сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6581 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи LimeChain?

  За проектите, екипите и технологиите научете от Велислав Иванов, Head of Operations в LimeChain
  19 април 2022, 14:38 a+ a- a

  Снимка: Велислав Иванов, Head of Operations в LimeChain

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

  По какви проекти работи LimeChain, разказва Велислав Иванов, Head of Operations в компанията.

  Велислав , разкажете ни кои са ключовите проекти, по които работят екипите в България.
  Основана през 2017 г. от четирима приятели, LimeChain е сред водещите компании в блокчейн и DLT пространството. След като е работила по повече от 150+ проекта през последните четири години и с над 140 интелигентни договора зад гърба си, компанията има доказан опит в развитието на блокчейн и DLT и е един от най-търсените доставчици на решения в индустрията. Проектите, по които екипът участва, включват някои от най-утвърдените DLT протоколи, включително Hedera Hashgraph, CUDOS, UniverseXYZ, MantraDAO, TheGraph, което поставя LimeChain като един от лидерите в разработването на блокчейн & DLT технологии.

  Снимка: Даниел Иванов и Любомир Кипров

  Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
  - Hedera Hashgarph е DLT мрежа, която използва иновативен метод за съхраняване на информация и постигане на консенсус. За разлика от по-разпространените блокчейн мрежи, при които информацията е организирана в блокове, Hedera използва постоянно растяща и еволюираща структура от данни, наречена hashgraph. Hedera се възползва от предимствата на този вид структура, за да създаде мощен консенсус алгоритъм, който е способен да постигне същите резултати като най-разпространените блокчейн мрежи (Биткойн, Етериум), при това значително по-бързо, ефективно и при по-голяма степен на защита. Друга отличителна черта на Hedera е моделът на децентрализирано управление на мрежата, който включва управителен съвет с членове, участващи на мандатен принцип. Сред настоящите членове на управителния съвет са имената на Deutsche Telekom, IBM, Boeing и LG Electronics.

  - CUDOS е проект за създаване на глобална блокчейн мрежа за облачни изчисления (cloud computing), който е ръководен от компанията CUDO Ventures. Специален софтуер позволява на хора и организации да отдават към мрежата изчислителната мощ на притежавани от тях компютърни устройства, когато те не са в режим на активна употреба. Блокчейн мрежата ще позволява на потребителите да използват тези изчислителни ресурси срещу заплащане в CUDOS токени. Хората, които отдават ресурси към мрежата, получават токени въз основа на техния принос. Целта на проекта е да се създаде платформа, която да възнаграждава отдаването на ресурси в глобален мащаб, като в същото време е по-евтина и достъпна за крайния потребител от стандартните cloud услуги.

  - The Graph е индексиращ протокол за отправяне на заявки за данни към блокчейн мрежи като Ethereum и IPFS (InterPlanetary File System). Използвайки технологията на the Graph, всеки може да създаде отворени APIs, наречени subgraphs, които осигуряват достъп до информация, съхранявана в отворени блокчейн мрежи с доказан интегритет. The Graph предоставя бърз, надежден и сигурен начин за извличане на подобни данни.

  Снимка: Образователната инициатива на LimeChain за блокчейн програмисти - LimeAcademy

  Колко души работят по всеки от проектите?
  - Hedera - ~19 човека
  - CUDOS - ~15 човека
  - Universe - ~10 човека
  - Mantra - ~6 човека
  - TheGraph - ~4 човкеа

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Go, Solidity, Node.JS, React, Next.js, GraphQL, Java, etc.

  Снимка: Огнян Чиков и Иван Стоянов

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
  Работният процес е организиран на двуседмични спринтове, като не работим изцяло по Scrum, а по-скоро нагласяме процеса спрямо нуждите на проекта, клиента и екипа. В един проект може да сме изцяло Scrum ориентирани, в друг – не толкова. Всеки проект има Sprint Planning и Daily Sync срещи.
  При други по-големи проекти имаме отделни Backlog Grooming срещи, а след всяка нова версия, която пуснем, правим и Retrospective meeting. Едно от основните ни правила е да избягваме излишен шум в процесите – в един проект нещо може да работи, а в друг – не. Въпреки че имаме ясно разписани delivery guides, помагаме на екипите и разчитаме на това те сами да изберат кой би бил най-добрият подход спрямо ситуацията, проекта и нуждите на клиента и екипа.
  Всеки проект и екип имат отделен Project Manager и Tech Lead, а отделно имаме архитекти в компанията, които отговарят за техническото решение по няколко проекта. Те следят имплементацията на проекта, помагат на екипа и се включват, когато трябва. Също така въвеждаме нова роля от тази година – Engineering Manager – чиято цел е да следи и менторира екипи по няколко проекта, както от техническа, така и от оперативна страна. Така изграждаме структурата в компанията, че да няма single point of failure, а да можем максимално ефикасно да си помагаме. Също така максимално много се опитваме да дадем свобода на екипите при вземане на решения и да не се превръщаме в тромава структура.

  Снимка: Георги Спасов и Маргарет Чонгарова

  Как се промениха проектите през годините?
  Когато стартирахме компанията през 2017-а, работехме главно по малки и краткосрочни проекти. Постепенно започнахме да изграждаме име и доверие в световен мащаб и от няколко години се забелязва все по-голям интерес от големи компании. Това ни дава по-голяма стабилност и предвидимост, която ни позволява и да растем устойчиво.
  От гледна точка на технологията в началото, когато бяхме малък екип, имахме обща дневна среща, на която всеки споделяше как е “бедствал” предишния ден. Това беше така, защото сме едни от пионерите в сферата, и тогава шансът да откриеш решение на проблема си в stackoverflow или други сайтове беше много малък. Макар че от тогава до сега сме извървели доста път, все още има подводни камъни, с които се сблъскваме.

  Кои са най-големите предизвикателства?
  Основно разделяме проектите си на три направления – Consulting, Protocols Development и Dapps Development. Всяко от тях крие своите предизвикателства. Consulting-ът изисква доста сериозни знания в blockchain и съответните му приложения. Protocols Development проектите са свързани с разработката на самата блокчейн технология (например Hedera Hashgraph, CUDOS etc.) – такива проекти са по-скоро back-end ориентирани. Dapps Development проектите са свързани с разработката на решения върху вече съществуваща blockchain инфраструктура (такъв клиент ни е UniverseXYZ).

  Николай Тодоров и Живко Тодоров по време на събитие

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за проектите, по които работите?
  Най-голямото постижение, което може да отбележим е фактът, че правим неща, които много малко хора или никой не е правил досега. Ние сме част от core екипите на блокчейн протоколи, които в момента се разработват (Hedera, CUDOS) и всичко, което правим, ще има отражение върху цялостната екосистема и начина, по който светът възприема блокчейн технологията като цяло.

  Снимка: Тиймбилдинг на LimeChain

  Какво предстои при отделните проекти?
  Всеки един от тези проекти е дългосрочен и разрастваме екипите почти постоянно. За някои от клиентите ни започнахме с 1 екип и проект, но вече разделяме подекипи и различни проекти. С клиента ни Hedera Hashgraph започнахме с няколко души екип в Protocols Development направлението, но вече имаме общо 4 подекипа, 2 от които се занимават с Dapps Development.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Лайм Лабс ООД/LimeChain в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ продуктите в България: Какъв продукт разработва AMPECO? 
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва WPX?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Gtmhub?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Региоком България?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Уча.се“
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DROXIC?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Delasport?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи ТехноЛогика?
  ИТ проeктите в България: По какви проекти работи Godel Technologies
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва ICDSoft
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Алтерко“
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Изграждат 5G свързаност по транспортните коридори на България с Гърция и Сърбия
  За целта ще бъде използвано европейско финансиране
  преди 5 часа
  Резултатите на 15-годишните в изследването PISA се влошават
  Изследването е проведено през 2022 г. в областите математика, четене и природни науки
  преди 21 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 22 часа
  преди 22 часа
  преди 23 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers