събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1832 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като Senior Manager Key Accounts в Монделийз България?

    За професията, възможностите и предизвикателствата разказва Яница Георгиева, която отговаря за развитието на бизнеса в международните вериги в България
    23 ноември 2023, 10:30 a+ a- a

    Яница Георгиева - Senior Manager Key Accounts в Монделийз България. Снимка: Монделийз

    Яница Георгиева е Senior Manager Key Accounts в Монделийз България. Има магистратура по бизнес администрация и комуникации от УниБИТ, където завършва и бакалавърската си степен по информационно брокерство. 

    Пред Economy.bg Яница разказва защо и как избира търговската професия, за своята позиция, какви умения и качества са необходими, за да работиш в сферата на продажбите, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за тази професия.

    Яница, как стартира Вашата кариера в сферата на продажбите?
    Непланирано, защото реших да грабна първата възможност, която се появи в началото на моя професионален път, а именно асистент „Търговски маркетинг бисквити“ в Kraft Foods. Година след това се случи разделението на компанията на Монделийз и Якобс Дау Егбeртс (JDE), което беше свързано с разделението на бизнеса и някои трансформации. Така попаднах в екипа на Якобс Дау Егбертс, водеща компания за кафе и чай в света, където поех функциите на шопър маркетинг.

    Кога и как започнахте работа в Монделийз?
    Всъщност, настоящият ми работодател (Монделийз) не беше непознат за мен, тъй като аз стартирах своя път в FMCG сектора именно в тази компания. Но след четири години в сферата на кафето (JDE), попаднах на обявена позиция в Монделийз, като тогава се търсеше регионален Супервайзор за гр. София. Това беше моментът, в който от маркетинга преминах към продажбите. Така погледнато, може би  звучи като крачка назад в кариерното развитие на човек, но аз видях в тази нова възможност перспектива за бъдещо развитие. И така стартирах по стълбичката на сейлса (в отдел „Продажби“), започвайки като Супервайзор в Монделийз България. Малко след това бях промотирана и отговарях за продажбите в традиционна търговия, където ангажиментите ми се отнасяха до отношенията ни с дистрибутора в София. И така до днес, когато заемам позицията на Senior Key Account мениджър „Международни вериги“. С всичко това бих искала да кажа, че никога не е късно човек да тества себе си и характера си в нови позиции, да търси нови възможности за развитие, стига да е достатъчно наясно с желанията, възможностите и разбира се, с целите, които си е поставил.  

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Като Senior Key Account Мениджър „Международни вериги“ отговарям за развитието на бизнеса ни в международните вериги в България, в това число участвам в преговорите, подготовката и подписването на договорите въз основа на международните изисквания и местните особености. Занимавам се с три категории – шоколад, бисквити, печива. В допълнение съм ангажирана и с подготовката и изпълнението на годишните планове, свързани с различни брандинг активации, кампании и промоции. Възможно е в конкретен период да се реализира даден стратегически за компанията проект, в който отново имам ключова роля. Разбира се, в продажбите всички работим с цифри, така че управлението на бюджета също е част от основните ми задължения. 

    По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често? 
    В тази си роля основните клиенти, с които работя и за които отговарям и представлявам Монделийз, са Метро и Т Маркет. Работя активно с всичките си колеги от отдел „Продажби“, като се опитвам да подкрепям екипите ни по отношение на спецификата и изискванията на клиента – начини на работа, правила, процедури, както и да осигуря оперативно съвършенство в изпълнението на текущите проекти. Работата ми е свързана с ежедневна комуникация с екипите по логистика, маркетинг, планиране на категориите в Монделийз България. Това е задължителен елемент от дейността ми, тъй като всяка бранд активация, промоция или кампания е невъзможна без усилията и участието на останалите функции в компанията.  

    Как типично протича един работен ден?
    Обикновено ставам рано, тъй като денят стартира с обичайната за всяка майка рутина – организация на децата за училище например. В офиса може да ме срещнете доста рано, но това е времето, в което с кафе и сутрешни разговори с други ранобудни колеги стартирам деня си. След което обикновено преглеждам задачите си за деня, свързани с различни презентации и представяне пред клиентите – обсъждане на планирани бранд активности, преглеждане на одобрените планове за доставка, дискутиране на различни промоции и периодите, в които сме планирали те да се случат.  

    „Никога не е късно човек да тества себе си и характера си в нови позиции, да търси нови възможности за развитие, стига да е достатъчно наясно с желанията, възможностите и разбира се, с целите, които си е поставил“, категорична е Яница. Снимка: Монделийз

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Определено гъвкавост и адаптивност. Всеки ден е изключително динамичен и те тласка към нещо различно. Важно е според мен да можеш да общуваш с различни типове характери, да имаш аналитичен ум и да можеш да калкулираш бързо, т.е. да боравиш добре с цифрите. Всеки, занимаващ се с продажби, трябва да умее да работи добре в екип особено когато е част от големи екипи. Да си адекватен и релевантен на променящите се социални и икономически процеси и пазарни тенденции, е нещо, което е задължително като лично и професионално качество. И не на последно място – да познаваш продукта си изключително добре. Разбира се, всичко това се научава и трупа като опит в процеса на работа, но смятам, че са ключови качества за всеки, който е решил да се впусне по пътя на търговията. 

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Клиширано ще прозвучи, но мисля, че всички могат да потвърдят – с непрекъснато учене и участие в редица вътрешни и външни обучения. В Монделийз имаме изградена платформа за вътрешни обучения, която предоставя нови знания по различни дисциплини и/или идентифицирани нужди от знание. Компанията има екип на глобално ниво, който се занимава с поддържане на нивото на знание на служителите  чрез предоставяне на възможности за учене. Един такъв пример е участието ми в The Gap Partnership уоркшоп – външна консултантска компания в областта на управлението, специализирана в преговорите, или наскоро преминатото от мен обучение по RGM (Revenue Growth Management). Възможности винаги има, стига човек да осъзнае необходимостта от допълнителни знания и умения. И тук, ако се върна на предходния въпрос – знанията и квалификацията са важни, защото те помагат да си адекватен на днешния ден и да си в течение с пазарните тенденции.   

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Една от заблудите е, че е лесно и забавно. Мисля си, че съществува вярване, че всички, които се занимават с продажби, са доста бъбриви и комуникативни. Истината е, че, да, ние сме комуникативни, но изключително сериозни в работата си, тъй като в повечето случаи става въпрос за бизнес – пари, таргети, постигане на търговски цели. Според мен има разлика и в това дали си част от екип по продажби в голяма международна компания, или в малка до средна организация. Разликата по-скоро я свързвам с възможностите за гъвкавост и бързи решения. Това в голяма корпорация е по-трудно, тъй като се следват определени правила, процеси и ангажименти не само към бизнес партньорите, клиентите и доставчиците, но и към обществото като цяло.    

    Друга често срещана заблуда е, че постигнат добър резултат ти носи спокойствие и комфорт. Това не е така… динамиката на днешния свят и бизнес е изключително голяма, а за устойчивостта на успеха, на добрия резултат се изискват упоритост и неуморна, системна работа. 

    Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
    В свободното си време основно се занимавам с двете си дъщери, тяхното ежедневие, предизвикателства и  вълнения, но се опитвам да намирам време и за хобито си, което е свързано с градинарството. Обичам също да пътувам, обикновено в големи компании от приятели. Напоследък ми се случиха и две пътувания на дълги разстояния до САЩ и Китай, които също много ме заредиха и впечатлиха. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Монделийз България ЕООД в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

    Какво е да работиш като KYC Analyst в myPOS?
    Какво е да работиш като Касиер-Аранжор в Еником М?
    Какво е да работиш като Експерт Агент в WePrevent?

    Какво е да работиш като Corporate Development Analyst в myPOS
    Какво е да работиш като Supervisor Financial Analysis в myPOS
    Какво е да работиш като Монтажник в Еником М?
    Какво е да работиш като Оператор Видеонаблюдение в WePrevent?
    Какво е да работиш като Мениджър привличане на таланти в Ленгуидж Беър
    Какво е да работиш като Talent Success Lead (TSL) в SoftServe Bulgaria?
    Какво е да работиш като Flying Dutchman в WePrevent?

    Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

    Какво е да работиш като Мениджър Внедряване на Нови Продукти в BTL Industries? 
    Какво е да работиш като Junior SAP Consultant в Атос България Компетънси Център?
    Какво е да работиш като Ръководител на екип управление на проекти в Ленгуидж Беър?
    Какво е да работиш като мениджър финанси в Hitachi Solutions Bulgaria
    Какво е да работиш като Управляващ ERP консултант в Balkan Services?
    Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?
    Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
    Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
    Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
    Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
    Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
    Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
    Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
    Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
    Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
    Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
    Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

    Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години