събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3349 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като старши маркетингов експерт в Hitachi Solutions Bulgaria?

    За професията, възможностите и най-големите заблуди за маркетинг специалистите разказва Ирина Иванова
    20 февруари 2024, 09:42 a+ a- a

    Снимка: Личен архив

    Ирина Иванова е старши маркетингов експерт в Hitachi Solutions Bulgaria. Завършила е УНСС с бакалавърска степен по маркетинг и ВИНС с магистратура по международен бизнес и предприемачество. Зад гърба си има опит в търговски и фармацевтични компании. В Hitachi Solutions Bulgaria започва през лятото на 2022 г. и бързо става част от организационния екип, който се грижи за добрия employee experience на служителите. Интересите ѝ са насочени към създаването на здравословна, хармонична и удовлетворяща работна среда, за да може всеки човек да разгърне потенциала си.

    Пред Economy.bg Ирина разказва повече за работата си и възможностите за развитие в Hitachi Solutions Bulgaria – с какво се занимава един старши маркетингов експерт, какви умения и качества са необходими за тази професия, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

    Как стартира Вашата кариера?
    Двайсетте ми бяха турбулентни от професионална гледна точка. Тогава в България все още доста български фирми бяха в сивата икономика, нямаше толкова много големи международни компании, стъпили на нашия пазар (бел.а. 2004 г.), смених града на живеене поради лични причини, което също оказа своето влияние. Работих за кратко в неправителствена организация, в търговски фирми, в агенция с издателска и събитийна дейност, в сферата на туризма също. Може би най-дългият ми опит до началото на 30-те ми беше в търговски фирми. По един или друг начин винаги някак съм се докосвала до маркетинга във всяка една от компаниите. След като родих първото си дете, изкарах доста време в българска търговска фирма, където на практика можех да прилагам частично наученото от магистратурата ми. Но желанието ми беше да работя за стабилна и утвърдена компания и така, с помощта на съдбата и на стремежа си за по-добро бъдеще, навлязох в събитийния мениджмънт и маркетинг сферата във фармацевтична компания. Неусетно мина почти десетилетие, едно прекрасно място, което завинаги ще остане в сърцето ми! Но отново стремежът за по-добро ме срещна и с настоящия ми работодател – Hitachi Solutions Bulgaria, който вече е в сърцето ми.

    Кога и как започнахте работа при настоящия си работодател?
    Т.нар. Hitachi Journey за мен започна в разгара на лятото на 2022 г. След многото години в една компания имах нужда от промяна, от нещо, което да ме изкара извън зоната ми на комфорт и да провокира по-голям стремеж и удовлетвореност. Попаднах на обявата за маркетинг човек за Hitachi Solutions Bulgaria в LinkedIn и кандидатствах. Нямах абсолютно никакви очаквания, тъй като нямах опит в IT компания, не разбирах нищо от това, бях вече на по-зряла възраст, а легендите казват, че само млади хора биват назначавани в такива компании. След всеки кръг от процеса по подбора желанието се засилваше обаче. Накрая, когато получих предложението за работа, бях много доволна и щастлива, но и притеснена, тъй като в личен план малкото ми дете участваше тъкмо в този период в класирането за първолаци в София и не знаех къде точно щеше да бъде прието. Помолих HR-ите да ме изчакат с отговора ми няколко дни, за да излезе класирането на дъщеря ми и те се съгласиха. Това беше доста положителен знак за мен. И така, в деня, в който разбрах къде ще започне да учи тя, приех предложението за работа и след месец бях вече на линия.
     
    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Основните ми отговорности се променят с времето, но общият лайтмотив е brand awareness на Hitachi Solutions Bulgaria. В ресора ми спадат поддържането на социалните ни канали – създаване на регулярно, консистентно съдържание и криейтиви; създаване на уебсайта ни на български език, тъй като допреди това компанията нямаше такъв за нашия пазар; неговото обновяване, както и създаване на ново съдържание; организиране на събития – вътрешни – тиймбилдинги, коледни партита, вътрешни инициативи за колегите, и външни – участия в кариерни форуми, конференции; организиране на рекламните ни материали; изготвяне на вътрешен нюзлетър за цялата ни организация (вкл. и офисите в другите държави); активно участие в изграждането на работодателската марка – тук тепърва ще задълбавам сериозно; подготовка и организация на CSR инициативи; бюджетиране на маркетинговите дейности; планиране на годишния календар със събития; изготвяне на договори с партньори и др. Като цяло общувам с много колеги и партньори и работата ми е свързана с комуникациите на компанията.

    По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
    Най-често комуникирам с HR отдела ни, тъй като към момента правим HR Маркетинг, за което е необходимо да сме в синхрон. Често комуникирам с колеги от другите държави на Hitachi Solutions, които също се занимават с маркетинг. И разбира се, от гледна точка на вътрешните ни събития, комуникирам с всички!

    Как типично протича един работен ден?
    Обикновено имам план за деня – как би следвало да протече, което, разбира се, не се случва често! Преди да си погледна пощата, първо проверявам социалните ни канали. След това вече минавам имейла, предвидените задачи за деня, подготовката на материали, комуникация, комуникация и пак комуникация. Понякога се налага да се приоритизира, разбира се, и тогава действам на момента.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    За професията маркетинг, и то в частта HR маркетинг, са необходими аналитичен ум, time management (да можеш сам да си организираш времето – много е важно), креативност, внимание към детайла, спонтанност, по малко смелост, за да продадеш идеите си и да ги реализираш, да имаш визия за бъдещето и да планираш. Най-важното може би – да работиш за хората.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Записвам се на различни онлайн курсове, когато имам възможност. Отделно, Hitachi Solutions разполага с вътрешна учебна платформа с най-различни курсове, достъпна за всички служители. А тя е море, има най-различни курсове. Също така се стремя да посещавам и конференции на интересни за мен теми.

    Какви са възможностите за развитие?
    Възможностите за развитие в Hitachi Solutions Bulgaria са разнообразни. Тук се цени проактивността, желанието да работиш, да даваш, съответно и компанията се стреми да „получаваш“, като имам предвид качествената и количествената оценка на твоята работа, колаборация и взаимовръзки с колегите. Всяка година се прави 360-градусова оценка на всеки служител, като се отделя време и внимание на постиженията му, на нагласите му, на всичко. Всеки, който е работил усърдно, може да очаква развитие – хоризонтално, вертикално, според случая. Всяко мнение може да бъде чуто, хората са насърчавани да споделят на глас вижданията си, идеите си, а това винаги е плюс. Подпомага се професионалното развитие на служителите, като им се предлагат и езикови курсове по английски, немски и френски език. Стремим се хората ни да се чувстват оценени, провокирани, удовлетворени и да търсят повече в самата организация!

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Най-голямата заблуда за професията Маркетинг, особено с налагането на дигиталния маркетинг, е, че „по цял ден си цъкам във фейса и инста“. Вярно е, че доста време се изкарва и там, но няма как, тъй като таргет групите ни са там. Голямото предизвикателство е да събудиш интерес в таргет групата и да го задържиш. Голямото предизвикателство е да създадеш лоялност към бранда! Голямото предизвикателство е да създадеш посланици на бранда!

    Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
    Все още съм в периода от живота си, в който активно се грижа за семейството си – две ученички, половинка, а вече и кученце! След края на работния ден продължава другата част от работното денонощие, в което се тича по ученически задачи, приготвят се вечери, обяди, извежда се куче, помага се за домашни, оправя се дома колкото може, без да се прекалява, разбира се... познатата история на повечето български работещи жени. Но с годините се научих, че трябва да отделям време и за себе си, и се опитвам да направя спорта част от ежедневието си. Обичам да чета книги, обичам да излизам сред природата. Със семейството ми се стремим при всяка възможност да сме навън – в парка, в планината, извън града. Обичаме да пътуваме. И разбира се – обожаваме морето!

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Hitachi Solutions Bulgaria в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

    Какво е да работиш като „Анализатор на данни“ във водещата швейцарска банка UBS?
    Какво е да работиш като Senior Accountant-General Ledger в Cargill?
    Какво е да работиш като Специалист обслужване на клиенти и продажби с немски език в Sutherland?

    Какво е да работиш като Сервитьор в сладкарници „Неделя“?
    Какво е да работиш като Senior Manager Key Accounts в Монделийз България?
    Какво е да работиш като KYC Analyst в myPOS?

    Какво е да работиш като Касиер-Аранжор в Еником М?
    Какво е да работиш като Експерт Агент в WePrevent?

    Какво е да работиш като Corporate Development Analyst в myPOS
    Какво е да работиш като Supervisor Financial Analysis в myPOS
    Какво е да работиш като Монтажник в Еником М?
    Какво е да работиш като Оператор Видеонаблюдение в WePrevent?
    Какво е да работиш като Мениджър привличане на таланти в Ленгуидж Беър
    Какво е да работиш като Talent Success Lead (TSL) в SoftServe Bulgaria?
    Какво е да работиш като Flying Dutchman в WePrevent?

    Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

    Какво е да работиш като Мениджър Внедряване на Нови Продукти в BTL Industries? 
    Какво е да работиш като Junior SAP Consultant в Атос България Компетънси Център?
    Какво е да работиш като Ръководител на екип управление на проекти в Ленгуидж Беър?
    Какво е да работиш като мениджър финанси в Hitachi Solutions Bulgaria
    Какво е да работиш като Управляващ ERP консултант в Balkan Services?
    Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?
    Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
    Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
    Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
    Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
    Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
    Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
    Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
    Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
    Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
    Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
    Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

    Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 18 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 18 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 19 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 21 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години