вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6257 прочитания

  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Алтерко“

  За продуктите, екипите и технологиите научете от Димитър Димитров, CEO на компанията
  29 март 2022, 10:14 a+ a- a

  сн: „Алтерко“

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

  По какви продукти работи „Алтерко“ разказва Димитър Димитров, CEO и ръководител на R&D дивизята на компанията. „Алтерко“ е технологичен холдинг, чиято основна дейност е фокусирана върху създаването на иновации чрез разработването на нови технологии, производството и дистрибуцията на висококачествени IoT продукти.
  „Алтерко“ е основано в България. Групата се състои от 4 дъщерни компании и има офиси в България, Китай и САЩ, като предстои откриването на такъв и в Германия. Продуктите на „Алтерко“ вече покориха над 100 пазара. Дружеството присъства на Българската фондова борса от декември 2016 и на Франкфуртската фондова борса от ноември 2021.
  Димитър Димитров е IT предприемач с повече от 25 години професионален опит в областта на технологиите и телекомуникациите. Иноватор е в сферата на Интернет на нещата и приложението им в системите за умен дом в България. Създава първата си компания за софтуерно разработване за 8- и 16-битови компютри малко преди да завърши гимназия. През 2001 основава TERACOMM, която впоследствие се превръща във водеща компания в разработването на мобилни решения, платформи и приложения. Стартира бизнес партньорствата си с мобилни оператори през 2002, създавайки компанията DVR. Започва издаването на технологичните вестници и списания PC Review, Computers and Peripherals и GSM Review. През 2014 година основава „Алтерко“, която се превръща във водеща европейска IoT компания с основен фокус върху иновативните решения, улесняващи живота на съвременния човек.

  Кои са основните продукти, по които работят екипите в България?
  През последните години сред основните приоритети за „Алтерко“ е нашата IoT линия продукти за автоматизация на дома и офиса Shelly. Наскоро достигнахме 5 милиона продадени устройства от създаването на Shelly през 2017 и това ни мотивира още по-силно да работим в посока развитие на бранда и налагането му на световния пазар. Всички продукти от линията Shelly се разработват и тестват в България. Тук се подготвят и адаптират и всички маркетинг материали, свързани с тях. През последната година фокусът ни определено е върху разработката на следващото поколение устройства за автоматизация на дома и офиса – Shelly Plus и Shelly Pro, които имат потенциала да улеснят допълнително процеса на автоматизация и да затвърдят позицията на компанията като водещ иноватор в тази област.

  Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
  Shelly е един от най-бързоразвиващите се брандове за автоматизация на процесите вкъщи или в офис сгради. Устройствата на Shelly са най-малките и компактни от своя вид, а позитивната обратна връзка на клиентите е доказателство за ефективността им. Предимството ни винаги е било, че успяваме да предвидим нуждите на нашите потребители и да им дадем решение преди всички останали. Така енергийната криза от последните месеци доведе до лансирането на продукти, които имат за цел да помогнат на потребителите да преминат по-лесно през нея чрез умно управление на електрическата и отоплителна енергия. Такъв продукт е Shelly TRV – умният термостатичен радиаторен вентил, който позволява на потребителя да пуска/ спира радиаторите вкъщи, да регулира силата на отопление, да задава различни настройки и персонализирани профили на работа, да следи за температурата в помещението. Едно подобно умно управление на използваната отоплителна енергия може да доведе до сериозни оптимизации в месечните режийни сметки.

  Колко души работят по всеки от продуктите и какви специалисти са те?
  Едно от предимствата на „Алтерко“ е, че обединява всички звена в едно – от създаване на продуктите, производство, контрол на качеството, продажба и дистрибуция, маркетинг активностите до разработване на hardware и firmware за устройствата компанията ни представлява една завършена екосистема. Това дава контрол над пълния процес, спомага за избягването на забавяния и бързото елиминиране на проблеми, което е ключово в един толкова бързоразвиващ се пазар.
  Запазването на лидерски позиции означава и висока скорост при проектирането и създаването на нови устройства, а това неминуемо води и до увеличаване на бройката специалисти във всеки един от екипите в екосистемата на „Алтерко“. Непрестанно увеличаваме екипа си и търсим IT специалисти, които да ни помогнат да разраснем бизнеса с още по-бързи темпове. Работата в тази сфера е предизвикателна и конкуренцията е огромна, но ние сме сред най-добрите в откриването и развитието на млади таланти. На този етап компанията има 120 служители на 3 континента.

  Какви технологии използвате за отделните продукти?
  Като tech компания няма как да не сме отворени за всички технологии, които улесняват или подпомагат работата ни вътре в екипа или при разработката и лансирането на нови устройства. Мениджърите на екипите ни постоянно следят новите тенденции в своята сфера на работа и експериментират с тях. Понякога това работи за нас, друг път – не. Ключово е една технология да носи в себе си иновация, защото само тогава би била наистина полезна. Именно към това се стремим в разработката на устройствата си – не искаме да създаваме поредните продукти за автоматизация на дома, а устройства, които надграждат всичко познато до този момент.
  При разработката на устройства на този етап сме установили определен модел на работа, с който се стремим да постигнем висока вертикална интеграция на софтуерния ни стек – от фърмуера на устройствата ни през облачните микроуслуги, поддържащи нашите API, до мобилното ни приложение.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните продукти?
  Работният процес в „Алтерко“ е разпределен между основните екипи, които, от своя страна, имат отговорни лица за осъществяването на всяка една стъпка от разработката и лансирането на даден продукт. Всеки екип има специфични цели и важност за цялостния прогрес на „Алтерко“. Ключовите звена за R&D (Research & Development) екипа, който е пряко ангажиран с разработката на нови решения и прогнозите за развитие на отделните линии. Производството ни на този етап се планира 1 година напред, за да няма забавяне или излишък, с допълнителна прогнозна оценка на продажбите на 3, 6 и 9 месеца. При логистиката оптимизацията на време/ресурси е ключова, затова проучваме най-бързите и ефективни варианти за доставки. От огромна важност за нас е екипът за обслужване на клиенти – не правим компромис при работата си с потребителите и висококвалифицирания съпорт е ключов за целта. Маркетинг и продажби се позовават на богат пазарен опит и изследвания при залагането на прогнозни резултати, които въпреки оптимистичните планирания успяваме да надхвърлим.

  Как се промениха продуктите през годините?
  Това, което започна като портфолио, включващо само няколко продукта, днес достига до над 30 устройства в 5 категории, които постоянно се увеличават. Развитието на един бизнес с толкова бързи темпове неминуемо изисква и смяна на начина ни на мислене и работа. Започнахме една шепа хора, а сега сме повече от 120 и постоянно се разрастваме. Към екипа ни постоянно се присъединяват нови специалисти и това води до промяна на процесите. Дава ни ясна структура и обща цел. Колкото и да растем обаче, се опитваме да запазим усещането за start-up, защото то ни движи смело напред.

  Кои са най-големите предизвикателства?
  IoT индустрията не спира да се развива и променя, а пазарът на продукти за автоматизация на дома е един от най-бързо растящите. Това крие огромен потенциал, но е и предизвикателство, тъй като конкуренцията става все по-голяма, а потребителите – все по-изискващи и прецизни в своите нужди. През последните две години огромно предизвикателство бе и недостигът на чипове, отчетен от технологичните компании в световен мащаб. Въпреки че този недостиг засегна малко или много всички нас в тази сфера на развитие, не можехме да си позволим да изостанем. Чрез офиса си в Китай и отлично утвърдената си мрежа от партньорства успяхме да изпреварим повечето компании при намирането на алтернативни източници на суровини, които да ни помогнат да не изоставаме и за момент от планиранията си. Така през 2021 не просто не белязахме загуби, но и постигнахме забележителен ръст – само в рамките на 1 година бяха продадени повече от 2,4 милиона устройства.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за продуктите, по които работите?
  Доволните клиенти, разбира се. За нас те са в основата на работата, защото клиентите споделят сами удовлетворението си с продуктите на „Алтерко“. Тяхната обратна връзка е най-важната оценка за бизнеса на компанията и я движи напред към все по-високи цели. Важен индикатор за успеха на „Алтерко“ през изминалата година са изключително високите финансови резултати, които компанията отчете, въпреки предизвикателствата на пандемията – над 28% ръст в приходите от продажби на консолидирана база спрямо същия период за 2020. Същевременно инвеститорският интерес също бележи ръст. За нас е чест да бъдем първата българска компания с двойно листване на Българската и Франкфуртската фондова борса. От своя страна, това значително ще разшири хоризонта пред „Алтерко“ в тази насока и ще даде достъп до компанията на нови групи заинтересовани лица.

  Какво предстои?
  За мен винаги е било удоволствие, че в България „Алтерко“ се превърна в символ на иновативна компания, която успява да покори международните пазари. Но ние знаем, че по пътя ни стоят още много цели за покоряване и не смятаме да спираме дотук – дължим го не само на нашите клиенти и инвеститори, но и на нашия екип. Истински се вълнувам за всички неща, които ни предстои да постигнем заедно.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АЛТЕРКО РОБОТИКС ЕООД в JOBS.bg тук


  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 5 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 7 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 8 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 10 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 12 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители