понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2742 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Технологичното звено на Аксенчър в България?

    За ключовите проекти, екипите и технологиите, които използват, научете от Лъчезар Вълчев - Senior Manager и Technology Delivery Lead в компанията
    29 ноември 2023, 12:02 a+ a- a

    Лъчезар Вълчев - Senior Manager и Technology Delivery Lead в Accenture. Снимка: Accenture

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви проекти работи Технологичното звено на Accenture в България пред Economy.bg разказва Лъчезар Вълчев - Senior Manager и Technology Delivery Lead в Accenture. Лъчезар е част от компанията от над 3 години и заедно със своя екип работи по големи проекти в областта на облачните технологии. Има над 20 години опит в IT сферата, като експертизата му обхваща както технологичната част, така и бизнес процесите в индустрията. Изминал е почти целия кариерен път на IT специалист, което му помага да бъде до своите колеги във всеки един аспект от работата им. 

    Разкажете ни кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите в България.
    Аксенчър е сред най-големите технологични компании в света, която обслужва клиенти в над 120 държави и в около 40 различни индустрии. Благодарение на този опит и експертиза Технологичното звено в България има щастието да работи с най-големите и разпознаваеми брандове в света. 

    Заедно с моя екип ръководим и изпълняваме проекти за компании като Allianz, BWM, SAP и др. Като техен основен партньор нашата роля е да ги консултираме и да изпълняваме част от техните програми за развитие. Разработваме продукти в сферата на иновациите,  устойчивото развитие и зелените технологии. Осигуряваме решения за дигитална трансформация, machine learning, AI, big data и др.  

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    За такъв тип клиенти и проекти Аксенчър е основен партньор, който помага за осъществяването на техните дигитални трансформации. Най-често това е свързано с огромни бази от данни и миграцията им към модерни облачни решения. Обикновено работим по дългосрочни програми, които включват голям брой отделни проекти в сферата на облачните услуги, DevOps, data engineering, data transformation, master data management. 

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Екипът, който ръководя, е около 100 души. Става дума за разнородни екипи с различна насоченост, които участват в различни етапи от развитието на тези проекти, за да може накрая да предоставим цялостно готово решение на клиента. 

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Работим с Java, JavaScript/Typescript, React, Angular и Python. Партнираме си активно с най-големите доставчици на облачни технологии, като AWS, Google, Azure и др. Все по-често обръщаме поглед към най-съвременните и актуални технологии – AR, Metaverse и др. Стремим се да използваме иновативни технологични решения като част от проектите ни. Бидейки част от голяма технологична компания, имаме достъп до най-актуалните тенденции по отношение на технологиите и бизнеса, можем да следим развитието им и какво ни очаква през следващите няколко години. Това ни помага да сме в крак с времето и да предлагаме най-добрите решения за нашите клиенти. 

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
    Организацията на работния процес може да варира и зависи до голяма степен от нуждите на клиента. Участваме под различна форма в различните проекти – има такива, които управляваме от край до край, има и такива, в които си колаборираме с екипи от страна на самия клиент или негов друг партньор. 

    Вътрешно използваме най-модерните методи за управление на проекти – следим тенденциите и по тази линия и виждаме, че все повече се използват SAFe Agile и Devops. Важно уточнение е, че моделът ни на работа не е заключен само на локално ниво. Работим и с международни екипи и колеги от цяла Европа – Чехия, Унгария, Румъния, Германия, Обединеното кралство и др. 

    Как се промени проектът/проектите през годините?
    Наблюденията ми през последните години показват, че клиентите стават по-изискващи и търсещи все по-голяма ефективност. Това налага да бъдем много гъвкави при структурирането на екипите и да сме креативни при измислянето на решения. Друга голяма промяна е, че вече много от компаниите са в облачното пространство и сега вниманието е насочено към събирането и обработката на масивите от данни и последващия анализ. Новите тенденции не са просто към автоматизиране на процеси, а към структуриране и обработка на тези големи масиви от данни. 

    Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Сред най-големите предизвикателства по отношение на всеки проект е, разбира се, текущата макроикономическа обстановка. Нуждите на клиентите се промениха много – търси се повече ефективност на по-ниска цена. Затова и компании като Аксенчър са предпочитани заради възможността да предлагаме цялостни решения. Това ни дава огромно предимство и прави работата ни доста предизвикателна понякога. 

    Друго, което срещаме по-скоро на локално ниво, е задържането на хората в екипите при работа от разстояние. След като ковид отмина се появиха предизвикателства, свързани с управлението и задържането на хората.  Това до голяма степен е вследствие на загубата на принадлежност, когато хората са далеч и работят от друго място. Усещането, че си част от нещо голямо, иновативно, което има позитивен отпечатък, е много ценно за развитието на хората и връзката им с компанията. 

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект/продукт или при всеки от ключовите проекти/продукти, по които работите?
    На фона на предизвикателствата, за които си говорихме, най-голямото ни постижение е това, че успяваме да разрастваме екипите и да растем с добри темпове, да добавяме нови услуги към настоящите проекти и да развиваме партньорствата с нашите клиенти. Успяваме да надграждаме проектите след първоначалния им замисъл и много често ни се случва да поемаме допълнителни ангажименти с напредването на даден проект. Бързо се интегрираме в екипите от страна на клиента и се превръщаме в един екип, без значение на сферата и уменията. 

    Имаме клиенти, с които работим над 10 – 12 години и поддържаме дългосрочни отношения. Две трети от всичките ни клиенти са с нас 5+ години и като цяло имаме много малко краткосрочни проекти.

    Какво предстои при този проект и/или отделните проекти?
    Както споменах, следим какво се случва в света на технологиите и имаме отношение към актуaлните теми. Вече имаме водеща роля в консултирането по отношение на AI и неговата имплементация. Предстоят ни проекти в тази сфера, като в момента са в напреднала фаза на анализ как и под каква форма тази нова тенденция би мога да подпомогне растежа и развитието на нашите клиенти.

    Отделно, все повече от големите ни партньори и клиенти искат да работят с екипи от България и търсят варианти за създаване на развойни центрове в колаборация с нас. Това, че търсят нашето съдействие за започването и изпълнението на тези планове, е много позитивно за нас като технологичен център, а и като държава. 

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ПРОЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ:   

    Какви продукти разработва App Streams?
    По какви проекти работи SiteGround?
    По какви проекти работи TSD?
    По какви проекти работи Cosmos Thrace?

    По какви проекти работи Commetric?
    По какви проекти работи Центърът за интелигенти операции на Accenture в България

    Какви продукти разработва Tarya Fintech?
    По какви проекти работи Next IT Services?
    Какви продукти разработва CSoft?

    По какви проекти работи Burgiss?

    Какви продукти разработва DevOcean Solutions

    По какви проекти работи Digital Workplace екипът на Commerzbank DTC Sofia
    По какви проекти работи Антхил?

    По какви проекти работи Абалта Технолоджис?
    Какви продукти разработва iCard?

    По какви проекти работи SAP екипът на KPMG IT Service?
    По какви проекти работи Коника Минолта България?

    По какви проекти работи SoftServe в България?
    По какви проекти работи GlobalFoundries България?

    Какви продукти разработва Software AG България?
    По какви проекти работи myPOS?    
    Какви продукти разработва Uber Engineering София?
    По какви проекти работи Sciant?

    По какви проекти работи Обджект Системс Интернешънъл?
       
    По какви проекти работи Дигиталният Технологичен център на Commerzbank?
    По какви проекти работи Modern Workplace сервизната линия на DXC Technology?
    По какви проекти работи INDUSTRIA?
    По какви проекти работи Software Engineering екипът на KPMG IT Service?
    Какви продукти разработва SMSBump?
    Какви продукти разработва Treasury Intelligence Solutions?
    По какви проекти работи Деспарк?
    Какви продукти разработва Cobuilder?
    По какви проекти работи Zariba Games?
    По какви проекти работи СТАНГА?
    По какви проекти работи отделът по киберсигурност на DXC Technology България?
    По какви проекти работи SEPA Cyber Technologies?
    По какви проекти работи Accedia?
    По какви проекти работи Festo в България?
    По какви проекти работи SoftGroup?
    По какви проекти работи LimeChain?
    Какъв продукт разработва AMPECO? 
    Какви продукти разработва WPX?
    Какви продукти разработва Gtmhub?
    По какви проекти работи Региоком България?
    Какви продукти разработва „Уча.се“?
    По какви проекти работи DROXIC?
    Какви продукти разработва Delasport?
    По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София?
    По какви проекти работи ТехноЛогика?
    По какви проекти работи Godel Technologies?
    Какви продукти разработва ICDSoft?
    Какви продукти разработва „Алтерко“?
    Какви продукти разработва OfficeRnD?
    По какви проекти работи Motion Software?
    По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    По какви проекти работи TINQIN?
    По какви проекти работи Tek Experts?
    Какви продукти разработва TIMIFY?
    По какви проекти работи Eos Matrix?
    По какви проекти работи GemSeek?

    По какви проекти работи Milestone?
    По какви проекти работи ITGix?
    По какви проекти работи Devision?
    Какви продукти разработва Acronis?
    По какви проекти работи EPAM Systems
    По какви проекти работи KPMG ITS?
    По какви проекти работи Scalefocus?
    Какъв продукт разработва OpenTag?
    По какви проекти работи Anakatech?
    По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    Какви продукти разработва Balkan Services?
    По какви проекти работи Нетера?
    По какви проекти работи Fourth?
    По какви продукти работи Dynamo Software?
    По какви проекти работи Мнемоника?
    По какви проекти работи Paysafe?
    Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    Какви продукти разработва PROS?

    По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    По какви проекти работи Tick42?
    По какви проекти работи Grafixoft?
    По какви проекти работи Gameloft?
    Какви продукти разработва VMware?
    По какви проекти работи HeleCloud?
    Какви продукти разработва AtScale?
    По какви проекти работи Smart IT?
    Какви продукти разработва Infragistics?
    По какви проекти работи Appolica?
    По какви проекти работи Astea Solutions?
    По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    По какви проекти работи HPE?
    По какви проекти работи Mansion?
    По какви проекти работи А1 България?

    По какви проекти работи Dreamix?
    По какви проекти работи Immedis?
    По какви проекти работи SEEBURGER?
    По какви продукти работи DIGITALL
    По какви проекти работи Енетпулс?
    Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    По какви проекти работи Блубито?
    По какви проекти работи Модис?
    Какви продукти разработва Playtech?
    По какви проекти работи Coherent Solutions?
    Какви продукти разработва Experian?
    По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    По какви проекти работи МенторМейт?
    По какви проекти работи Proxiad?
    По какви проекти работи DataArt?
    По какви проекти работи Resolute Software?
    Какви продукти разработва Progress?

     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години