сряда, 31 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  24007 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?

  За професията и възможностите разказва Станимира Влаева, софтуерен инженер в компанията
  19 октомври 2017, 09:51 a+ a- a

  Станимира Влаева е софтуерен инженер и е част от основния екип инженери на Progress (преди – Telerik). Тя e само на 20 години и вече заема ключова позиция в ИТ сферата, в която работи и изнася лекции на професионални форуми по света. Наскоро се завърна от Ню Йорк, където говори пред над 100 специалисти в сферата на софтуерното инженерство. 

  Срещнахме се със Станимира, за да ни разкаже повече за настоящата си позиция. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

  Jobs in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?

  Началото на кариерата
  Станимира е завършила Природоматематическата гимназия в Бургас, като важна част от развитието ѝ е участието в Телерик Академия. Там за първи път чува за компанията Progress. В момента паралелно с работата си изучава софтуерно инженерство в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „След като завърших първата си  година в университета, реших, че искам да се занимавам с нещо, което ми доставя удоволствие и да разработвам истински проекти, които хората използват“. Така стартира кариерата ѝ в Progress и в момента е част от екипа на NativeScript (платформа с отворен код за създаване на мобилни приложения с Angular, JavaScript и TypeScript). 

  Какви са основните отговорности на тази позиция?
  Аз съм част от екипа на NativeScript и работя по интеграцията с Angular - уеб фреймуърк, разработен от Google. Благодарение на Angular уеб разработчиците могат да използват своите умения за създаване на мобилни приложения. Интересното при NativeScript е, че спектърът от технологии, с които създаваме платформата, е много голям. Пишем на не един или два програмни езика, като част от тях са JavaScript, TypeScript, Objective-C и Java. Голяма част от работата ни като софтуерни инженери е свързана и с интегриране на други технологии. Светът, в който живеем, се развива много динамично и постоянно се появяват нови версии на технологиите, с които работим. Например миналия месец излязоха нови версии на iOS и Android и нашата задачa е да осигуряваме поддръжка за тях в NativeScript. 

  Как типично протича един работен ден?
  Един типичен работен ден за мен започва с т.нар. дневни Scrum срещи, на които всеки от екипа разказва по какво работи. След това продължаваме с дневните си задачи. Голяма част от времето ни минава в получаване на обратна връзка от клиенти, поправяне на бъгове и работа по различни проблеми. Когато имаме някаква нова важна функционалност, отделяме почти целия си работен ден и работим по няколко души по нея. Това е т.нар. Pair programing (Програмиране по двойки). 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Може би звучи клиширано и всеки го казва, но според мен логическото мислене, желанието да учиш нови неща и да напредваш бързо са най-важни. Също така работата с хора изисква много комуникативни умения. Много важен е и начинът, по който подхождаш към проблемите и да не се спираш пред предизвикателствата. Трябва да продължаваш да дълбаеш в проблема и когато стигнеш до решение, това е най-доброто възнаграждение.  

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  За моето професионално развитие и развитието ми като програмист голяма роля изигра екипът, в който започнах работа. Той е съставен от едни от най-добрите програмисти в България. Менторството и знанията, които ми дадоха те през първата една година от професионалното ми развитие, ми помогнаха да стигна по-далеч, отколкото бих, само ако бях продължила обучението си в университета. За поддържане на своите знания посещавам и различни конференции, благодарение на това, че работя в Progress. Тази година участвах в най-голямата Angular конференция в Солт Лейк Сити –  ng-conf. Говорих на NativeScript Developer Day в Ню Йорк и Ротердам. Предстои ми да изнеса лекция и на една от най-големите конференции в България – DevReach, която беше традиционна за компанията допреди няколко години и тази година възобновява провеждането си. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Интересното при софтуерното инженерство е, че то обхваща доста голям спектър от човешкия живот и човек никога не може да спре да учи и да каже, че се е научил да програмира. Винаги има нови области, в които човек може да се развива. Най-популярните от тях в момента са изкуственият интелект и Data mining (извличането на знания от данни), за които се изискват много по-различни умения от това, което правя в момента. Има много приложни области на софтуерното инженерство, които са коренно различни една от друга и дори да си специалист в една от тях, винаги може да започнеш отначало в друга и да правиш това, което ти е интересно. 

  Що се касае до моето лично израстване, за мен е важно да ставам по-добра в това, което правя, и да се развивам в по-широк спектър от области в софтуерното инженерство. Най-добрата валидация на работата ми ще бъде технологията, която разработвам, да се използва от повече хора и да е по-успешна. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Най-голямата заблуда, която хората имат за програмистите, е, че софтуерът се пише от един човек. Софтуерните решения и проекти се създават като колаборация от много хора в екип. И най-важна е комуникацията между хората и как те умеят да работят един с друг. Обикновено програмистите прекарваме много малка част от деня си, пишейки код. Голяма част от времето ни преминава в обмисляне и разрешаване на проблеми, коментиране с други членове на екипа и оказване на взаимна помощ. Най-важен е мисловният процес при решаване на един казус, а ако в края на деня вече имаш готово решение и просто трябва да го напишеш, това е най-малкият проблем. 

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Илия Лингорски, БНБ: България е на финалната права към еврозоната
  Предстои откриване на специализирана интернет страница за еврото
  преди 13 часа
  Служебният кабинет предлага нов удължителен бюджет
  Срокът на действие на сега действащия удължителния закон е до 10 юни
  преди 13 часа
  Електрическите модели на Ford ще могат да се зареждат на зарядните на Tesla в САЩ
  Суперзарядните на Tesla могат да се превърнат в стандарт за индустрията, смята главният изпълнителен директор на Ford
  преди 14 часа
  50 медици завършиха курса по оказване на спешна помощ по въздух
  Това успешно полага основните на системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS)
  преди 15 часа
  Алтерко стартира академия за международни обучения
  Съвместно със СофтУни компанията пусна първия си международен онлайн курс