вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    24327 прочитания

    Любимият въпрос на интервю за работа на Тина Атанасова, „Язаки Димитровград“

    Какъв въпрос обича да задава тя на кандидатите и какво цели с него?
    14 февруари 2018, 13:51 a+ a- a

    Повечето HR мениджъри имат любим въпрос, който обичат да задават по време на интервю за работа и с който целят да научат нещо повече за кандидата извън обичайните и клиширани въпроси. Economy.bg попита HR професионалисти и мениджъри във водещи компании в България: „Кой е любимият Ви въпрос, който задавате на интервю за работа, и защо?“.

    Заводът в Димитровград е третият в групата заводи на „Язаки“ у нас, след тези в Сливен и Ямбол. Наскоро оттам обявиха, че от 1 март въвеждат увеличение в основната заплата на операторите и стартират нова програма за наемане на хора в Димитровград. (Повече ТУК)

    Вижте какво отговори Тина Атанасова, ръководител отдел „Човешки ресурси“ в „Язаки Димитровград“:

    „Има смисъл в задаването на стандартни въпроси, тъй като ми дават възможност да съпоставям сравними неща. Ние целим да привлечем хора, които са професионалисти и затова на моите интервюта за работа стандартни са основно въпросите за професионалните компетенции – така наречените твърди умения. Моята цел е още в самото начало да валидирам това, което е представено в автобиографията, за да може да стъпим на солидна основа и да надградим взаимното представяне в последващия разговор. 

    Останалите качества, които правят кандидата подходящ за служител в „Язаки Димитровград“, не са толкова видими и тук вече е личният ми подход за тяхното разкриване. За да се случи това, аз създавам атмосфера на равенство и хармония, свободна и искрена комуникация. Целта ми е да разчупя ледовете и да оставя кандидата да говори, като просто го насочвам. Тук стандартен подход нямам и не желая да ползвам – всеки човек е различен. 

    Има все пак един въпрос, който не пропускам да задам, независимо от нивото на позицията, поредността на интервюто и продължителността на срещата с кандидата:

    „Останаха ли Ви въпроси по отношение на компанията, организацията или ролята, на които не получихте отговор дотук?“ Допълнително правя уговорката, че няма ограничение на броя на въпросите, важно е да изясним всичко. 

    Така зададен, въпросът работи за мен в няколко посоки.

    Първо, разбирам дали интересът на кандидата към компанията и работата е искрен или задава клиширан въпрос, прочетен в съветите „как да сме успешни на интервю за работа“.

    Второ, очевидно ми дава информация какво кандидатът е разбрал от разговора ни и дали ме е разбрал вярно. Разбирам и как интерпретира получената информация, какво го впечатлява и на какво не е обърнал внимание.

    Трето, дава ми информация за евентуалните неизказани очаквания на кандидата. Например хората, за които извънредният труд е изключен, е вероятно да имат въпроси за работното време, честотата на работата през уикенда, отношението към оставането след работно време и т.н. Хората, за които ученето и усвояването на нови умения е ценност, биха попитали за периода на обучение и наличните ресурси. Хората, за които собственото им представяне е важно, биха задавали въпроси, свързани с ключовите показатели и т.н. 

    И още въпросите на кандидатите ми помагат да съм по-добра на следващото интервю с предварително подготвена информация, която кандидатите намират за важна, но аз съм пропускала.“

    Как протича интервю за работа в „Язаки България“, вижте ТУК.

     

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 17 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 17 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 18 часа
    преди 19 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 23 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев