сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2055 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като Corporate Development Analyst в myPOS

    За професията и възможностите разказва Александър Павлов, първият Corporate Development Analyst в отдел „Финанси“ във финтех компанията
    24 октомври 2023, 15:03 a+ a- a

    Снимка: Александър Павлов - Corporate Development Analyst в myPOS

    Александър Павлов е завършил Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна с профил „Математика и немски език“. След завършването си избира да продължи образованието си в Берлин, където успешно завършва бакалавърска програма по специалност „Инвестиции“, откривайки началото на успешната си кариера в сферата на финансите.

    Зад гърба си има няколко години опит в стартъп общността в Германия, както и ръководство на собствен бизнес. Фокусът му е основно върху финансовите аспекти, като търсене на капитал и инвестиции.

    Пред Economy.bg Алекс разказва повече за началото на своята кариера, настоящата си позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

    Александър, разкажи ни за началото на кариерата ти в myPOS.
    Още докато бях в Германия, забелязах потенциала и възможностите на myPOS като компания, която не само предоставя интересни перспективи за собственото си развитие, но и за развитието на всички, които участват в нея. Това беше една от причините да се върна отново в България и да продължа своята кариера. В началото стартирах в отдел „Продажби“, тъй като на този етап компанията не предлагаше позиция Corporate Development Analyst. След по-малко от година обаче се отвори тази възможност и аз веднага се прехвърлих в отдел „Финанси“. Вече съм в компанията от две години и смея да твърдя, че взех правилното решение.

    С какво се занимава отдел „Финанси“ в myPOS?
    Бих описал отдела като хетерогенен, тъй като функционира въз основа на разделение на множество специализирани екипи. Има хора, които се занимават единствено и само с преглеждането и одобрението на всички клиентски трансфери, които преминават през нашата финтех платформа – Payment Specialists.
    Отделно имаме сравнително голям екип от счетоводители, които имат отговорността да следят и поддържат счетоводството за всяка от компаниите в групата. Компаниите в групата оперират в различни юрисдикции, всяка със своите специфики в правните разпоредби.
    Отделът включва и екип Financial Planning and Analysis, който се занимава с бюджетиране, изготвяне на финансови отчети и оценка на инвестиционни проекти. Екипът също предоставя анализ на очакваните приходи и разходи за определен период от време, играейки ключова роля във финансовото управление на компанията.
    Друг аспект от работата на екипа обхваща управлението на ликвидността, валутните експозиции и хеджинг стратегията на компанията. Тази стратегия има за цел да намали валутния риск, свързан с колебанията на цените на активи или пазарните условия. Тези дейности се извършват от Treasury екипа на компанията.

    Как типично протича един работен ден?
    Моят работен ден е изключително динамичен, затова е трудно да го определя като типичен. Всеки ден срещам различни хора и се занимавам с различни казуси, макар и често да провеждам множество разговори. Отговорностите ми могат да се разделят на два основни типа.
    Първият тип включва дългово и дялово финансиране от страна на инвеститори и инвестиционни фондове, които проявяват интерес към myPOS. Вторият аспект се фокусира върху идентифицирането на потенциални компании, които биха могли да бъдат стратегически важни за нашето клиентско портфолио. Нашата цел е да придобием по-малки компании, които да подпомогнат стратегическото ни позициониране и да увеличат пазарния ни дял.
    В процеса на изпълнение на тези задачи, често се свързвам с инвеститори, анализирам пазарни тенденции и бъдещи прогнози, както и изготвям финансови оценки. Този баланс между двата типа отговорности прави моята работа изключително стимулираща и предизвикателна.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Има много мнения по този въпрос, но според мен на първо място стоят аналитичните умения, поради факта, че те представляват основата на финансовия анализ и управление. В работата ми често се налага да се срещам с хора с различни профили – одитори, корпоративни адвокати, инвестиционни банкери и други, затова според мен комуникационните умения застават на второ място по важност. С всеки един човек комуникацията е на различно ниво и умението да знаеш кога и какво да кажеш е от съществено значение за реализирането на успешни сделки. От друга страна, повечето ни разговори са с хора от различни държави. Поради тази причина владеенето на английски език е задължително, а още един език би бил от голяма полза.

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Смятам, че стремежът към постоянно обогатяване на знанията е ключов за успешно развитие в сферата. Лично аз активно уча чрез четене на книги и следене на нови практики и тенденции в индустрията. Също така понастоящем се подготвям за един от най-престижните и международно признати сертификати в индустрията – CFА (Chartered Financial Analyst). Подготовката за този сертификат изисква общо три години усилен труд, както и умения за устойчиво управление на времето, тъй като трябва да съчетавам обучението си със сегашните задачи на работното ми място.
    Тук е моментът да спомена, че myPOS ни предоставя подкрепа и стимулира професионалното ни развитие, като предлага достъп до различни курсове и сертификации. Всички колеги, които демонстрират желание за усъвършенстване и кариерно развитие в сферата, могат да получат възможности за израстване в своята кариера.

    Какви са възможностите за развитие?
    Възможностите за развитие на тази позиция са многобройни и обещаващи. Един от типичните пътища за напредък включва постигане на статус C-level, т.е. поемане на ролята на финансов, търговски или изпълнителен директор. От друга страна, съществуват и възможности като инвестиционен банкер, портфолио мениджър или мениджър на хедж фондове.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Една от най-честите заблуди в областта на финансите е идеята, че можем бързо да скачаме нагоре по стълбите на успеха. В реалността обаче постигането на висока позиция изисква не само умения, но и изключително усърдие и постоянно учене. Експертизата се изгражда постепенно, чрез непрекъснат труд и практика, които не могат да бъдат заменени от бързи пътища.
    Смятам, че първите 10 години от нашата кариера могат да бъдат изключително трудни и изискващи. Това е времето, в което натрупваме фундаментални познания и умения, които ще ни подкрепят в бъдеще. Важно е да се разбере, че успехът не идва лесно и не е свързан с традиционното работно време от 9 до 5. За да постигнем изключителни резултати, трябва да бъдем упорити, да инвестираме много усилия и да дадем всичко от себе си.

    Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден?
    Спортът е важна част от живота ми вече много години. Моята страст са бойните спортове, като в момента активно тренирам кикбокс и жиу-жицу. Когато нямам възможност да съм в залата, наблягам на тренировки на открито и най-вече на калистениката.
    Друго мое хоби са книгите, като основно чета два типа книги. Едната част са с професионална насоченост – успешни истории на инвеститори, утвърдили и доказали своята експертиза във времето. Другата част са романи, но те са много специфични. Често, когато ги чета, се фокусирам върху призмата на това как функционира светът и как хората в него взаимодействат.

    Вижте по какви проекти работи myPOS в България

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на myPOS Technologies AD в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

    Какво е да работиш като Senior Data Analyst в Honeywell България?
    Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

    Какво е да работиш като Ръководител на отдел Разработка на вътрешен софтуер в myPOS?
    Какво е да работиш като Product Owner в Appolica?
    Какво е да работиш като Pentester в AMATAS?
    Какво е да работиш като Technical Team Lead в Mobile Wave Solutions?
    Какво е да работиш като Presales Engineer в Milestone?
    Какво е да работиш като Validation & Verification Enginener в Proxiad?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Delta Source?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в GfK Bulgaria?
    Какво е да работиш кaто Мениджър на Програмисти в GfK?
    Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
    Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
    Какво е да работиш като Мениджър „Продукти и Продажби“ в CLICO България
    Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?
    Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
    Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
    Какво е да работиш като Ментор в Скейл Фокус Академия?
    Какво е да работиш като SAP Консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
    Какво е да работиш като Тестер в KBC Shared Service Center Varna?
    Какво е да работиш като Дизайнер на Обучение в Телерик Академия?
    Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
    Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
    Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
    Какво е да работиш като Младши Системен Администратор в StorPool Storage?
    Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
    Какво е да работиш като Старши Мениджър „Софтуерно Инженерство“ в Progress?
    Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
    Какво е да работиш като Главен Софтуерен Архитект във Fourth България?
    Какво е да работиш като Аниматор в Anakatech
    Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    Какво е да работиш като Софтуерен Анализатор в Astea Solutions?
    Какво е да работиш като Системен Администратор в StorPool?
    Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert?
    Какво е да работиш като QA Инженер в Astea Solutions?
    Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    Какво е да работиш като 3D Артист в „Империя онлайн“? 
    Какво е да работиш като Проектен Мениджър в DataArt?
    Какво е да работиш като Художник на Игри в „Империя Онлайн“?
    Какво е да работиш като Инженер/Консултант по Облачни Услуги в HeleCloud?
    Какво е да работиш като Гейм Дизайнер в „Империя Онлайн”?
    Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    Какво е да работиш като Старши Програмист в Endava?
    Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    Какво е да работиш като Тест Инженер в Endava?
    Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    Какво е да работиш като Анализатор в Experian?
    Какво е да работиш като .NET Програмист в Tradologic?
    Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Taulia?
    Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    Какво е да работиш като Технологичен Трейнър в Телерик Академия?
    Какво е да работиш като Директор „Софтуерно Инженерство“ в Progress?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Progress?
    Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Ocado Technology?
    Какво е да работиш като Глобален Директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    Какво е да работиш като Продуктов Мениджър на Игри в Playtech Bulgaria?
    Какво е да работиш като QA Инженер в Proxiad Bulgaria?
    Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    Какво е да работиш като iOS Разработчик в MentorMate?
    Какво е да работиш като Технически Директор в „Мнемоника“?
    Какво е да работиш като Софтуерен Разработчик в Luxoft?
    Какво е да работиш като Ръководител на Android Екип в MentorМate?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 8 часа
    преди 10 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 11 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 13 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 15 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места