сряда, 31 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6513 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?

  За ключовите проекти, екипите и технологиите, които използват, научете от Алета Иванова - IT Project Manager, и Тодор Кънев - Software architect в софтуерната компания
  22 март 2022, 11:49 a+ a- a


  Тодор Кънев - Software architect, и Алета Иванова - IT Project Manager в TINQIN

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

  По какви проекти работи TINQIN в България, пред Economy.bg разказват Алета Иванова - IT Project Manager, и Тодор Кънев - Software architect в компанията за разработка на софтуерни решения и услуги в застрахователния сектор. 

  Кой е основният проект или ключовите проекти, по които работят екипите на TINQIN в България?
  Tодор Кънев: Проектите и експертизата ни са основно в областта на софтуерното осигуряване в застрахователния сектор. Клиентите ни са големи застрахователни компании, базирани на Европейския пазар предимно във Франция. Това обаче не ограничава дейността на фирмата, като имаме проекти и с друга насоченост. Интересен пример за това е партньорството ни с клиент, който създава революционни технологии в областта на медицината.  

  Разработваме и продукти, като един от тях е Configuration Studio. Апликацията се използва за нуждите за описание и експлоатация на сложните данни и правила при създаването или промяната на продукти в застрахователна компания. 

  Всички клиенти и проекти са важни за TINQIN и не бих могъл да посоча ключови такива. За нас е от съществено значение да поддържаме партньорствата с нашите клиенти, като същевременно се развиваме заедно. 

  Бихте ли разказали накратко за всеки от проектите? 
  T. К.: Проектите варират от малки решения за конкретни проблеми през оптимизация на бизнес и технологични процеси до цели екосистеми. Във всички решения нуждата на клиента е водеща. Поради това разнообразие на проекти и специфичните им нужди бих дал за пример един от големите ни клиенти. UNEO е френски фонд, който предлага допълнително здравно осигуряване за военнослужещи и техните семейства. 

  Основни цели при проекта UNEO са: 

  • Модернизиране на вътрешната инфраструктура; 

  • Предоставяне на повече възможности към крайния клиент; 

  • Консолидиране и управление на функционалности и данни базирани на съществуващи и новоизградени системи 

  Решението е базирано на следните проекти: 

  • Публичен сайт на компанията – базиран на headless CMS, даващ възможност за лесна промяна на съдържанието (например: нови оферти, събития, новини…) от маркетинговите екипи на UNEO; 

  • Eкстранет – уеб и native мобилно приложение, целящо да предостави управление и достъп на договорите, покритията и цялата информация, свързана с тях, на крайния клиент; 

  • Business API – консолидация на всички вътрешни и външни системи при клиента с възможности за трансформация и централизирани бизнес правила; 

  • OAV – менажиране на процеса на диагностика/предложение/предварителен застрахователен договор; 

  • Person Repository– унифициран мениджмънт за всички лица, свързани с UNEO – съществуващи и бъдещи клиенти, партньори, агенти и т.н. 

  В този проект TINQIN е в ролята и на интегратор. Целта е клиентът да може да инсталира нашите решения с просто натискане на бутон, което включва автоматизация, инфраструктура, мениджмънт на доставките и др. 

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Aлета Иванова: TINQIN продължава да се разраства и в момента сме над 250 души. Офисите ни в България се намират в София и във Варна. Имаме проектна организация и изграждаме всеки екип спрямо нуждите на самия проект. Само за проектите на UNEO в момента работят около 50 души, обособени в по-малки екипи – между 5 и 10 души, тъй като се придържаме към Scrum методологията.  

  Екипите на TINQIN са  мултипрофилни и покриваме целия спектър на разработка – бизнес анализатори, дизайнери, Frontend и Backend разработчици, QA специалисти, DevOps инженери, мениджъри на проекти. Екипите ни са динамични и се променят заедно с нуждите на проектите. 

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  T.К.: Използваме основно решения от Java екосистемата, но не се ограничаваме само до тях.  Основни технологии в TINQIN са Java, JS (с фокус върху Spring и React frameworks), Jenkins, Git, Docker , Kubernetes, relational and non-relational databases, MS Azure и много други. Използваме често и наложени като стандарт в индустрията open-source решения.  

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? 
  A.И.: В TINQIN имаме относително плоска йерархия, която скъсява множество процеси и улеснява вземането на решения. Работим в среда с високо доверие, което ни помага да сме по-ефикасни в работата си.  

  Обикновено екипите ни са до 10 души и включват експерти в различните области. Проектните екипи работят по Scrum и Agile методологията, като за всяко звено има мениджър на проекта и технически лидер. Решенията за техническа стратегия се вземат от архитектите и техническите лидери.  Изградили сме гъвкава структура за работа в екип и работен процес, в който хората си помагат, изразяват се свободно и се ценят. Всички работим заедно в посока усъвършенстване.  

  Как се променят проектите през годините? 
  T.К.: Еволюцията на технологиите направи възможна пълната автоматизация на процеса на разработка и доставка. Също така даде възможност за повече контрол и прозрачност по време на този процес и лимитиране на човешката грешка. 

  Тенденциите от доста години са проектите от монолити да стават малки самостоятелни градивни елементи с определена отговорност и функционалност. 

  За клиента ни UNEO например проектът еволюира от поддръжка на няколко апликации към разработка и доставка на цялостна софтуерна екосистема. 

  Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  A.И.: От бизнес гледна точка най-голямото предизвикателство е динамиката в индустрията, както и бързопроменящите се нужди на клиентите. Продуктите в застрахователната сфера трябва да отговарят на високи стандарти и регулации и затова е необходимо нашата работа да е стабилна и ефективна. Отговорността към клиентите и техните нужди имат водеща роля в TINQIN.  

  T.К.: Компанията се разраства със сериозни темпове и затова е предизвикателство запазването на екипната култура и приятелската атмосфера в TINQIN, която винаги много ме е привличала.  За щастие, успяваме да я поддържаме и до днес.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  A.И.: Горда съм, че оправдаваме доверието на всички наши клиенти. Един от най-големите ни успехи е, че превърнахме UNEO от клиент в доверен партньор. Паралелно с разрастването си, в TINQIN успяваме да съхраним вътрешната култура и позитивното отношение към всеки един човек. Щастлива съм, че работя в страхотен екип с невероятни колеги.  

  T.К.: Най-големите ни постижения са положителната оценката на нашите партньори и запазването на дългосрочни отношения с тях. Да събереш на едно място толкова много страхотни и приятелски настроени хора, също е сериозно постижение.  

  Какво предстои при отделните проекти? 
  А.И.: Вече съществуващите ни проекти ще продължат да се развиват и увеличават. За UNEO например ще имаме изцяло нова платформа и започваме изграждането на нужната инфраструктура. Предстои ни година, изпълнена с много предизвикателства, като сме си поставили за цел да продължаваме да увеличаваме екипа на TINQIN.  


  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Илия Лингорски, БНБ: България е на финалната права към еврозоната
  Предстои откриване на специализирана интернет страница за еврото
  преди 14 часа
  Служебният кабинет предлага нов удължителен бюджет
  Срокът на действие на сега действащия удължителния закон е до 10 юни
  преди 15 часа
  Електрическите модели на Ford ще могат да се зареждат на зарядните на Tesla в САЩ
  Суперзарядните на Tesla могат да се превърнат в стандарт за индустрията, смята главният изпълнителен директор на Ford
  преди 15 часа
  50 медици завършиха курса по оказване на спешна помощ по въздух
  Това успешно полага основните на системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS)
  преди 17 часа
  Алтерко стартира академия за международни обучения
  Съвместно със СофтУни компанията пусна първия си международен онлайн курс