събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5576 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

  За ключовия продукт, екипите и технологиите, които използват, научете от Елиан Куртенков – Chief Technology Officer и Иван Димитров – Head of Product
  28 март 2022, 11:31 a+ a- a

  Елиан Куртенков – Chief Technology Officer и Иван Димитров – Head of Product. Снимка: Motion Software

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

  По какви проекти работи Motion Software в България, научете от Елиан Куртенков – Chief Technology Officer и Иван Димитров – Head of Product в софтуерната компания.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Motion Software в България?
  Елиан Куртенков: Motion Software съдейства на водещи технологични компании от цял свят да се разрастват, като ги свързва с някои от най-добрите отдалечени софтуерни инженери от Централна и Източна Европа. Компанията ни се утвърди като глобален доставчик на решения в областта на финтех, здравеопазване, образование, блокчейн и иновативните технологии. Именно жаждата за иновация и предизвикателствата при управлението на отдалечена работна сила ни подтикнаха да създадем и основния SaaS продукт на компанията – WhoIsAvailable (WIA). Това е уеб платформа за подбор на кадри и дистанционно управление на специалисти, съчетаваща възможности за проследяване на кандидатури, изпълнение на административни задачи от А до Я, както и управление на взаимоотношенията с клиентите (CRM).

  Към настоящия момент целият процес по подбор на персонал, онбординг на нови служители, както и всички административни процеси в Motion Software (платен отпуск, служебна техника, изплащане на заплати), се менажират дистанционно в WIA както на местно, така и на международно ниво (компанията има офиси още в Румъния, Украйна и Турция). Това спестява време и финансов ресурс, а облекченият процес по кандидатстване увеличава средния процент на завършените кандидатури (average application completion rate). Според Recruiter този процент е 10,60%, но той пада драстично, ако процесът по кандидатстване отнема повече от 5 минути.

  Бихте ли разказали накратко за WhoIsAvailable (WIA)?
  Иван Димитров: В съпоставка с конвенционалните HR подходи, WIA се явява по-рентабилно, интуитивно и спестяващо време решение, тъй като премахва нуждата от използване на множество платени, несвързани помежду си онлайн инструменти (за платен отпуск и болнични; payroll; следене на изработените часове от служителите за месец и други). Алгоритъмът на платформата намира подходящите кандидати за конкретната позиция в дадена компания, спестявайки на клиентите часове в разглеждане на автобиографии. Също така таблото за управление (dashboard) обединява всички ключови показатели за ефективност (KPI) на компанията на едно място за лесни сравнения и прецизен анализ.

  Снимка: Motion Software

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Иван Димитров: Вътрешният ни продукт се обслужва от екип от 8 души, който е съставен от full-stack програмисти, QA инженери, product owner (в мое лице) и UX/UI дизайнер. 

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Елиан Куртенков: Екипът разработва WIA, използвайки React.js, Node.js, Mongo, като сме стъпили изцяло на облачните услуги на Google за автентикация, съхранение и хостинг. Инструментът за автоматизация, на който сме се спрели, е Jenkins, а за тестване – Mocha, Chai и Jest.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
  Иван Димитров: Стремим се в Motion Software да няма екип, надвишаващ 8 души (заедно с product owner и дизайнер). Всички един екип, включително и този, който работи по вътрешния ни продукт, използват scrum методологията за разработка на софтуерни продукти. Планираме двуседмични спринтове. Тъй като WIA е наш собствен продукт, решенията се вземат изцяло вътре в компанията.

  Как се промениха продуктът през годините?
  Иван Димитров: WIA претърпя своеобразно прераждане и продуктът, който развиваме в момента е v2.0, но на практика е започнат от нулата с нова концепция, нови технологии, нов дизайн. Първата версия беше вдигната за изключително кратко време, използвайки удобен за целта CMS, но уви – много бързо достигнахме лимитациите за персонализация и новите функционалности изискваха прекалено много време и усилие. Събрахме всичките знания за това какво работи и какво – не, преправихме визията, започвайки отначало и започнахме WIA 2.0 с модерни технологии, които харесваме, и смятаме, че са бъдещето на софтуерната разработка. В момента продуктът е изключително пълен откъм функционалности, като покрива над 90% от административните и организационни процеси на фирмата. 

  Освен Motion Software още две големи български организации използват платформата WIA успешно. С екипа вярваме, че този брой ще нарасне драстично в бъдеще и на международно ниво.

  Снимка: Motion Software

  Кои са най-големите предизвикателства при този продукт?
  Елиан Куртенков: С разрастването на „Моушън софтуер“ в България и на други пазари най-голямото предизвикателство пред продукта ще бъде да надградим нивото на автоматизация, което той предлага. Нашата визия е, че WIA има потенциала да ни помогне да обслужваме далеч повече клиенти, партньори и служители в отдалечен режим, отколкото досега. 

  Второто най-голямо предизвикателство е бързо настъпващата конкуренция. В световен мащаб откакто избухна пандемията от коронавирус, компаниите бързо трябваше да се преориентират към режим на дистанционна работа, което доведе до вълна от иновации и инвестиции в тази сфера. 

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при продукта?
  Иван Димитров: Сред най-големите ни постижения е това, че през последното тримесечие през платформата са се регистрирали малко над 700 кандидати за работа от България и чужбина. Наскоро въведохме големи промени по процеса на регистрация и кандидатстване за работа с цел да го улесним и автоматизираме. Част от тези промени е и опцията за асинхронно видео интервю.

  От миналата година още две български партньорски компании успешно менажират административните си процеси в WIA. 

  Снимка: Motion Software

  Какво предстои при този проект и/или отделните проекти?
  Елиан Куртенков: Като компания, която оперира изцяло дистанционно от основаването си през 2016 година, натрупахме безценен опит в това да създаваме, скалираме и поддържаме ефективни дистанционни екипи. Следващата голяма стъпка в развитието на „Моушън софтуер“ и продукта ни ще бъде да помогнем на възможно най-много компании да правят това успешно. За целта в момента изграждаме нов бранд, който ще предлага както нужната инфраструктура (WIA), която да направи работата през граници възможна и успешна, така и консултантски услуги за компании от различен размер и индустрии, които не знаят как да се позиционират като атрактивно работно място за отдалечена работа.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Motion Software Ltd. в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 1 ден
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 1 ден
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 1 ден
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 1 ден
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 1 ден
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI