събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4381 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър финанси в Hitachi Solutions Bulgaria

  За професията, изискванията и перспективите разказва Женя Тодорова, която управлява финансовите и счетоводни дейности в софтуерната компания
  21 март 2023, 09:41 a+ a- a

  Снимка: Hitachi Solutions Bulgaria

  Пред Economy.bg Женя разказва повече за работата си и възможностите за развитие в компанията. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази професия?

  Женя Тодорова е Финансов мениджър в Hitachi Solutions Bulgaria. Тя завършва бизнес администрация и счетоводство в Кьолнския университет в Германия. Започва работа още в студентските си години, като стартира в счетоводния отдел на американски концерн. Минава и през финансовия отдел на телекомуникационен стартъп, в който натрупва опит с имплементирането на ERP системи и управление на разходи. 6 години по-късно и работен опит в Германия решава да се върне в България и тук да прилага придобитите си знания и умения. Първият ѝ работодател е именно Hitachi Solutions Bulgaria. Започва като Финансов специалист и в момента ръководи финансовия екип в България и центъра за споделени финансови услуги, който подкрепя бизнеса на компанията в Германия, Франция, Великобритания и Португалия.

  Какво образование имате?
  Завърших средното си образование в Езикова гимназия в град Бургас. След усиленото изучаване на немски език за мен беше естествено решение да замина да уча в Германия. Там учих в Кьолнския университет, като завърших бизнес администрация и счетоводство и специализирах корпоративни финанси и международно данъчно облагане. В момента работя и върху ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) квалификацията ми, като след успешно завършване на всички изпити ще бъда лицензиран счетоводител във Великобритания. 

  Как стартира Вашата кариера?
  Кариерата ми стартира в Германия още докато бях студентка. Първата ми работа беше в американски концерн. Там придобих опит в основните функции на един счетоводен отдел, като затвърдих знанията, научени в университета. След това исках да придобия повече опит, свързан с корпоративни финанси, и започнах работа във финансовия отдел на стартъп в телекомуникационния бранш.
  Работата в стартъп е много динамична, изисква бързина, креативно мислене и ефективно използване на ресурсите. Там научих как се създават процеси от нулата, всичко свързано с имплементирането на нова ЕРП система и управление на разходи. След 6 години живот в Германия реших, че желая да използвам придобитите знания и умения в България и се преместих да живея в София. 

  Кога и как започнахте работа за настоящия си работодател?
  Присъединих се към Hitachi Solutions Bulgaria в края на 2019 г. като финансов специалист. В началото работех по проект за внедряване на ERP система в една от компаниите на Hitachi Solutions в Германия. Първите месеци от работата ми бяха свързани с много пътувания между Великобритания, Германия и България, като се обучавах на процесите и вътрешната ни ERP система и работех във финансовия отдел на Hitachi Solutions в Германия. По същото време се развиваше и идеята за откриване на офис в България, като на местно ниво бях отговорна за счетоводните/финансовите задачи и други основни неща като откриване на банкова сметка, заплащане на доставчици. Всеки ден беше изпълнен с много динамика, многобройни работни срещи с нови колеги и придобиване на нови знания.
  С много усилия година след моето започване успяхме да изградим и център за споделени счетоводни и финансови услуги с добре работещи и структурирани финансови и счетоводни процеси, политики и правила за няколко държави в Европа. Моят екип в момента се състои от 7 души, като успешно отговаряме за счетоводните функции във Великобритания, Германия, Франция, България, а отскоро и в Португалия. И тук бих искала да благодаря на всеки един член от екипа ми за усилията и всеотдайносттa през последните 3 години! Благодарение на това, че работим синергично и сме много сплотени, сме готови да бъдем добър партньор на бизнеса, който е способен да посрещне организационните и стратегически промени в компанията и да предоставя висококачествена услуга. 

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  В момента отговарям за финансовите и счетоводните дейности на клона ни в България, както и за споделените финансови/счетоводни услуги. В задачите ми влизат управление на дейността на финансовия отдел, финансови одити, годишни/месечни финансови приключвания, комуникация с външни доставчици на услуги, изготвяне на анализи, въвеждане, поддържане и оптимизиране на вътрешните процеси в компанията.
  Неизменна част от ежедневните ми отговорности е и грижата за екипа, правилното разпределение на отговорностите, тяхното развитие и обучение, както и да им помагам в решаването на ежедневни казуси.

  По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
  Най-често комуникирам с екипа ми и колегите ми от финансовите отдели във Великобритания и Германия. Често ми се налага да комуникирам и с мениджъри или консултанти от други екипи, за да решим определен казус или за да подобрим процес. 

  Как типично протича един работен ден?
  Тъй като сме глобална компания с офиси на няколко континента, денят ми започва първо с прочитане на имейлите ми, които са изпратени вечерта, преглеждам и общите ни пощи, за да бъда по-добре информирана за отворените задачи на екипа. Имам срещи с екипа ми, за да обсъдим отворени проблеми и решенията им. Част от отговорностите ми включват оптимизиране и създаване на вътрешни процеси, което е свързано със срещи с отделни екипи. Разбира се, като всеки финансист голяма част от времето ми отделям и в работа с ERP системата ни и Excel. 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Освен отлични счетоводни и финансови знания, бих добавила внимание към детайлите, логическо и аналитично мислене, както и отлични комуникативни умения за работа в екип. Финансовият мениджър би трябвало да има и способността да синтезира добре информация от различни източници, както и да е готов да поеме отговорност и понякога да взема трудни решения. 

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Въпреки че счетоводните/финансовите познания като тези, придобити чрез ACCA квалификацията, са решаващи за моята роля, те трябва да бъдат и подсилени с набор от допълнителни умения, като способности за менажиране на ресурси, правни знания и основни познания за услугите, които предлага бизнесът. За да придобия тези умения, в свободното ми време се записвам на допълнителни онлайн курсове. Hitachi Solutions предлага на всички свои служители достъп до учебна платформа, където могат да усвоят нови знания и умения. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Възможностите за развитие в Hitachi Solutions Bulgaria са разнообразни. Въпреки че сме сравнително малък екип, отговаряме за многобройни функции и дейности в няколко държави в Европа, което дава възможност за придобиване на нови и по-задълбочени знания, свързани със счетоводство и финанси, както и за менaжирането на проекти. Компанията ни инвестира и в допълнителното обучение на членовете на екипа. Имаме възможност да опознаем по-задълбочено Microsoft технологии като Power BI, Dynamics 365 и Microsoft planner. Компанията ни също така финансира за служителите си и езикови курсове по английски, немски и френски език. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Може би една от основните заблуди е, че счетоводителите са скучни и извършват само еднообразна административна работа. Не мисля, че в случая на Hitachi Solutions Bulgaria е така. Ежедневно екипът ми се сблъсква с разнообразни интересни казуси и мога да потвърдя, че със сигурност не ни е скучно. 

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден? 
  Времето след края на работния ми ден е ограничено. Обикновено, ако времето позволява, обичам да се разхождам с приятеля ми или да готвим заедно. Като през уикенда се опитвам да прекарам време със семейството ми и приятели по възможност сред природата. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Hitachi Solutions Bulgaria в JOBS.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като Управляващ ERP консултант в Balkan Services?
  Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?
  Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
  Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
  Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
  Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
  Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
  Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
  Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
  Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
  Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
  Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
  Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

  Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 17 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 21 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 21 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 23 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект