четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7031 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?

  За професията и възможностите разказва Калин Шарланджиев, Test Lead в софийския офис на международната компания за IT услуги Еndava
  03 октомври 2018, 11:10 a+ a- a

   Калин Шарланджиев е Test Lead в софийския офис на международната компания за IT услуги Еndava. Заедно с екипа си работи по проекти за водещи световни компании в областта на здравеопазването и производството на часовници. Завършил е Техническия университет в София, специалност „Електроенергетика“. Владее английски, испански и португалски език.

  Срещнахме се с Калин, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификацията, какви са възможностите за развитие в сферата на софтуерното тестване и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какво е да работиш като тест инженер в Endava?

  Началото на кариерата 
  Кариерата си на IT специалист Калин започва преди повече от 10 години. Във втори курс в университета записва курсове за системен администратор в академията на Cisco. След като преминава обучението, решава да си търси работа. „Точно тогава стартираха доста силно ИТ компаниите в България. Отидох на интервю без нито един ден опит и стаж в ИТ сферата. Видяха, че съм завършил курс за системен администратор, но ми казаха, че им трябват програмисти. И ме поканиха да започна стаж като програмист. Така започна кариерата ми. Тръгнах от нулата и гладът за кадри по онова време ми даде шанс за реализация в сектора.“

  Работи като разработчик на софтуер и системен интегратор, а от 2012 година фокусирано се развива в областта на автоматизацията и тестването. Има опит в международни компании и познания в различни технологии и езици за програмиране – .Net ,Java, Web API, Python, Selenium, SQL. Участва в проекти за проверка и контрол на софтуера на водещи финансови институции, автомобилни брандове и агенции за недвижими имоти. Към екипа на Еndava се присъединява в начало на 2018 като Test Lead.  

  Какви са основните отговорности на тест инженера?
  Основна отговорност на тест инженера е оценяване на риска при изискванията, които нашите клиенти имат към софтуерните ни продукти. А като Test Lead мои отговорности са събирането на екип и избора на технологии, за да осигурим качество на софтуера, който ще доставим на клиента. 

  Един тест инженер трябва да познава в детайли бизнеса на клиента. От него се изисква да се постави на мястото на клиента – как той ще използва продукта и какви са операциите, които ще извършва с него. Трябва да е напълно запознат с всяка една сфера, за да може да тества продукта, който клиентът доставя. Докато при софтуерното разработване поради сложността на технологиите много често се работи върху отделни модули. Там един програмист може да е фокусиран само върху един модул, без да е нужно да познава как работят останалите и да познава бизнеса на клиента.  

  В момента клиентът, за който работим, е известен производител на часовници. Целта е да се премахне издаването на книжни гаранции и това, което правим тук, е сканиране на часовника, установяване на модела и автоматичното му регистриране в системата на производителя. След това той автоматично издава на телефона на клиента електронна гаранция. 

  Как типично протича един работен ден?
  В ИТ сферата в големите компании всяка една задача, дори и най-малката, се проследява в софтуерни системи, които са специално проектирани за тази цел. Така че всяка сутрин работният ми ден започва с отваряне и проследяване на задачите, които трябва да бъдат изпълнени. Проверяваме дали има задачи, които са се забавили, такива, които ще се забавят, и какво можем да приключим до края на работната седмица. 

  Оттам насетне всеки ден е различен. Всеки един проект започва с избор на технологии, които ще се използват от тестовия екип, за да се гарантира качеството на продукта.  Но колкото и добре да са планирани нещата и преценени рисковете, в днешния технологичен свят винаги има много предизвикателства, с които трябва да се справяме. 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Най-важно е желанието за работа. Друго основно нещо в нашата професия е балансът, който трябва да поддържа един тестови инженер, когато комуникира с отделните участници. Това ще рече със софтуерните разработчици, с проджект мениджърите, дори и с крайния клиент, с който много често ни се налага да работим. Важното е да можеш да комуникираш и да извличаш информация от всеки един от тях. Затова е нужно много търпение и разбиране. 

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  В нашата сфера постоянно излизат нови технологии и нови методи за работа. Основното нещо, което на мен винаги ми е помагало, е това, че имам смелостта да ги пробвам. Разбира се, извън работа, не по време на доставянето на продукта. Освен това в компанията редовно има обучения по базовите познания, които са нужни. И за всяка една от технологиите винаги се следят тенденциите, за да може да се развиват служителите. Но основното е, че човек трябва сам да седне и да изпробва всяко едно от нещата, които е прочел и научил. Практиката е тази, която ни учи. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Възможностите за развитие в Endava са огромни. Компанията има офиси по цял свят и в момента се разраства в България. 

  Що се касае до развитието в сферата на софтуерното тестване, един тест инженер започва като стажант или Junior Technician.  След като придобие нужните технически умения, може да избере между две възможности. Да се развива на експертно техническо ниво или да се концентрира върху комуникацията с клиента, където се очаква да предлага различни технически решения. Но за да стигнеш дотам, трябва да покриеш всички нива в йерархията -  Junior Technician, Technician, Engineer и Senior Engineer. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Бъдещето в софтуерното тестване е автоматизацията. Най-голямата заблуда в сферата е, че отваряш едно приложение и почваш да „цъкаш“ (както постоянно чуваме) сценарии, през които преминава крайният потребител. Всяко едно от тези „цъкания“ трябва да бъде автоматизирано, за да може да се пести време и усилия. В съвременните системи сложността е много голяма и автоматизацията е приоритет за всеки един проект. Разбира се, един тестов инженер няма как да не мине първо ръчно през сценариите, които трябва да тества, но след това с помощта на различни технологии сценариите трябва да се автоматизират. 

  Що се касае до ИТ сектора, една от най-големите заблуди е, че за да работиш в него, трябва да имаш математическо мислене. Аз смятам, че човек може да се развива в много други области. И всеки, който положи желание, труд и усилия, може да намери реализация в ИТ сектора. 

  Как си почиваш? 
  Най-много разтоварвам с децата. Имам две момчета на 3 и на 6 години и обичам да играя с тях след работа и през уикенда. Разбира се,  отделно от това, обичам да спортувам, но основно свободното ми време е изпълнено от играта с децата и семейството. 

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 15 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 15 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 16 часа
  преди 16 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително