сряда, 31 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4209 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като експерт по анализи и търговия с електрическа енергия в EVN?

  За професията и възможностите за развитие разказва Илия Неделев, който работи от 14 години в EVN
  23 февруари 2022, 10:56 a+ a- a

  Илия Неделев - експерт „Анализи и търговия с ел. енергия“ в EVN

  Илия Неделев е експерт „Анализи и търговия с ел. енергия“ в EVN. Завършва средното си образование в Търговска гимназия – гр. Пловдив, специалност „Банково дело“, а след това придобива бакалавърската степен специалност „Аграрно инженерство“ в Аграрен университет – гр. Пловдив. Дипломира се като магистър по финансов контрол и външен одит в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – гр. Свищов. Вярва, че образованието не приключва с дипломите от университета и не спира да развивам знанията си чрез допълнителни квалификации и курсове. 

  За началото на своята кариера споделя: „Още като дете имах влечение към точните науки и някак естествено това ме насочи към професиите, свързани с математиката. Знаех, че това е силната ми страна, но като повечето младежи не бях сигурен с какво искам да се занимавам. Мисля, че работата и учението вървят ръка за ръка, затова като ученик работех през летните ваканции, а като студент успявах да съвместявам и лекции, и работа.“

  Пред Economy.bg Илия разказва повече за работата си и възможностите за развитие в EVN. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази професия?

  Име: EVN България
  Сфера на дейност: Енергетика
  В България от: 2005 г.
  Брой служители глобално: над 6 000
  Брой служители в България: над 2 300
  Офиси в България: гр. Пловдив, гр. София и областните градове на Югоизточна България Клиенти/Пазари: Снабдяваме повече от 1,5 млн. клиенти с електроенергия, както и над 30 000 с топлоенергия
  Кога и как започнахте работа в EVN България?
  Преди 14 години започнах работа в EVN като оператор в телефонния център. Ние сме компания, в която могат да намерят реализация хора с разнородни интереси, затова, докато още опознавах компанията отвътре, започнах да следя различните отворени позиции. Привлече ме позицията за вътрешен одитор и това ме насочи да избера магистърската си степен по финансов контрол и външен одит. 

  През първата година от работата ми в телефонния център имаше отворена позиция за одитор – не се получи тогава. На следващата година се явих на конкурс за оперативен контролинг – одобриха ме и през следващите седем години се развивах в областта на анализите, планирането и Excel (тогава мислех, че го разбирам, а продължавам да го уча и усъвършенствам и до днес). Тъй като бях започнал да уча магистратура с намерението да стана одитор, трябваше да мина и оттам, кандидатствах отново на вътрешен конкурс, одобриха ме и няколко години работих като такъв. 

  В момента работя като експерт по анализи и търговия с електрическа енергия.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Наблюдаваме и анализираме пазарите на електрическа и балансираща енергия, както и други свързани пазари. Планираме цени, количества и изготвяме различни сценарии при промени на пазара, на нормативната уредба или при промяна в правилата на търговия. Търсим възможности за намаляване на разходите и увеличаване на приходите.

  Правим анализи на отклоненията от плана, къде, как и защо са се случили или не са се случили. 

  Работим с огромни масиви от данни и трябва да сме много точни и гъвкави, така че максимално бързо да отговорим на различните предизвикателства.

  Освен българския пазар следим и другите пазари в региона и цяла Европа. Информацията е в голям обем и се променя динамично, затова при нас е ключова работата в екип. Точно затова са ни необходими различни знания и умения, които не биха могли да бъдат изпълнени от един човек.

  Като плюс в професионалното развитие в компанията отчитам факта, че тук имам възможност да участвам в различни проекти, които не са свързани пряко с основната ми работа. Това ми дава възможност да имам широк поглед върху цялостната дейност в компанията. 

  Как типично протича един работен ден?
  Първо се заемам със спешните задачи, ако има такива, и след това с текущите, защото първите часове от работния ден съм най-продуктивен. Старая се да записвам и планирам работата си понякога с месеци напред. Правя си напомняния, така че да не се притеснявам, че ще пропусна нещо и така не се налага да помня всичко. 

  Работата ми на контролер ме научи да оптимизирам задачите си и когато е възможно, да изтеглям напред това, което може да бъде свършено предварително. Така по-лесно се намира време за непредвидените задачи и се намалява натовареността през годината. Това е моят начин да се справям със стреса.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  За да се справяш с тази професия, ти трябват постоянство и търпение, защото работата ни е свързана с огромно количество данни и комуникация с хора. Преди всичко обаче, бих казал, че желанието и мотивацията са тези, които те тласкат напред. 

  Технологиите се развиват и е необходимо да вървиш в крак с времето и да следиш тенденциите в работата си.

  Има много и различни инструменти за анализи, някои по-добри в едно, други – в друго. В отдела ни сме хора с различен профил и използваме различни технологии – MS Excel, Python, работим с невронни мрежи и др.

  Хубаво е да се развиват аналитичните и творческите качества, защото освен инструмента, трябва да знаеш и какво искаш да направиш с него. Необходимо е да развиваш и въображението си, защото често се изискват нестандартни подходи.

  Не на последно място е и умението да си представяш и визуализираш работата си.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Участвам в много и различни обучения, семинари, курсове. Следя новостите в сферите и технологиите, от които се интересувам. Когато видя нещо ново, се питам как и къде мога да го използвам. Набавям си и книги, които ползвам в работата си.

  Уча се и от другите може би защото съм горе-долу по средата. Опитвам се да вземам най-доброто от консерватизма и знанието на по-опитните колеги, както и от ентусиазма и новостите от по-младите. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Една от възможностите за развитие е да ставаш по-добър в това, което правиш, ако си анализатор, да бъдеш още по-добър анализатор.  Живеем в свят на данни и да можеш да ги обработваш, четеш, разбираш и представяш е нещо, което дава много и различни възможности. Друга възможност е да променяш позициите в една компания, защото, ако имаш добра основа, можеш и обичаш да учиш, може да работиш на много различни длъжности – аз съм пример за това. Естествено, може да растеш и нагоре, ако освен знания имаш и качествата за лидер.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Може би това, че всичко е много сложно, че всичко може да се предвиди, че има универсална логика… И аз съм се заблуждавал, че може да се построи нещо много дълговечно (например модел, стратегия). Нещата около нас се променят, променят се закони, технологии, нагласи и още много, много неща. 

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Едно от хобитата ми е да уча. (Често жена ми ме пита как след работа пак ми се сяда на компютъра да правя нещо.) Освен да уча, обичам и да споделям наученото – когато мога, водя обучения. Движението за мен също е важно – ходене, тичане, колоездене.

  Участвам в исторически възстановки и фестивали. Изобщо различни неща, в различни моменти, така че да постигна равновесие.

  Видео за компанията като работодател и свободните позиции в момента вижте в профила на EVN България в JOBS.bg тук 

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в GfK Bulgaria?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш кaто мениджър на програмисти в GfK?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Илия Лингорски, БНБ: България е на финалната права към еврозоната
  Предстои откриване на специализирана интернет страница за еврото
  преди 14 часа
  Служебният кабинет предлага нов удължителен бюджет
  Срокът на действие на сега действащия удължителния закон е до 10 юни
  преди 15 часа
  Електрическите модели на Ford ще могат да се зареждат на зарядните на Tesla в САЩ
  Суперзарядните на Tesla могат да се превърнат в стандарт за индустрията, смята главният изпълнителен директор на Ford
  преди 15 часа
  50 медици завършиха курса по оказване на спешна помощ по въздух
  Това успешно полага основните на системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS)
  преди 17 часа
  Алтерко стартира академия за международни обучения
  Съвместно със СофтУни компанията пусна първия си международен онлайн курс