събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    20817 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QА архитект и Софтуерен инженер в Progress?

    За професията, възможностите и заблудите разказва Димо Митев
    19 март 2024, 09:09 a+ a- a

    Димо Митев е софтуерен инженер и QA архитект с 19-годишен опит в сферата и преподавател в Alpha QA програмата на Телерик Академия. Димо е типичен пример за това как човек може да израства професионално в ИТ индустрията. Той стартира ИТ кариерата си в Progress, където започва като Automation QA инженер в далечната 2010 и се изкачва по цялата стълбица до настоящата си мениджърска позиция. В преподаването Димо вижда възможност да поддържа знанията и квалификацията си, а в свободното си време обича да се занимава с нумизматика.

    Пред Economy.bg Димо разказва за опита си, уменията и качествата, които са нужни за работата като софтуерен инженер и QA архитект.

    Какво образование имате?
    Завърших висшето си образование в УНСС със специалност „Информатика“. Преди това учих в Математическа гимназия в родния ми град Ямбол.

    Как стартира Вашата кариера?
    Кариерата ми стартира, когато бях студент втори курс. Прецених, че това е идеалният момент, в който мога да превърна част от теоретичните знания, придобити от университета, в практически. Не беше много лесно да се съчетават лекции с работни ангажименти, но както обичам да казвам – за всичко си има начин. Не съжалявам нито за момент за решението си тогава и смея да твърдя, че това е правилният начин. Никога няма да забравя и първата фирма, в която започнах работа, и ще бъда винаги благодарен за това, че ми беше даден шанс тогава. Тук е моментът и да поздравя и адмирирам всички компании, които предоставят шанс на новите специалисти, било то младши или стажанти да направят първите си стъпки в кариерата. Такава е и компанията, за която работя в момента.

    Кога и как започнахте работа за настоящия си работодател?
    Вече близо 14 години съм част от екипа на технологичната компания Progress и не, това не е печатна грешка. Много хора твърдят, че човек трябва да си сменя работата на 2 – 3 години. Но защо би го правил, ако работи за един от топ работодателите в България, има досег до последните технологии, интересни проекти и не на последно място – страхотни колеги? Това е моят случай.

    В момента ръководя екип от програмисти, а преди това от началото на кариерния си път до 2022 г. преминах през различни QA роли.

    Започнах работа като QA през 2005 година, когато по мое мнение тази професия не беше все още толкова популярна. С бума на технологиите и навлизането на софтуера във все повече сфери от живота QA професията се утвърди и стана неизменна част от неговата разработка. Защото да правиш софтуер е лесно, но да правиш качествен софтуер – нещото, което хората искат днес и са готови да платят за него, е по-предизвикателната задача.

    Първата ми работа беше като младши QA специалист. На този етап за мен беше важно да разбера теорията, концепциите и добрите практики. Научих се как се тества ръчно софтуер, какви са различните нива и типове тестване. След като придобих опит в ръчното тестване, се впуснах в автоматичното като естествено продължение в развитието на един QA специалист. Ученето, подготовката и усъвършенстването преди близо 20 години беше една идея по-трудно и предизвикателно. В днешно време имаме прекрасни академии и университети, които могат професионално да те подготвят, стига да отделиш необходимото време и да имаш нужната мотивация. Пътят е начертан и отъпкан, просто трябва да решиш дали си готов да го поемеш и извървиш.

    Какви са основните Ви отговорности на сегашната Ви позиция?
    Бих ги отделил в две категории – технически и нетехнически. За техническите основната ми отговорност е свързана с това да гарантирам, че доставяме правилния продукт с правилните функционалности на нашите клиенти. Това го правим, следвайки добрите DevOps практики, а именно да доставяш софтуер бързо и качествено, съгласно изискванията на клиента. На пръв поглед звучи елементарно, но постигането му не е от най-лесните задачи. По отношение на нетехническите ми отговорности основната такава е свързана с това да гарантирам, че всеки човек от екипа ми е щастлив от работата, която върши, на правилното място е, с правилните отговорности. За мен лично това е по-предизвикателната задача от двете.

    Как бихте обяснили на едно 5-годишно дете какво работите? А на баба си:)?
    Софтуерът вече е станал неизменна част от нашето ежедневие и не е много трудно да се обясни на децата какво точно правиш и работиш, имайки предвид, че те самите вече го ползват под една или друга форма. Баба ми също е доста добре запозната с работата ми. Неведнъж сме дискутирали, че работя на компютър и правя програми, които се ползват от други хора, при което разговорът обикновено завършва с „да, то сега това е модерно“.

    По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
    Моят екип работи по два проекта, част от платформата за дигитални преживявания Progress Sitefinity. Единият от тях е свързан с разработка на чатботове, а другият – с платформата за мобилен бекенд. И двата проекта използват сходни технологии и имат близки процеси, свързани с разработката на софтуер. Интересна практика в нашата компания е, че винаги може да се задели малко време при едно планиране на работата за допълнителни проучвания и търсене на нови технологии. В нашия екип винаги се стараем да го използваме, тъй като това ни помага да усъвършенстваме уменията си, както и да направим продукта ни, а и компанията ни по-добри.

    И по двата проекта несъмнено една от централните роли е тази на QA специалиста. Винаги гледаме всичко, свързано с продуктите, които разработваме, да бъде проверено на много високо ниво поради тяхната специфика. От нормалното им функциониране зависи бизнесът на нашите клиенти и няма как да направим компромис с качеството. Автоматизираното тестване е задължително, но нещата съвсем не се изчерпват дотук. В днешно време трябва да се помисли за много допълнителни аспекти на качеството освен неговата функционалност, а именно – сигурност, надеждност, производителност и стабилност.

    Как типично протича един работен ден?
    Работният ден започва винаги със среща на екипа, където дискутираме свършеното през изминалия ден, както и какво смятаме да направим в текущия. Обсъждат се и проблеми, ако сме имали такива, както и действията, които трябва да се предприемат за тяхното успешно разрешаване. Част от деня ми преминава в срещи и комуникация с колеги от различни екипи като продажби, техническа поддръжка, дизайн. Често се случва да имам и срещи с директни клиенти, защото тяхната удовлетвореност е от изключително голямо значение за мен самия, а разбира се, и за моята компания. Помагам и с техническото развитие на продуктите, тяхното бъдещо развитие както и частта, свързана с осигуряването на тяхното качество.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Най-важното за един мениджър на екип от софтуерни инженери е да бъде близко до хората си и да бъде готов да поеме отговорност, ако нещо не е станало според първоначално зададените цели. Сред ключовите качества за успех са работата в екип, добрата комуникация, аналитичното мислене, вниманието към детайлите, бързата и адекватна реакция при проблемни ситуации. Голяма част от тези умения успях да изградя именно в ролята си на QA специалист, а те изиграха съществена роля в професионалното ми развитие.

    Изграждането на доверие в екипа за мен винаги е било важно. Ако знаеш, че можеш да разчиташ на тези хора, както и те на теб, то това е атестат, че си си свършил работата както трябва. В крайна сметка дали си добър, или лош мениджър, могат да кажат единствено хората, с които работиш.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Знанията и квалификацията си поддържам с непрекъснато четене, което е неизменна част от професионалния живот на един софтуерен специалист. Воденето на лекции в организации като Телерик Академия също играе ключова роля за това да поддържам своето техническо ниво, защото, когато преподаваш технологии, практики и правила, трябва да си сигурен, че това са наистина важните и актуални неща днес. Ако искаш да бъдеш добър преподавател, трябва да можеш да обясниш нещата по възможно най-лесния и достъпен начин, за да могат учениците да го разберат и запомнят. В повечето случаи това е свързано с даване на абстрактни примери, което невинаги е лека задача.

    Какви са възможностите за развитие?
    Възможностите за развитие са много и не са ограничени само на нашия пазар, което прави ИТ професията изключително привлекателна в днешно време. С навлизането на изкуствения интелект нашата професия ще стане още по-достъпна, защото правенето на софтуер, тестването и неговата поддръжка ще станат на принципа да дефинирате ясно какво искате да направите, а за отговора на този въпрос ще можете да използвате инструменти, базирани на изкуствен интелект, които стават все по-добри. Това значително улеснява процеса. Важно е да се знае, че без значение в каква посока на технологиите се развивате в момента (разработчик, QA, DevOps или друг), винаги можете да смените ролята си, ако сметнете, че в някоя от другите имате по-силни качества или просто искате да надграждате уменията си допълнително.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Най-голямата заблуда е, че професията е лесна. Да, в момента в България има страхотни академии, университети и фирми, които се занимават с подготовката на софтуерни специалисти и всички ние трябва да бъдем изключително горди от този факт. Ако човек има желанието и мотивацията, тези академии ще го подготвят за ИТ света, но това не е едностранен процес. Трябва да вложите много повече усилия, отколкото първоначално сте си мислили, трябва да инвестирате необходимото старание и наистина много време, за да постигнете крайната си цел. Пътят е труден, но когато видите усилията ви да се отплащат, това е нещото, което има значение и носи истинско удовлетворение. Защото животът е състезание, но не е с другите, а със самия теб и с това да дадеш максимума, на който си способен.

    Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
    Истината е, че рядко намирам свободно време за себе си наред с работните и семейните ангажименти. Както казах в началото обаче – за всичко си има начин. Ето защо, когато намеря време за себе си, обичам да се занимавам с нумизматика. Колекционирам съвременни монети. Когато прибавя някоя нова такава към колекцията си, обичам да се зачета малко повече за държавата, от която е – какво е характерно за нея, какви са забележителностите там и каква е историята ѝ. А от тези страни, от които все още нямам монети, си пожелавам един ден да ги посетя.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА IT JOBS IN BG:

    Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?
    Какво е да работиш като Ръководител на отдел Разработка на вътрешен софтуер в myPOS?
    Какво е да работиш като Product Owner в Appolica?
    Какво е да работиш като Pentester в AMATAS?
    Какво е да работиш като Technical Team Lead в Mobile Wave Solutions?
    Какво е да работиш като Presales Engineer в Milestone?
    Какво е да работиш като Validation & Verification Enginener в Proxiad?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Delta Source?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в GfK Bulgaria?
    Какво е да работиш кaто Мениджър на Програмисти в GfK?
    Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
    Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
    Какво е да работиш като Мениджър „Продукти и Продажби“ в CLICO България
    Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?
    Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
    Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
    Какво е да работиш като Ментор в Скейл Фокус Академия?
    Какво е да работиш като SAP Консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
    Какво е да работиш като Тестер в KBC Shared Service Center Varna?
    Какво е да работиш като Дизайнер на Обучение в Телерик Академия?
    Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
    Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
    Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
    Какво е да работиш като Младши Системен Администратор в StorPool Storage?
    Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
    Какво е да работиш като Старши Мениджър „Софтуерно Инженерство“ в Progress?
    Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
    Какво е да работиш като Главен Софтуерен Архитект във Fourth България?
    Какво е да работиш като Аниматор в Anakatech
    Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    Какво е да работиш като Софтуерен Анализатор в Astea Solutions?
    Какво е да работиш като Системен Администратор в StorPool?
    Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert?
    Какво е да работиш като QA Инженер в Astea Solutions?
    Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    Какво е да работиш като 3D Артист в „Империя онлайн“? 
    Какво е да работиш като Проектен Мениджър в DataArt?
    Какво е да работиш като Художник на Игри в „Империя Онлайн“?
    Какво е да работиш като Инженер/Консултант по Облачни Услуги в HeleCloud?
    Какво е да работиш като Гейм Дизайнер в „Империя Онлайн”?
    Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    Какво е да работиш като Старши Програмист в Endava?
    Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    Какво е да работиш като Тест Инженер в Endava?
    Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    Какво е да работиш като Анализатор в Experian?
    Какво е да работиш като .NET Програмист в Tradologic?
    Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Taulia?
    Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    Какво е да работиш като Технологичен Трейнър в Телерик Академия?
    Какво е да работиш като Директор „Софтуерно Инженерство“ в Progress?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Progress?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Ocado Technology?
    Какво е да работиш като Глобален Директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    Какво е да работиш като Продуктов Мениджър на Игри в Playtech Bulgaria?
    Какво е да работиш като QA Инженер в Proxiad Bulgaria?
    Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    Какво е да работиш като iOS Разработчик в MentorMate?
    Какво е да работиш като Технически Директор в „Мнемоника“?
    Какво е да работиш като Софтуерен Разработчик в Luxoft?
    Какво е да работиш като Ръководител на Android Екип в MentorМate?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години