?

    Какви са основните Ви отговорности?
    Отговарям за доста сериозна част от внедряването на ниво инфраструктура на нашата система при крайни клиенти. От подготовката на всички сървъри, през инсталирането в първоначалната конфигурация, така че да има работещ продукт, преди да се включат колегите с по-тежката част по имплементацията. 

    Как типично протича един работен ден?
    Започвайки в тази компания, типично денят ми преминавашe в технически задачи. С нарастването на обема на работата все по-често се улавям, че съм в срещи, на които се дискутират неща на по-високо ниво. За щастие, имам зад гърба си колеги, които покриват техническата част. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Нужен е сериозен хъс, защото предизвикателствата са ежедневни и най-различни. Ако човек е конформист, със сигурност няма да му хареса, защото всеки ден някой те изважда от комфортната ти зона. Аз самият през годините се научих сам да се изваждам, ако това не се случва. Смятам, че това е много ценно качество за всеки един професионалист и това търся и аз в хората, с които работя. Да не са хора на статуквото и да са генератори на нови и предизвикателни идеи. Що се касае до професионални умения, моят екип е интердисциплинарен, но основните ни познания са върху Oracle инфраструктурата, на която е базиран нашият продукт.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Най-често от предизвикателствата, които клиентите ни задават. И това е най-интересната част от работата. Отивайки при един клиент, той вижда какво му предлагаме, но също така има своите вкусове и предпочитания и изисква от нас да допълним. Всяка една такава добавка отнема много време за изследване и разработка. Винаги се цели най-новото и ежедневието ни е такова, че ни държи непрекъснато на върха на технологията.

    Сериозно разчитаме и на Oracle като технология и по-конкретно на Oracle University, откъдето много често черпим знания. Освен това аз и моят екип сме с доста голям опит в ентърпрайз средите – подпомагали сме Fortune 500 компании, от което също натрупахме сериозен опит. 

    Какви са възможностите за развитие?
    За момента виждам, че има такива във Fadata и това е една от причините, поради които идвам с желание на работа. Винаги има накъде да се расте и какво да се даде повече на една компания. Вярвам, че давайки на компанията и на колегите си, даваш и на себе си. Т.е  колкото повече подпомагаш компанията и колегите си да се развиват, толкова повече се развиваш и ти самият.

    Що се касае до израстване в йерархия, в момента сме в процес на преструктуриране, създават се нови позиции и има накъде да се расте. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Генерално в ИТ индустрията в България, най-голямата заблуда е, че започваш работа, някой започва да ти дава много пари и ти живееш един прекрасен и лесен живот. Това обаче не е така, защото, за да станеш добър, се изискват стотици часове практика и работа. Когато стартирах моята кариера, след 12-часова смяна, работех още 5-6 часа вкъщи, за да допълвам това, което съм пропуснал през деня. Най-голямата заблуда в ИТ е, че това е нещо лесно, от което взимаш много пари. Да, факт, може и да взимаш много пари, но трябва да си ги заслужиш с доста сериозен и упорит труд. 

    Схващането, че в момента, в който се издигнеш, вече не трябва да работиш, също е голям мит. Винаги, когато човек каже, че е Head, първото нещо, което изниква, е началник, т.е. той не работи. Напротив - сега графикът ми е много по-натоварен откъм срещи, разговори с клиенти, уъркшопи и т.н.  

    Как си почивате и какви са хобитата Ви?
    Хобито ми е семейството. Имам две деца. За разлика от много хора, за мен истинската почивка е някъде със семейството. Ние сме си самодостатъчни, за да прекараме изключително приятно. Така че определено извън работа, времето ми е посветено на семейството. 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 15 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 15 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 16 часа
    преди 17 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 21 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев