събота, 07 декември 2019   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14395 прочитания

    Любимият въпрос на интервю за работа на Мария Новакова, „Мусала Софт”

    Какъв въпрос обича да задава тя на кандидатите и какво цели с него?
    17 май 2018, 09:51 a+ a- a

    Повечето HR мениджъри имат любим въпрос, който обичат да задават по време на интервю за работа и с който целят да научат нещо повече за кандидата извън обичайните и клиширани въпроси. Economy.bg попита HR професионалисти и мениджъри във водещи компании в България: „Кой е любимият Ви въпрос, който задавате на интервю за работа, и защо?“.

    Вижте какво отговори Мария Новакова, експерт управление на човешките ресурси в „Мусала Софт”:

    „В „Мусала Софт” гледаме на интервюто за работа като на опознавателна среща. Целта ни е хората, с които се срещаме и които кандидатстват за отворени позиции при нас, да се почувстват комфортно в процеса на разговор, за да можем да сме си максимално полезни в това те да разберат всичко, което искат да знаят за компанията, а ние от своя страна да ги опознаем по-добре като адаптираме разговора към конкретния човек. Това ни помага да преценим дали можем да отговорим адекватно на очакванията на кандидата и дали той или тя съответства на профила, който ние търсим.

    Обичаме интервюто да не протича като механичен процес на въпроси и отговори, а да бъде дискусия, която няма строго фиксирана траектория на движение, но същевременно да е достатъчно добре управлявана от нас, за да може и двете страни да се опознаят максимално добре в рамките на срещата. А това, както всички колеги, занимаващи се с подбор, знаят, никак не е лесна задача. 

    За да може човекът да се разкрие максимално добре, се стараем въпросите да не са свързани само с конкретната позиция, за която кандидатства. 

    Няма универсални въпроси, които да задаваме на всичките ни кандидати и трудно бих могла да се спра само на един въпрос, който да определя като любим. И ако все пак трябва да посоча такъв въпрос, бих попитала: „Кои са нещата, които те карат да се усмихваш?“.

    От отговора на този въпрос можем да разберем кои са нещата, които носят положителна емоция и които са стойностни за кандидата, а това е изключително ценно за нас. Практиката ни показва, че когато отговаряме на очакванията на кандидатите и създаваме приятна работна среда, когато се чувстват добре на мястото си и получават признание на усилията си, те са много по-ефективни и продуктивни.” 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    FT: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор
    Facebook, Световната банка и самият „Файненшъл таймс“ разкриха свои технологични центрове в София през последната година
    преди 1 ден
    Над 2000 стартъпа са създали 15 хил. нови работни места у нас
    София е сред десетте най-добри градове за развиване на стартъп предприемачество, подчерта президентът Радев
    преди 1 ден
    Остават 10 дни за промени и плащане на авансовия корпоративен данък за 2019
    Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година
    преди 1 ден
    Wizz Air поиска отпадане на бизнес класата за всички кратки полети
    Нискотарифният превозвач призова авиационната индустрия да спре да изпълнява полети с празни места в бизнес класа
    преди 1 ден
    General Motors ще строи фабрика за автомобилни батерии
    Тя ще е на стойност $2.3 млрд. и ще бъде съвместно дружество с южнокорейската LG Chem