понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4101 прочитания

  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Gtmhub?

  Повече за продуктите, екипите и технологиите научете от Гергана Михайлова, директор "Продукти", и Боян Михайлов, директор "Софтуерно инженерство" в компанията
  14 април 2022, 11:46 a+ a- a

  сн: Gtmhub
   

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

  По какви продукти работи Gtmhub, разказват Гергана Михайлова, директор "Продукти", и Боян Михайлов, директор "Софтуерно инженерство" в компанията. 

  Кой е основният продукт, по който работите в България?
  Гергана: Gtmhub е основана от бивши служители на „Телерик“ през 2015, като в началото компанията започва като Business Intelligence (BI) инструмент, но впоследствие еволюира в система за поставяне и управление на цели, прилагайки Objectives and Key Results (OKR) методологията. Тя се използва от компаниите, които искат да следят изпълнението на основните показатели за продуктивност по-ефективно. В последните години интересът към нашия продукт се засилва все повече, а пазарът, в който оперираме, се оценява на 42 млрд. долара.

  Gtmhub помага на малки и големи организации да бъдат по-координирани в изпълнението на стратегията си, подобрява комуникацията и нивото на прозрачност. Сред клиентите ни са компании като Adobe, Experian, Red Hat, Societe Generale и др.

  Колко души работят по този продукт и какви специалисти са те?
  Гергана: Към момента общият брой на служителите надвишава 300 души, а компанията има офиси в 6 държави. Като продуктова компания, голяма част от човешкия ни ресурс е съсредоточен в инженерни, продуктови и дизайн роли. Всички тези екипи, които са основно базирани в България, продължават да се разрастват с бързи темпове.

  Какви технологии използвате?
  Боян: Стараем се да използваме най-правилната технология за решаването на всеки различен проблем. Случва се дори да започнем да използваме дадена технология, защото смятаме, че точно тя ще реши определен проблем, дори и да нямаме човек с години опит в работата с нея. По този начин даваме възможност на нашите инженери да излязат извън зоната си на комфорт и да се развиват постоянно.

  В момента нашият tech stack включва JavaScript (TypeScript), Angular, Golang, Java, Kubernetes, Helm, Mongo, PostgreSQL, Elasticsearch. От самото начало нашият продукт работи в облака (cloud-native), като използваме различни облачни услуги от Azure и Cloudflare.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата?
  Боян: За нас е важно да можем да създаваме продуктови иновации в кратък срок и да следим тяхната употреба от нашите клиенти. Следваме т.нар. Minimal Viable Product (MVP) подход, според който в рамките на 1 – 2 седмици пускаме първоначална версия на дадена функционалност, след това събираме обратна връзка от клиентите и накрая решаваме как да подобрим тази първоначална версия. Този подход ни дава гъвкавост и възможност да използваме времето си ефективно.

  Друга важна черта на нашия процес е, че се стремим да е максимално опростен. Хората, работещи по дадена функционалност, имат свободата да вземат решения за най-добрия начин, по който тази функционалност да бъде създадена. Те вземат участие в целия процес от обсъждане на идеи през имплементация и тестване до достигане до крайния потребител и следене на използваемостта. Това създава отговорност у хората и ги ангажира с качеството на създадената функционалност.

  Как се промени продуктът през годините?
  Боян: Както споменахме в началото, пътят на нашата компания започва като Business Intelligence (BI) инструмент. Впоследствие се преориентираме, но развитието на първоначалната BI функционалност винаги е било фокус за нас. В момента платформата позволява дадена цел да се свърже с над 160 външни системи като Salesforce, Hubspot, Jira и др. и по този начин автоматично да се следи развитието на тази цел, без да се налага човек да въвежда едни и същи данни в две системи.

  През 2018 затворихме Series A финансиране, през 2020 последва Series B, а само 8 месеца по-късно и Series C. Общо инвестициите са в размер на 161 млн. долара, което ни дава шанс да развиваме продукта, така че да отговаря на нуждите на организациите. Част от подобренията, над които работим в момента, са подсилването на екипите ни за машинно самообучение и данни. Втората насока е затвърждаване и разширение на пазарите, на които оперираме.

  Гергана: През годините се промени и фокусът ни към клиентите, които обслужваме. Докато в началото това бяха предимно големи компании (Enterprises), сега продуктът предлага възможност и за малки и средни предприятия (small and medium business). Освен това развиваме партньорска мрежа с експерти в OKR методологията и Agile движението, които ни помагат да популяризираме и внедряваме нашия продукт. От съвсем скоро отворихме Gtmhub като платформа за разработка на приложения от външни разработчици. В нашия пазар (Marketplace) могат да се намерят различни приложения, които разширяват функционалността на продукта и му придават гъвкавост и разнообразие.

  Кои са най-големите предизвикателства при този продукт?
  Гергана: Пазарът и категорията, в която оперираме, са сравнително нови, но много привлекателни. В резултат конкуренцията е голяма, но в момента няма наложен и изявен лидер. Това е едновременно много интересно, но и предизвикателно. Всяко едно подобрение, което пускаме, има потенциал да диктува начина на работа в определено направление.

  Боян: От друга страна, с нарастването на компанията се срещаме с трудностите на растежа като намирането и обучението на качествени кадри. От техническа гледна точка също постоянно следим за подобрения, които можем да направим, за да оптимизираме архитектурата и сигурността на продукта.

  Не на последно място, отчитаме и предизвикателството да правим софтуер за компании, на които се възхищаваме и чийто софтуер използваме, като Adobe например. Тези продукти са изиграли важна роля в нашето развитие и се стремим това, което правим ние, да е също на високо ниво.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите през годините?
  Гергана: За нас е голямо признание, че сме многократно отличени като лидери в категорията от G2. Също така за 2022 бяхме включени в топ 50 продукта за колаборация на световно ниво.

  Доверяват ни се над 1000 организации в 75 страни, като броят на крайните потребители надвишава 500 хил.

  Друго постижение, с което се гордеем, е финансирането, което получихме миналата година – 120 млн. долара е рекорден размер за компания, оперираща на нашия пазар.

  Какво предстои за Вас?
  Гергана: Да се наложим като софтуерен лидер за постигане на цели. Нашата мисия е да помагаме на хората да бъдат успешни – днес използваме ОКР методологията, за да подпомогнем това позитивно развитие, но потенциалните решения са много и следим пазара, за да можем да предложим и други подходящи подходи.

  Имаме ясна идея каква е нашата крайна цел и работим усилено, за да я постигнем. Предстои ни екипите да се разраснат още повече, също така и предстоящите проекти, които сме планували, са много интересни и предизвикателни.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на GTMHUB EOOD в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Региоком България?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Уча.се“
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DROXIC?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Delasport?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи ТехноЛогика?
  ИТ проeктите в България: По какви проекти работи Godel Technologies
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва ICDSoft
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Алтерко“
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 минути
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво
  преди 34 минути
  836 компании получават 85 млн. лв. за енергийна ефективност
  Става дума за сключени по процедура „Възстановяване на МСП чрез подобряване на енергийната ефективност“ договори по ОПИК 2014-2020 г.
  преди 1 час
  Интерконекторът с Гърция стартира успешно търговска експлоатация
  Председателят на ЕК и редица държавни глави приветстваха приемането на първите количества природен газ по IGB по време на официално събитие в София
  преди 2 часа
  7 партии влизат в новия парламент
  При 99% обработени протоколи
  преди 3 часа
  179 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 259 948