четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2152 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Success Lead (TSL) в SoftServe Bulgaria?

  За професията, възможностите и предизвикателствата разказват Мая Коева, Джулия Петкова, Гергана Войнова, Василена Стаматова и Лада Свечникова
  13 юли 2023, 10:54 a+ a- a

  На снимката от ляво надясно: Джулия Петкова, Гергана Войнова, Лада Свечникова, Василена Стаматова, Мая Коева

  Какво е да работиш като Talent Success Lead (TSL) в SoftServe Bulgaria? Повече за професията, какви умения и качества са необходими и кои са най-големите заблуди за позицията на Talent Success Lead, разказват Мая Коева, Джулия Петкова, Гергана Войнова, Василена Стаматова и Лада Свечникова от SoftServe Bulgaria.

  Снимка: Мая Коева, SoftServe

  Мая, Джулия, Гергана, Василена, Лaда, бихте ли се представили и споделили какво образование имате?
  Мая Коева: Бакалавър по психология.

  Джулия Петкова: Магистър съм по трудова и организационна психология и бакалавър по психология – Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

  Гергана Войнова: По завършено образование съм лингвист. Успях и семестриално да завърша MBA в Китай преди пандемията.

  Василена Стаматова: Имам бакалавърска степен по педагогика с френски език.

  Лада Свечникова: Завършила съм магистратура, специалност „Индийско и иранско културознание и обществознание“, профил „Иранистика“, а преди това бакалавър по направление „Връзки с обществеността“ – и двете специалности завърших в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

  Снимка: Джулия Петкова, SoftServe

  Как стартира Вашата кариера?
  Джулия Петкова: Още докато учех психология, кандидатствах за първия си стаж в областта на човешките ресурси и бях одобрена. Стажът беше в голяма международна компания, имах личен ментор и продължителността беше почти 1 година. След стажа успешно бях одобрена да подпиша трудов договор и оттогава вече 7 години съм заемала позиции само в областта на човешките ресурси.
  Гергана Войнова: Кариерата ми започна като рисърчър и оператор бази данни. Използвах езиковите си умения, за да проучвам информация на китайски и руски и да я преобразувам и систематизирам на английски. Впоследствие преминах в сферата на управлението на екипи.
  Василена Стаматова: Преди да стана част от SoftServe Bulgaria, работих в продължение на 10 години в една и съща компания. Там в началото се занимавах основно с административна работа, но след това бизнесът се разви и компанията започна да разработва собствени софтуерни продукти. Тогава започна и да се разшири екипът, така че аз започнах да се занимавам с рекрутмънт, интервюта, наемане на хора, HR дейности, до счетоводна работа и въобще всичко, свързано с хората в екипа.

  Снимка: Гергана Войнова, SoftServe

  Кога и как започнахте работа при настоящия си работодател?
  Мая Коева: След повече от 8 години при предишния ми работодател реших, че имам нужда от ново предизвикателство и започнах да разглеждам отворени възможности за работа. За SoftServe научих от приятел, от когото и бях препоръчана в компанията. И така в началото на декември 2021 търсената промяна стана реалност.
  Джулия Петкова: Работата при сегашния ми работодател SoftServе стартирах през март месец 2021 година (преди 1 година и половина). Бях препоръчана за позицията Talent Success Lead от моя приятелка и за мен беше мечта да заема точно такава длъжност. Не бях кандидатствала в друга компания, единственото място, в което исках да продължа развитието си, беше SoftServe.
  Лада Свечникова: В SoftServe работя вече близо месец. Попаднах тук случайно, получих обаждане от приятелка, която в момента ми е колежка – другото вече е ясно. Бях срещала името на компанията в интернет пространството и навсякъде попадах на изключително позитивни отзиви, както в качеството ѝ на работодател, така и в качеството ѝ на успешна и водеща софтуерна компания в България.

  Снимка: Василена Стаматова, SoftServe

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Джулия Петкова: Позицията е много комплексна и всеобхватна като отговорности и именно това я прави толкова интересна за мен. Основните отговорности са насочени към кариерното развитие на служителите в компанията – консултираме ги относно проектите, в които могат да бъдат включени, и обученията, които могат да преминат, за да придобият допълнителни квалификации. Компанията предлага разработването на индивидуален кариерен път за всеки служител и ние участваме активно в този процес.
  Лада Свечникова: TSL ролята е ценна с това, че е фокусирана върху развитието на служителите в компанията и цели да предостави информация и насоки как даден служител може да развие своя потенциал и професионална квалификация в рамките на SoftServe. Малко компании имат подобна роля в своята структура, и мисля, че е наистина много полезна за екипите, защото дава ценна насока за развитие. Тук в SoftServe имаме вътрешен сертификационен център, който подпомага подготовката, регистрацията и явяването за придобиване на избрания от служителя сертификат. Като доверен партньор на водещите клауд платформи (Google, AWS, Azure), нашите колеги имат безплатен достъп до техните акселераторски програми, а явяването за сертификат се поема изцяло от компанията. За служители, които търсят промяна в професионалното направление, предлагаме и различни ритрейнинг програми, водени от вътрешни експерти. Ние в ролята на Talent Success Lead съдействаме на колегите във всяка стъпка от този процес.

  Снимка: Лада Свечникова, SoftServe

  По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
  Мая Коева: SoftServe е дигитална компания, проектите ни са в сферата на високите технологии. Ролята ми изисква да поддържам тесен контакт с всички отдели в компанията.
  Джулия Петкова: Проектите, по които работя, са предимно в сферата на Healthcare. Имаме проекти в Manufacturing & Production, Retail, Fintech, Oil & Gas и други. Комуникираме с различни отдели в компанията. Главната ни роля е да сме мост между служителите и проектните мениджъри. Регулярни срещи имаме и с екипа отговорен за подбор в компанията, за да можем да идентифицираме заедно настоящите нужди от нови служители спрямо активните проекти.

   

  Как типично протича един работен ден?
  Мая Коева: Не бих казала, че имаме типични дни. Общите елементи между всички дни са срещите с колеги, съдействието с най-различни казуси от типа на „имам проблем с някоя от вътрешните системи“ до „искам да сменя направлението“, проверяването за нови възможности и комуникацията с всички заинтересовани страни.

  Джулия Петкова: Всеки ден е различен, тъй като работим с хора и е трудно да се предвиди графикът за деня в голям детайл (точно това прави ролята на Talent Success Lead толкова интересна: разнообразието и динамичността). Всеки ден включва индивидуални срещи със служители, екипни срещи и срещи с проектни мениджъри, активна комуникация.

  Лада Свечникова: Това беше въпросът, който зададох още в първия си работен ден. Като нов човек в екипа и компанията все още навлизам в роля. Това, което се вижда от пръв поглед, е, че работата на един TSL е динамична. Тъй като работим с хора, попадаме ежедневно на ситуации от различни естество, които изискват задълбочено обсъждане, аналитично мислене и гъвкави решения.

  Снимка: Джулия Петкова, Мая Коева, Гергана Войнова - SoftServe

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Всички сме обединени около това, че на първо място бихме поставили добрите комуникативни умения и умение за работа с хора – за да сме добри в това, което правим като TSL-и, е необходимо да имаме добър контакт и връзка на доверие с колегите, мениджърите и всички роли в компанията.

  Адаптивност – за да се нагаждаме към променящата се ситуация, и да избираме най-продуктивната стратегия за действие. В допълнение в компанията често се правят нововъведения, вътрешните процеси и системи се развиват и подобряват. Комбинативност и умения за решаване на проблеми – особено полезна, когато трябва да намериш решение, което е добро за всички страни.
  Умение за работа в екип – задължителен момент в работата ни и необходимо условие за успех.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Мая Коева: Тук служителите разполагат с изобилие от ресурси за учене, пълен достъп до платформата Udemy, имаме добре развита менторска култура, регулярно се организират сесии за обмен на нови знания и опресняване на знанията и всичко това създава много благоприятна среда, в която човек да учи и развива квалификацията си. Извън работа черпя полезна информация, свързана с професията ми, като слушам тематични подкасти или търся информация в интернет.
  Джулия Петкова: SoftServe има собствен вътрешен университет, който съществува повече от 15 години. В него има най-различни вътрешни и външни обучения. Също така имаме менторска програма. За мен беше много полезно да почерпя опит и да получа индивидуални насоки от хора с повече от 20 години опит. Имаме и курсове по чужди езици, които също ни помагат да се развиваме.
  Василена Стаматова: Всеки ден се уча! Вземам пример от колеги, от моя мениджър, чета всякаква литература. :) Човек винаги има какво да научи и е хубаво да е отворен за това. Също така харесвам и уважавам градивната критика и се радвам, че работя с хора, с които споделяме откровеното си мнение по всякакви теми – така мисля, че всички се развиваме.

  Какви са възможностите за развитие?
  Мая Коева: Ние насърчаваме и подкрепяме развитието на служителите както вертикално, така и хоризонтално в други направления. В последната година имаме пресни примери и на колеги от нашия екип, които взеха решение да сменят изцяло ролята си от HR към по-техническа роля, положиха усилия да се преквалифицират и получиха възможност да започнат нов кариерен път в компанията.
  Гергана Войнова: Харесва ми, че тук има много добре развити кариерни пътеки както за хора, които следват едно направление, така и ако човек реши да промени професията си. Така че по- скоро се питам накъде, а не как. :)

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Джулия Петкова: Според мен най-големите заблуди са 2: всеки може да стане HR и HR професията в бъдеще ще изчезне и ще бъде заменена от изкуствен интелект. Вярвам в прогреса и развитието на технологиите, но човешкият фактор, адаптивността и индивидуалният подход в нашата професия не вярвам, че може да бъдат предварително програмирани и заменени.
  Мая Коева: Мисля, че всички сме чували вица:
  „-Какво правят ЧР-и като се пенсионират?“
  „-Пак нищо“
  Мит е. :)
  Василена Стаматова: Най-голямата заблуда във всяка професия е, че си свършил всичко за деня... не, винаги има още. :)

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Мая Коева: Обичам да тичам и да карам колело, така се зареждам и мобилизирам преди началото на работния ден. Часовете след работа обикновено прекарвам със семейството си.
  Джулия Петкова: Както повечето хора, които работят пред лаптоп и професията им не е свързана с активно движение – след работа обичам да посещавам някакъв вид спорт. Предпочитам груповите тренировки и в момента посещавам CrossFit тренировки, които много ми помагат да променя фокуса.
  Гергана Войнова: В извънработно време обичам да се фокусирам върху семейството. Засега това включва много цапане с боички, детски танци и разходки. Покрай това се опитвам да ми остава и време за поне едно хоби – народни танци.
  Василена Стаматова: Меломан съм, обичам да слушам музика, да танцувам и да ходя на йога. :) Имам 10 годишен син, с когото всяка прекарана минута е безценна! Останалото... път, вино, приятели... и тези няколко неща!
  Лада Свечникова: Много обичам да пътувам. Опознаването на нови страни и култури истински ме зарежда. Друго, без което не мога, е това да съм сред природата.

  По какви проекти работи SoftServe в България вижте тук

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на СОФТСЪРВ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg тук

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като Flying Dutchman в WePrevent?
  Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

  Какво е да работиш като Мениджър Внедряване на Нови Продукти в BTL Industries? 
  Какво е да работиш като Junior SAP Consultant в Атос България Компетънси Център?
  Какво е да работиш като Ръководител на екип управление на проекти в Ленгуидж Беър?
  Какво е да работиш като мениджър финанси в Hitachi Solutions Bulgaria
  Какво е да работиш като Управляващ ERP консултант в Balkan Services?
  Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?
  Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
  Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
  Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
  Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
  Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
  Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
  Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
  Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
  Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
  Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
  Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

  Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 15 часа
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции
  преди 15 часа
  Fitch потвърди рейтинга на УниКредит Булбанк на 'BBB'
  Перспективата пред банката е стабилна
  преди 16 часа
  5% ръст на пътуванията на българи в чужбина през април
  С над 20% се увеличават пътуванията с цел почивка и екскурзия, показват данните на НСИ
  преди 19 часа
  ЕС одобри закон, който ще засегне вноса на газ
  Той въвежда лимити върху емисиите метан
  преди 20 часа
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране