събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2643 прочитания

    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва App Streams?

    Повече за проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Стоян Симов – CEO, App Streams Ltd.
    15 ноември 2023, 10:06 a+ a- a

    Снимка: App Streams

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    Какви продукти разработва App Streams, научете от Стоян Симов – CEO на компанията.

    Стоян Симов – CEO на App Streams

    Стоян, разкажете ни кои са ключовите проекти, по които работят екипите в България.
    App Streams разработва цялостни решение за млади и скалиращи компании – уеб, мобилни, бекенд и тестинг разработки за своите клиенти и техните продукти. През годините сме имали възможност да работим по много и разнообразни проекти в различни бизнес сфери – в автоиндустрията, в сферата на IoT технологиите и продажбите, в здравната индустрия, в логистичната, а напоследък доста интензивно и в областта на изкуствения интелект. Благодарни сме за възможността да сътрудничим с компании като Perry Health, АвтоИконом, Econic One, Saga, Ethermind, Novalog.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Ще разкажа накратко за проектите, по които работим в момента.

    Автоиконом: Персонализирана уеб и мобилна SaaS платформа за дигитализация на процесите по автомобилно обслужване. Тя позволява двупосочна комуникация и интерактивни процеси за обслужване и управление на клиенти в областта на поддръжката, застраховането и лизинга на автомобили. Специално предназначена е като оптимизирано софтуерно решение за Fleet Management за малки и големи флийтове. Изграден е пълен набор от дигитални инструменти за обслужване на клиенти и автомобили като споделени календари и графици, активиране на собствена партньорска мрежа и дигитална сервизна история, онлайн разплащания. Включват се 3 мобилни apps, 2 Web Admin apps, общ Cloud Backend.

    Платформата Автоиконом дигитализира клиентското обслужване на автомобилната, застрахователната и лизинговата индустрия. Снимка: App Streams

    Perry Health: Уеб платформа за дистанционно наблюдение на пациенти. Административният портал, разработен от нашия екип, дава възможност на медицинския персонал да следи всичките си пациенти, включително нивата на глюкоза в кръвта, различни анализи и друга важна информация, която е от съществено значение за лечението, наблюдавана и анализирана от експерти в областта с предложения от системата.

    Saga: Иновативна колаборативна уеб платформа за създаване и управление на бележки, задачи и инструменти. Предлага съвместни решения на различни екипи, използвайки AI технологии за подобряване на креативността и продуктивността. В този проект нашият екип участва много успешно за създаването на Saga AI чрез безпроблемна интеграция с OpenAI.

    Ethermind: Иновативна платформа със съвременен дизайн, която използва персонализиран подход за отговаряне на въпроси на базата на AI чрез качване на документи и създаване на контекст за задаване на специфичен тон на чатбота. Началната фаза включваше изграждането на POC ( Proof of Concept) за потвърждаване на бизнес нуждата, която не след дълго прерасна в MVP (Minimum Viable Product).

    Novalog:Логистична уеб платформа, създадена с цел улесняване и опростяване на бизнес процесите по дистрибуция на продукти в земеделския бизнес. Предоставя възможност за управление на бази от клиенти, договори, поръчки и движения, продукти и др.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    По описаните продукти работят около 15 – 20 души. Екипите най-често се състоят от Front-Еnd и Back-Еnd разработчици, UX/UI дизайнер и QA специалисти.
    Базирано на всеки проект, най-често ние назначаваме като dev екип по 1 Front-End Developer, 1 Backend Developer, за да може визуалната част да си говори и препраща информация с бизнес логиката и данните на сървъра. Спрямо сложността на съответния продукт могат да бъдат увеличени ресурсите по отделните компоненти.
    Задължителна част, с която започва всяка нова платформа, е изграждане на графичен дизайн, базиран на User Experience (потребителското изживяване) за персоната, която ще използва платформата. Това е изключително важна стъпка, която комбинира изчистване на бизнес изискване и поставяне на рамки за визуализация на бизнес логиката пред клиента.
    Много важна стъпка преди пускането на всяка нова функционалност или рилийз на продукт e валидирането от страна на QA специалисти. Било то ръчно или автоматизирано, то носи сигурност на клиента, че наборът от test cases (процесите в продуктовата логика) са написани и тествани в различни сценарии за отделни устройства и стъпки.
    Практиката ни сочи, че най-често отделянето на екип за даден проект е между 2 и 6 души, като много често това става постепенно, в зависимост от спецификите на всеки продукт.

    “Важно е в хода на изграждане на дизайна той да бъде тестван на реални устройства” - Пламена Цекова, UX дизайнер в компанията. Снимка: App Streams

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    В зависимост от продукта инженерните ни екипи използват разнообразни решения и инструменти. Опитваме се да реализираме проектите си с трендови технологии основно в света на JavaScript, които да гарантират лесна последваща поддръжка и дълъг живот на решенията ни.

    Mobile: React Native, iOS (Swift), Android (Kotlin), Flutter
    Web: ReactJS, Redux, Context API, Material UI, Ant Design, WebPack
    Backend: NodeJS (Express), Python, GoLang, OpenAI integration, Langchain, GraphQL, ChromaDB, Azure, Cloud & Storage, AWS Services, Firebase, Digital Ocean
    QA: Qase, Cypress, PlayWright, Selenium (TEstNG), Postman, SoapUI
    UI/UX: Figma, Adobe Illustrator, Sketch, Adobe Photoshop

    Част от екипа на App Streams. От ляво на дясно: Иван Иванов - Front-End Developer, Антон Колев - QA Specialist, Момчил Камбарев - QA Specialist, Иван Адамов - Back-End Developer, Стефан Цеков - Full-Stack Developer. Снимка: App Streams

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения? Работният процес в компанията следва Agile методологията и в частност Scrum. Най-често формираме спринтове от по 2 седмици. През този период се изминава целият процес от идеи до същинска имплементация и тестове, като в края на всеки спринт има рилийз, който добавя определена функционалност към продукта. През това време връзката с всички заинтересовани лица е активна, провеждат се Daily syncs, a след даден рилийз се насрочва и Retrospective среща за обсъждане на процеса до момента и насоки за това какво би могло да се подобри.

    Как се промениха проектите през годините?
    Когато стартирахме компанията през 2017, работехме главно по малки и краткосрочни проекти. През годините разширихме портфолиото си от клиенти в различни бизнес сфери и в различни държави. В момента имаме клиенти от Западна Европа, САЩ и България, като всички те са с различна бизнес насоченост, имат различни специфики и проблеми за решаване и съответно изискват различен подход и доза гъвкавост от страна на нашите екипи. Една от последните тенденции, в която се включихме, е добавянето на функционалности, свързани с изкуствения интелект към повечето продукти. Това изгражда много опит и увереност в нашите специалисти за справяне с трудности от всякакво естество.

    Кои са най-големите предизвикателства?
    Екипът ни се развива бързо и за нас беше важно да намерим нужния баланс между опитни специалисти и по-млади, но талантливи такива, които да развием в правилната посока. Но с много труд, позитивизъм и целенасочени действия успяваме да достигнем търсения баланс.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за ключовите проекти, по които работите?
    Най-голямото постижение е формираният ни качествен екип. Хората са на първо място, за да се получи крайният резултат – добра и качествена работа, да се развиват, да надграждат уменията си и разбира се, да помагат на клиентите в осъществяването на техните визии и бизнес концепции. Това не би било успешно, ако екипът ни не е сплотен и качествен. Работната ни среда е базирана на доверие, уважение и работа в екип и насърчава свободното споделяне на идеи и развитието на хората.
    Освен това за нас е много важно да създаваме дългосрочни отношения и партньорства с нашите клиенти. Държим на клиентите си и рядко имаме еднократни ангажименти. Това е процес, който изисква отдаденост и постоянство както в комуникацията, така и в качеството на доставените услуги и разработки.

    Летен тиймбилдинг 2023. Снимка: App Streams

    Какво предстои при отделните проекти?
    В последната една година започнахме два нови проекта в сферата на изкуствения интелект (AI). Това дава възможност за развиване на функционалности в помощ на много продукти, а също и развитие на уменията на екипа в тази сфера. Тази добавка е приложима за почти всеки продукт – било то от обикновен чатбот до изграждане на собствен контекст или стил на възприемане и отговаряне от бота.
    Стараем се развитието и надграждането по проектите ни да не спира. За нас е важно винаги да предлагаме допълнителни подобрения и съпорт на клиентите, за да улесним тяхната работа и да подпомагаме развитието им.

    Вижте профила и актуалните позиции на App Streams Ltd в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ПРОЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ:   

    По какви проекти работи SiteGround?
    По какви проекти работи TSD?

    По какви проекти работи Cosmos Thrace?

    По какви проекти работи Commetric?
    По какви проекти работи Центърът за интелигенти операции на Accenture в България

    Какви продукти разработва Tarya Fintech?
    По какви проекти работи Next IT Services?
    Какви продукти разработва CSoft?

    По какви проекти работи Burgiss?

    Какви продукти разработва DevOcean Solutions

    По какви проекти работи Digital Workplace екипът на Commerzbank DTC Sofia
    По какви проекти работи Антхил?

    По какви проекти работи Абалта Технолоджис?
    Какви продукти разработва iCard?

    По какви проекти работи SAP екипът на KPMG IT Service?
    По какви проекти работи Коника Минолта България?

    По какви проекти работи SoftServe в България?
    По какви проекти работи GlobalFoundries България?

    Какви продукти разработва Software AG България?
    По какви проекти работи myPOS?    
    Какви продукти разработва Uber Engineering София?
    По какви проекти работи Sciant?

    По какви проекти работи Обджект Системс Интернешънъл?
       
    По какви проекти работи Дигиталният Технологичен център на Commerzbank?
    По какви проекти работи Modern Workplace сервизната линия на DXC Technology?
    По какви проекти работи INDUSTRIA?
    По какви проекти работи Software Engineering екипът на KPMG IT Service?
    Какви продукти разработва SMSBump?
    Какви продукти разработва Treasury Intelligence Solutions?
    По какви проекти работи Деспарк?
    Какви продукти разработва Cobuilder?
    По какви проекти работи Zariba Games?
    По какви проекти работи СТАНГА?
    По какви проекти работи отделът по киберсигурност на DXC Technology България?
    По какви проекти работи SEPA Cyber Technologies?
    По какви проекти работи Accedia?
    По какви проекти работи Festo в България?
    По какви проекти работи SoftGroup?
    По какви проекти работи LimeChain?
    Какъв продукт разработва AMPECO? 
    Какви продукти разработва WPX?
    Какви продукти разработва Gtmhub?
    По какви проекти работи Региоком България?
    Какви продукти разработва „Уча.се“?
    По какви проекти работи DROXIC?
    Какви продукти разработва Delasport?
    По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София?
    По какви проекти работи ТехноЛогика?
    По какви проекти работи Godel Technologies?
    Какви продукти разработва ICDSoft?
    Какви продукти разработва „Алтерко“?
    Какви продукти разработва OfficeRnD?
    По какви проекти работи Motion Software?
    По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    По какви проекти работи TINQIN?
    По какви проекти работи Tek Experts?
    Какви продукти разработва TIMIFY?
    По какви проекти работи Eos Matrix?
    По какви проекти работи GemSeek?

    По какви проекти работи Milestone?
    По какви проекти работи ITGix?
    По какви проекти работи Devision?
    Какви продукти разработва Acronis?
    По какви проекти работи EPAM Systems
    По какви проекти работи KPMG ITS?
    По какви проекти работи Scalefocus?
    Какъв продукт разработва OpenTag?
    По какви проекти работи Anakatech?
    По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    Какви продукти разработва Balkan Services?
    По какви проекти работи Нетера?
    По какви проекти работи Fourth?
    По какви продукти работи Dynamo Software?
    По какви проекти работи Мнемоника?
    По какви проекти работи Paysafe?
    Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    Какви продукти разработва PROS?

    По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    По какви проекти работи Tick42?
    По какви проекти работи Grafixoft?
    По какви проекти работи Gameloft?
    Какви продукти разработва VMware?
    По какви проекти работи HeleCloud?
    Какви продукти разработва AtScale?
    По какви проекти работи Smart IT?
    Какви продукти разработва Infragistics?
    По какви проекти работи Appolica?
    По какви проекти работи Astea Solutions?
    По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    По какви проекти работи HPE?
    По какви проекти работи Mansion?
    По какви проекти работи А1 България?

    По какви проекти работи Dreamix?
    По какви проекти работи Immedis?
    По какви проекти работи SEEBURGER?
    По какви продукти работи DIGITALL
    По какви проекти работи Енетпулс?
    Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    По какви проекти работи Блубито?
    По какви проекти работи Модис?
    Какви продукти разработва Playtech?
    По какви проекти работи Coherent Solutions?
    Какви продукти разработва Experian?
    По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    По какви проекти работи МенторМейт?
    По какви проекти работи Proxiad?
    По какви проекти работи DataArt?
    По какви проекти работи Resolute Software?
    Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години