петък, 17 януари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4150 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?

  За професията и възможностите разказва Димитър Костов, който ръководи маркетинг екипа на компанията за България
  14 март 2019, 10:28 a+ a- a

  Димитър Костов е маркетинг мениджър за продукти с намален риск във „Филип Морис България“. Завършил е Националната финансово-стопанска гимназия в София и СУ „Св. Климент Охридски”, откъдето има магистърска степен по бизнес администрация. Първата си работа започва още като ученик. Стартира в софтуерна фирма, където сглобява компютри и изучава основите на програмирането. По време на обучението си в университета се занимава с онлайн търговия.

  Работа във „Филип Морис“ започва, след като завършва университета. Присъединява се като младши счетоводител на временен трудов договор по заместване. След това преминава през различни позиции в областта на финансите, продажбите, планирането. Димитър има повече от 9 години опит в компанията, а от 2 години ръководи екипа, отговорен за маркетинга и комерсиализацията на продуктите с намален риск на компанията в България. 

  Срещнахме се с Димитър, за да ни разкаже повече за професията си. Какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди за работата в областта на маркетинга.

  Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?

  Какви са основните отговорности на тази позиция?
  Ролята ми в организацията е да дефинирам и да съблюдавам изпълнението на стратегията за продуктите с намален риск на компанията в България. Това са продукти без тютюнев дим, които имат потенциала да намалят риска в сравнение с продължителното пушене.

  Основните ми отговорности са на два фронта. От една страна, съгласувам работата на всички отдели в организацията, така че да работят в синхрон помежду си, както и в синхрон със стратегията за България и за Европа в изпълнение на мисията за изграждане на бъдеще без дим. И от друга страна, управлявам маркетинг екип, който се грижи за продуктовия асортимент, за ценовата политика, за подготовката и за осъществяването на маркетингови кампании и събития. 

  Как типично протича един работен ден?
  Обикновено пристигам в офиса към 8:30 ч. и прекарвам около половин час в планиране на деня си и на седмицата си. Следващият половин час отделям за изпълнение на лични задачи. След 10 часа обикновено денят ми протича в различни срещи. Като например срещи с маркетинговия екип за съгласуване на маркетинг кампаниите, работа по индивидуалните проекти с всеки от хората в екипа ми, срещи с мениджърите във всички отдели в организацията за съгласуване на съвместната ни работа по кампаниите. Както и срещи с управленското ниво на мениджмънта за стратегическите проекти и вземане на решения по тях или с регионалния мениджмънт, където обсъждаме регионалната стратегия и споделяме най-добри практики за Европа.

  Пътувам доста често, обикновено по два пъти в месеца съм на една по-дълга командировка. Дали в централата на „Филип Морис Интернешънъл“ в Швейцария, или най-често из Европа, където регионалният мениджмънт прави срещите, в които съгласуваме стратегията и обменяме добри практики. 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  За изпълнение на моята роля най-важно е да има добро познание за всички сфери на бизнеса. Аз самият не съм тясно специализиран в никоя сфера, но имам опит от финанси, логистика, дистрибуция, стратегическо планиране, проучване на пазара и маркетинг, както и управление на екипи. Почти винаги хората в моя екип са по-добри експерти от мен в отделна сфера, а аз имам цялостната картина и по този начин се допълваме чудесно. 

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  В момента в организацията се случват толкова много разнообразни и вълнуващи неща, че най-важното е да избера сфера, в която да се съсредоточа. Веднъж, когато това стане, имам възможност да се включа в конкретни проекти и да видя на практика какво се случва. Има възможност да използвам добрите практики, с които Филип Морис Интернешънъл разполага на глобално ниво, и обикновено са необходими не повече от един външен трейнинг или една книга, за да задълбоча знанията си в определена сфера. 

  Какви са възможностите за развитие?
  В досегашния си опит до тук смятам, че още не съм видял границите за развитие в организацията. Винаги има нужда от способни хора, които могат да поемат отговорност и да оправдават доверието на клиентите, на колегите и на управлението. От моята позиция пътищата за развитие са различни. Възможно е да се отдам на друга сфера на същото ниво. Във „Филип Морис“ винаги има възможности и за роля в региона, където се обхваща целият Европейски съюз, или роля в централните функции, които имат глобални задължения.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  В моя опит най-големият мит в маркетинга е, че това е отдел, от който се очаква непрекъснато да бълва множество вълнуващи и артистични идеи. Според мен фундаментално в маркетинга е доброто разбиране на нуждите на потребителя и намирането на най-подходящия начин за задоволяването им. Смятам, че вълнуващите и артистични неща са важни, но там експерти са рекламните агенции, с които с удоволствие работим.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Извън работа се стремя да прекарвам цялото си свободно време със семейството си, с приятелите си, с кучето си. В моментите, в които оставам сам, обичам да слушам аудио книги на всякакви художествени и нехудожествени теми. Мои любими автори са Тери Пратчет и Джеймс Клавел.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 минути
  ЕИБ отпуска 15 млн. евро на ПроКредит Банк България за съфинансиране на МПС
  40% от заема е предвиден за проекти, насочени към дейности, свързани с климата
  преди 47 минути
  Foxconn и Fiat Chrysler ще си партнират
  Двете компании ще разработват електромобили и бизнес за „интернет за превозни средства“
  преди 51 минути
  Apple придоби Xnor.ai
  Стартиращата компания произвежда нисковолтови чипове за изкуствен интелект
  преди 4 часа
  Alphabet достигна $1 трилион пазарна стойност
  За първи път в историята 3 американски компании са с пазарна оценка над $1 трилион
  преди 5 часа
  Volkswagen купува 20% от Guoxuan
  Китайската компания е производител на батерии
  преди 6 часа
  Китай с най-слабия си годишен икономически ръст от 29 години насам
  Търговската война със САЩ и намаляващите инвестиции са основните фактори за намален растеж